Logo
 Spausdinti šį puslapį

Seniūnijų veiklos analizė parodė, kad jas būtina stiprinti

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Audronė Balnionienė. Klaipėdos r. sav. nuotr. Audronė Balnionienė. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Seniūnas ir seniūnijos socialiniai darbuotojai yra arčiausiai gyventojų ir dažniausiai pirmieji išgirsta apie jų problemas bei gali greičiausiai į jas sureaguoti. Ypatingai gerai tai supratome pandemijos akivaizdoje. Atlikus seniūnijų funkcijų analizę, tapo aišku, kad būtina jas stiprinti, siekiant efektyvinti darbą, paskirstyti krūvius bei gerinti gyventojams teikiamų paslaugų kokybę.

 

 

Klaipėdos rajone yra 11 seniūnijų. Visos jos skiriasi tiek dydžiu, gyventojų skaičiumi, tiek problematika. Todėl pasitaiko atvejų, kai vienose seniūnijose tas pats specialistas turi gerokai didesnius krūvius nei kitose. Tačiau tai nebūtinai susiję su gyventojų skaičiumi. Kartais mažesnėse seniūnijose pasitaiko daugiau problemų, kurias reikia spręsti čia ir dabar, arba jose gyvena daugiau žmonių, kuriems būtina pagalba.

„Mūsų siekis, kad žmonės, nesvarbu kurioje seniūnijoje gyventų, visur gautų vienodai kokybiškas paslaugas kiek įmanoma greičiau. Tam reikalinga racionaliai panaudoti turimus išteklius ir užtikrinti efektyvią seniūnijų veiklą. Kai kalbame apie visur vienodą darbo efektyvumą, teikiamų paslaugų greitį, didžiausios problemos kyla dėl pavadavimo bei dėl skirtingų darbo krūvių vienam specialistui skirtingose seniūnijose“, – teigia Klaipėdos rajono mero pavaduotoja Audronė Balnionienė.

Esamos situacijos analizė parodė, kad būtina standartizuoti seniūnijų teikiamas socialines paslaugas, taip pat pavesti socialinius darbuotojus pavaduoti specialistams iš gretimų seniūnijų.

„Šiuo metu soc. darbo specialistus pavaduoja, pavyzdžiui, seniūnijos sekretorė ar gyvenamosios vietos deklaravimo specialistė. Tačiau tai reiškia, kad gyventojas tuo metu negauna tinkamos profesionalios konsultacijos, nukenčia paslaugų kokybė, o galiausiai dažnai trukdomas ir atostogaujantis ar sergantis specialistas. Todėl pavadavimo klausimas itin aktualus“, – sako vicemerė A. Balnionienė.

Taip pat reikėtų sudaryti galimybę mobiliam darbui. Svarbu skatinti skirtingų seniūnijų socialinio darbo specialistus dirbti komandoje, dalintis patirtimi, mokyti gyventojus teikti prašymus dėl paslaugų el. būdu. Tai padarys paslaugas labiau prieinamas kiekvienam gyventojui.

Seniūnijose teikiamos ir viešosios bei administracinės paslaugos. Dažniausiai į seniūnijas kreipiamasi dėl gyvenamosios vietos deklaravimo ir su tuo susijusių kitų paslaugų. Analizuodami seniūnijų veiklą, pastebėjome, kad labiausiai gyventojų aptarnavimo kokybę gerintų galimybė visas teikiamas paslaugas užsisakyti per elektroninius valdžios vartus (www.epaslaugos.lt), taip pat paslaugų standartizavimas bei dokumentų registrų perkėlimas į dokumentų valdymo sistemą, pažymų, leidimų rengimas informacinėse sistemose.

Pasak Sendvario seniūnės Loretos Urbutės, jau keletą metų siekiama aktyvinti gyventojų naudojimąsi el. paslaugomis: „Vis aktyvesnis gyventojų naudojimasis el. paslaugomis džiugina, o ir patys gyventojai patenkinti, kad prašymus gali teikti neišeidami iš namų ir operatyviai gauti paslaugas. Tai leidžia greičiau reaguoti į prašymus, gyventojams nereikia prisiruošti atvykti į seniūniją“.

Analizuota ir žemės ūkio specialistų veikla, kurią galima efektyvinti organizuojant mobilų darbą, taip suteikiant paslaugas arčiau gyventojų namų, bei užtikrinant, kad specialistai pavaduotų vieni kitus.

Kad pavadavimo klausimas aktualus, sutinka ir Endriejavo seniūnė Laimutė Šunokienė: „Jei, pavyzdžiui, žemės ūkio specialistas suserga ar atostogauja, tuomet jo niekas ir negali pavaduoti, nes dirbama su specialiomis duomenų bazėmis. Žemės ūkio specialistas, dirbantis Endriejave, taip pat aptarnauja ir Judrėnų seniūniją. Jam nesant, paslaugų negautų abiejų seniūnijų gyventojai“.

Atskiros diskusijos reikalauja klausimas dėl aplinkos priežiūros darbų. Seniūnijose skiriasi tiek darbuotojų, tiek turimos technikos skaičius. Taip pat reikia įvertinti ir aplinkos priežiūros darbų rinkos kainas. Siekiant užtikrinti tinkamą aplinkos priežiūrą, svarstomi įvairūs variantai, pavyzdžiui, darbus patikėti Savivaldybės įmonei, o seniūnijose palikti dirbti po porą darbuotojų einamiesiems darbams.

„Iš esmės ilgą laiką vykusi seniūnijų funkcijų analizė parodė, kad seniūnijas būtina stiprinti. Turime užtikrinti, kad gyventojai nepertraukiamai ir vienodai kokybiškai gautų paslaugas visose seniūnijose, kad jos būtų standartizuotos ir teikiamos kuo arčiau namų. Taip pat turime stengtis ir dėl efektyvios aplinkos priežiūros, kad visi turimi resursai būtų panaudoti racionaliai, nešvaistant išteklių, o gyventojai galėtų džiaugtis tvarkinga ir išpuoselėta aplinka. Nuoširdžiai dėkoju darbo grupei, kuri atsakingai dirbo prie seniūnijų funkcijų analizės ir atliko išties milžinišką darbą, siekiant, kad seniūnijos dirbtų dar efektyviau ir gyventojai pajustų realų pokytį paslaugų kokybėje ir prieinamume“, – sako mero pavaduotoja Audronė Balnionienė.

 

Užsakymo nr. SAV-2021-05-08-1

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,