Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gobergiškės darželio statyboms – teisiniai trukdžiai, Savivaldybė sprendimą skųs

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Gobergiškės darželis. Dauparų-Kvietinių seniūnijos nuotr. Gobergiškės darželis. Dauparų-Kvietinių seniūnijos nuotr.

Gobergiškėje vaikų darželio laukiantiems gyventojams – vėl nemalonios žinios. Praėjusią savaitę Klaipėdos apygardos teismas tenkino buvusio objekto rangovo UAB „Išskirtinio būsto statyba“ prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemones – draudimą atsakovei Klaipėdos rajono savivaldybės administracijai sudaryti sutartį su kitu rangovu dėl darbų, numatytų 2019 m. liepos 22 d. rangos darbų sutartyje, atlikimo. Šių priemonių taikymo motyvas – Savivaldybei sudarius sutartį su kitu rangovu ir teismui vėliau patenkinus reikalavimą dėl vienašališko sutarties nutraukimo pripažinimo neteisėtu, tai neabejotinai sukeltų nuostolius visoms sutarties šalims ir realus teisių gynimas ieškovui galimai palankaus sprendimo priėmimo atveju gali tapti nebeįmanomu. Savivaldybė ruošiasi teikti atsaką ir šį teismo sprendimą skųsti.

 

Planuoja skelbti naujus konkursus

Primename, kad Gobergiškės darželio bei Endriejavo kultūros namų modernizacijos sutartys buvo pasirašytos su tuo pačiu rangovu – UAB „Išskirtinio būsto statyba“. Abi jos Savivaldybės iniciatyva buvo nutrauktos kovo–balandžio mėnesiais, stringant darbams ir nesulaukus iš rangovo sutarties įvykdymo užtikrinimo.

„Mūsų tai (laikinosios apsaugos priemonės – aut. past.) nestabdo, jos stabdo naujos rangos sutarties sudarymą“, – portalui mano-gargzdai.lt komentavo laikinai einantis Administracijos direktoriaus pareigas Justas Ruškys, pridurdamas, kad Savivaldybė iki viešųjų pirkimo skelbimo turi atlikti aibę paruošiamųjų darbų.

„Laboratorija, techninė specifikacija, žiniaraščių sužiūrėjimas, atitikčių deklaracijų sutikrinimai“, – vykstančius procesus vardijo J. Ruškys, patvirtindamas, kad Savivaldybė rengiasi skųsti teismo sprendimą dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo.

Meras Bronius Markauskas patikino, kad skundas bus pateiktas jau šią savaitę: „Dokumentai teismui jau paruošti. Tikimės, kad teismas atsižvelgs į mūsų pateiktus argumentus ir panaikins sprendimą. Tuo pačiu mes nestabdome jokių procedūrų. Mūsų tikslas – kuo greičiau paskelbti naują konkursą ir rasti rangovą, užbaigsiantį darželio rekonstrukciją.“

J. Ruškys nedrįso žadėti, kada galėtų būti paskelbti viešieji pirkimai, tačiau užsiminė, kad abiem atvejais darbai vyksta, išankstines patikras atlieka Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) ir Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA), nes objektams išlieka ES finansavimas.

„Gobergiškės variantu tikėtina, kad iki birželio vidurio – nes esame jau gegužės pradžioje NMA tikrinimui pateikę išankstinio pirkimo dokumentus, terminai kapsi į pabaigą, bet ir jie būna suvėluoja, nespėja dėl krūvių. Per mėnesį tikrai turėtų prasidėti viešieji pirkimai“, – prognozavo laikinai Administracijos direktoriaus pareigas einantis J. Ruškys.

Jo teigimu, situacija su pirkimų pasirengimu Endriejavo kultūros centro modernizacijai yra šiek tiek paprastesnė, nes ten objektas praktiškai nulinėje stadijoje, todėl nereikia atlikti tokios gausybės vertinimo procedūrų.

„Šiuo metu jau paruošti nauji pirkimo dokumentai, NMA juo vertina, nes priminsiu, jog ES finansavimas šiam projektui išliko. Vertinimas turėtų būti baigtas artimiausiu metu ir iš karto skelbsime naują konkursą. Tikiuosi, kad jau rudenį darbai pagaliau pajudės ir šį kartą laimės rangovas, kuris įgyvendins projektą ir endriejaviškiai galės džiaugtis naujais kultūros namais“, – situaciją komentavo meras.

„Visi teisminiai procesai, iki kol nueitume iki naujos sutarties naujos pasirašymo, mums netrukdo daryti veiksmų. Aš tikiuosi, kad pavyks išspręsti iki to laiko“, – optimistiškai buvo nusiteikęs J. Ruškys.

 

 

Reikalauja sumokėti skolą

UAB „Išskirtinio būsto statyba“ kreipėsi į teismą su ieškiniu, prašydama pripažinti Savivaldybės vienašalį 2019 m. liepos 22 d. rangos darbų sutarties nutraukimą neteisėtu, priteisti 58 489,16 Eur skolą, 337,61 Eur delspinigių, 6 procentų dydžio metines palūkanas už priteistą sumą nuo bylos iškėlimo teisme dienos iki teismo sprendimo visiško įvykdymo ir bylinėjimosi išlaidas.

„Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos vadovybei ir toliau nebendradarbiaujant buvęs rangovas svarsto galimybę kreiptis ieškiniu į teismą ir dėl Endriejavo kultūros namų objekto, kur užsakovas nepriėmė jokio savalaikio sprendimo ir vienašališkai nutraukė statybos rangos darbų sutartį. Rangovas visgi tiki, kad kilusį ginčą galima išspręsti bendradarbiaujant ir prašo mero bei Tarybos narių tarpininkauti susidariusioje situacijoje“, – atsiųstame laiške rašo UAB „Išskirtinio būsto statyba“ vadovas Mindaugas Citavičius.

J. Ruškio pasiteiravus, kokio bendradarbiavimo tikisi buvęs rangovas, šis svarstė, kad tai apmokėjimas už Gobergiškėje padarytus darbus.

„Vienu atveju nėra techninės priežiūros parašo, kitu – mūsų. Gali būti, kad tikrai patikrinus laboratorijoje pasakys, kad grindys tinkamos ir Jūs galite apmokėti, bet šiuo atveju turime įsitikinti, nes jis atitikties deklaracijų už atliktus darbus nėra pateikęs <...> Negalima sumokėti už grindis, kurios galbūt atliktos netinkamai, užbadytų mus visi pirštais, ką išsidirbinėjate su valdiškais pinigais“, – komentavo J. Ruškys.

Primename, kad UAB „Išskirtinio būsto statyba“ yra gavusi 50 tūkst. eurų avansą Endriejavo kultūros centro stogo konstrukcijoms įsigyti, bet pastarojo dar nėra grąžinusi, Savivaldybė dėl šio atvejo kreipėsi ir į policiją.

J. Ruškys teigė, kad bendradarbiavimo klausimas su buvusiu rangovu skamba keistai, kai jis net negrąžina Savivaldybei priklausančios techninės dokumentacijos.

„Kaip jau esu minėjęs, mes tikrai įdėjome daug pastangų, kad buvęs rangovas pabaigtų darbus. Nė su vienu rangovu tiek nesame bendravę, kiek su juo. Prašėme, raginome, ne kartą pratęsėme sutartį, tačiau rangovas taip ir nesugebėjo įvykdyti savo įsipareigojimų ir, panašu, toliau visai būdais bando nutolinti galimybę vaikams lankyti šį darželį. Aišku, gaila dėl tokios jo pozicijos, bet mes dirbame ir nepaisant nieko norime kuo greičiau užbaigti šį projektą“, – sakė B. Markauskas.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,