Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gargždų PSPC nepriima karščiuojančių vaikų? Vyr. gydytojas neigia esant tokią tvarką

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Prie šeimos gydytojų kabinetų durų - tuščia, daugiausiai gydoma nuotoliu. Agotos Rimkuvienės nuotr. Prie šeimos gydytojų kabinetų durų - tuščia, daugiausiai gydoma nuotoliu. Agotos Rimkuvienės nuotr.

Užsitęsęs karantinas vis dažniau atveria sveikatos sistemos spragas. Šį kartą man pačiai teko susidurti su kurioziška situacija, kuomet keturias paras karščiuojantis vaikas nebuvo priimtas apžiūrai pas šeimos gydytoją Gargždų pirminės sveikatos priežiūros centre (PSPC). Kad situacija ne vienetinė liudija ir daugiau tėvų.

 

Su temperatūra – į ligoninę?

Suprantama, kad COVID-19 – klastingas virusas, palaužiantis net ir jaunus žmones, todėl apsaugos priemonės, prevenciniai veiksmai yra būtini visur, ypač gydymo įstaigose. Bet visuomenėje vis dažniau išgirstame atvejų, kai dėl šio viruso atidėliojama suteikti būtinąją pagalbą (nes laukiama COVID-19 testo rezultatų), žmonės kreipiasi pavėluotai arba tiesiog specialisto paslaugos neprieinamos dėl milžiniškų eilių.

Prieš keletą savaičių susidūriau su situacija, kuomet susirgo mažametis vaikas. Simptomai – virusiniai (taip pat, žinoma, ir kovidiniai) – gerklės skausmas, sloga, temperatūra. Iš pradžių gydėme, atsižvelgiant į šeimos gydytojos nurodymus, suteiktus konsultuojant telefonu. Bet kai ir ketvirtą parą vaikui vis dar kilo temperatūra (nors ir iki 38-38,5 laipsnių), nusprendžiau paprašyti, kad vaikas būtų apžiūrėtas, atlikti būtini tyrimai. Nustebau, kai sulaukiau atsakymo, kad „apžiūrėti negali, nes vaikas karščiuoja“, galbūt serga COVID-19.

Nepuoliau ir nesiveržiau, jeigu jau tokios taisyklės. Be to, paminėtina, kad prevenciškai pati atlikau COVID-19 greitąjį testą, kuris buvo neigiamas. Toliau gydėmės, sutarėme su gydytoja ir vėl susiskambinti. Po paros temperatūra nebekilo, ir penktą parą, paprašius, gydytoja mus visgi priėmė apžiūrai.

Po apžiūros paklausiau: „Kaip gi taip gali būti, kad nepriimami sergantys vaikai su temperatūra?“. Gydytoja paaiškino, kad tęsiasi karantinas. Dėl to, ir kad neturi galimybės patikrinti testais pacientų, konsultuojama nuotoliniu būdu, o vaiko būklei negerėjant yra siunčiama į Klaipėdos vaikų ligoninės priimamąjį.

Tačiau probleminis klausimas liko: kaip gali būti taip, kad jau pusmetį besitęsiant karantinui, gydytojai nenori priimti vaikų, turinčių temperatūros, o problemą sprendžia nuotoliu? Juk dauguma vaikiškų ligų yra lydimi tokio simptomo kaip temperatūra.

Analogišką istoriją portalui mano-gargzdai.lt liudija ir Ieva (vardas pakeistas – aut. past.). Anot jos, vos pusantrų metukų vaikui, kuris karščiuoja, keistai su dusuliu kosėja, gydymo instrukcijos iš Gargždų PSPC šeimos gydytojos diktuojamos telefonu, apžiūrai nepakviečiama, nors iki karantino neabejotinai taip būtų daroma.

Pasiūlymas vienas: „Jeigu dustų, važiuokite į ligoninę“. Pasipiktinimo neslepianti mama teigia, kad nė kartą, nei per pirmą, nei per antrą karantiną, susirgus mažamečiams vaikams, nebuvo atliktos apžiūros vietoje, gydymas vyksta tik telefonu.

 

Gydytojai savivaliauja?

Pasiteiravus Gargždų PSPC vyr. gydytojo Petro Serapino apie šią situaciją, jis patikino, kad įstaigoje nėra jokio draudimo ar apribojimo priimti karščiuojančius pacientus, o paslaugų kontaktiniu būdu neteikiantys gydytojai savivaliauja.

„Neuždrausta priimti, ateina ir karščiuojantys, kurie, tikėtina, net serga COVID-19, ir dalis pasitvirtina, kad serga <...> Jeigu nepriimsime suskaudus pilvui, nes karščiuoja, taip praleisime ir apendicitą ir ką tik nori“, – portalui mano-gargzdai.lt komentavo P. Serapinas.

Jo teigimu, dalis problemų gali būti išspręsta nuotoliniu būdu, tačiau, kai tokios galimybės nėra, vis tiek būtina atvykti pas gydytoją.

„Ir pats taip elgčiausi. Jeigu įmanoma išspręsti telefonu, pirmiausia taip siūlome. Jeigu būklė nesunki, paskiriame gydymą, siūlome pasidaryti testą dėl COVID-19. Dalis pasitvirtina, dalis ne. Mano patirtimi – vienas iš trijų turinčių simptomų gauna teigiamą atsakymą. Bet temperatūra nėra absoliutus požymis, kiti jaučia bendrą negalavimą, temperatūra normali“, – pasakojo vyr. gydytojas.

Jis pridūrė, kad įstaigoje laikomasi saugumo reikalavimų, sumažintas priimamų pacientų dažnis, siekiant tinkamai vėdinti, dezinfekuoti patalpas. Be to, daugelis medikų yra pasiskiepiję: per pastaruosius mėnesius nebuvo užfiksuota nė vieno koronaviruso susirgimo Gargždų PSPC.

„Turime saugotis, bet nebijoti ir priimti. Su suaugusiais tikrai didžiąją dalį galime išspręsti nuotoliniu būdu, ypač pradiniame etape, su vaikais – truputį kitaip“, – konstatavo vyr. gydytojas, pridurdamas, kad aptars šią problemą su Vaikų ligų skyriaus vedėja ir bandys ją išspręsti.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,