Logo
 Spausdinti šį puslapį

Patikslinti pievų tvarkymo reikalavimai ir deklaravimo terminas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) patikslino Paramos už žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus bei gyvulius paraiškos ir tiesioginių išmokų administravimo bei kontrolės taisykles. Pareiškėjai dalyje pievų galės smulkinti žolę. Reikalavimai supaprastinti ir ekologiškai ūkininkaujantiems.

 

Šiais metais deklaruojantiems žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus bei siekiantiems gauti tiesiogines išmokas už pievas ir ganyklas, azotą kaupiančius augalus ariamoje žemėje, įvestas reikalavimas nupjautą žolę sutvarkyti – išvežti iš lauko arba supresuoti, arba šieną sudėti į kūgius.

Tačiau yra numatyta ir tam tikrų išimčių. Nauja tai, kad nuo šiol pareiškėjai, deklaruojantys pievas ir žolinius azotą kaupiančius augalus ariamoje žemėje, turi galimybę – leidžiama dalis gali siekti 3 proc. nuo deklaruoto ariamos žemės ploto – smulkinti žolę (šieną, žaliąją masę ar kt.) ir tolygiai ją paskleisti. Taip pat numatyta galimybė nesilaikyti pievų priežiūros reikalavimų siekiantiems paramos pagal Lietuvos kaimo plėtros programos (KPP) priemonę „Ekologinis ūkininkavimas“, kai sėklai ar dirvai gerinti yra auginami pievų augalai (motiejukai, eraičinai, svidrės ir kt.) arba žoliniai azotą kaupiantys augalai ariamojoje žemėje. Deklaravimo paraiškoje tokie laukai žymimi sutartiniais kodais.

ŽŪM primena, kad žolę smulkinti ir tolygiai paskleisti lauke leidžiama pareiškėjams, laikantiems žolėdžius ūkinius gyvūnus (0,3 ir daugiau sąlyginių gyvulių hektare), taip pat kaip pievas deklaruojantiems palaukes (siekiantiems atitikti reikalavimus gauti žalinimo išmoką). Mulčiuoti žolę galima ir sodų tarpueiliuose, kurie deklaruojami kaip pieva. Likusiuose deklaruotų pievų plotuose žolę susmulkinti ir paskleisti draudžiama – šie plotai ne vėliau kaip iki einamųjų metų rugpjūčio 1 d. turi būti sutvarkyti, t. y. nupjauta žolė iš lauko išvežta arba supresuota, arba šienas sudėtas į kūgius.

Patikslintose taisyklėse nustatytas ir ilgesnis paraiškų rinkimo laikotarpis. Iki birželio 21 d. (anksčiau – birželio 7 d.) bus priimamos paraiškos sertifikuoti ekologinę gamybą ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemą užaugintus vaisius, uogas ir daržoves, taip pat paraiškos pagal KPP priemonės „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“ veiklą „Nykstančių Lietuvos senųjų veislių gyvulių ir naminių paukščių išsaugojimas“.

Šiemet pagrindinis pasėlių deklaravimas vyksta iki birželio 7 d. Pavėluotai paraiškos bus priimamos iki liepos 2 d. Atsižvelgiant į besitęsiantį visuotinį karantiną, priimtas sprendimas visiems pareiškėjams netaikyti sankcijų už vėlavimą ir pasėlių bei kitų žemės ūkio naudmenų deklaravimo paraiškos duomenų keitimą.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,