Logo
 Spausdinti šį puslapį

Lietuvių k. ir literatūros egzaminas rajono abiturientų akimis: kai kurios temos pribloškė, bet pasirinkti buvo, iš ko

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Kalbinti abiturientai buvo nusiteikę pozityviai. A. Rimkuvienės nuotr. Kalbinti abiturientai buvo nusiteikę pozityviai. A. Rimkuvienės nuotr.

Šiandien lietuvių kalbos ir literatūros valstybiniu bei mokykliniu egzaminais prasidėjo 2020–2021 mokslo metų pagrindinė brandos egzaminų sesija. Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vyriausiosios specialistės Genovaitės Jurevičienės teigimu, brandos egzaminus pasirinko laikyti 176 Klaipėdos rajono abiturientai ir 11 eksternų. Lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį  egzaminą rajone laikė 161 moksleivis, mokyklinį – 15. Pasidomėjome, kaip egzamino užduotis įvertino rajono abiturientai.

 

Temos – universalios

Pasirinkusieji laikyti valstybinį brandos egzaminą galėjo rinktis rašyti samprotavimo arba literatūrinį rašinį.

Buvo siūlomos šios dvi samprotavimo rašinio užduotys: „Ką viešiname, o ką pasiliekame sau?“ ir „Kaip žmogus elgiasi grėsmės akivaizdoje?“. Abiem temoms rekomenduoti pasirinkti autoriai: pirmajai temai – Šatrijos Ragana ir Vincas Mykolaitis-Putinas, antrajai – Balys Sruoga ir Bronius Krivickas.

Literatūrinio rašinio užduotys taip pat buvo dvi: „Tėvo vaizdinys literatūroje“ ir „Kasdienybės vaizdavimas literatūroje“. Rekomenduoti pasirinkti pirmosios temos autoriai: Kristijonas Donelaitis ir Antanas Škėma bei Marius Katiliškis ir Judita Vaičiūnaitė – antrajai temai.

Mokiniai turėjo remtis bent vienu privalomu autoriumi, tačiau jį galėjo rinktis ne tik iš tų, kurie buvo nurodyti prie temos, bet iš visų 36 šio dalyko bendrojoje programoje nurodytų privalomų autorių, kurie buvo pateikti užduoties sąsiuvinyje.

Pasirinkusiems laikyti mokyklinį brandos egzaminą buvo pasiūlytos šios samprotavimo rašinio temos: „Kas žmogui suteikia laimę?“ (rekomenduojami autoriai: Vincas Kudirka, Juozas Tumas-Vaižgantas) ir „Ar literatūra padeda žmonėms suprasti save ir pasaulį?“ (rekomenduojami pasirinkti autoriai: Vincas Mykolaitis-Putinas, Justinas Marcinkevičius).

Nusprendusieji rinktis literatūrinį rašinį galėjo imtis „Santykis su kitokiu žmogumi literatūroje“ arba „Kaltė ir atgaila literatūroje“ temų bei remtis šiais rekomenduojamais autoriais: Vincas Krėvė ir Jurgis Savickis (pirmoji tema), Jonas Biliūnas ir Salomėja Nėris (antroji tema).

Per lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą kandidatai galėjo naudotis suskaitmenintais privalomų programos autorių kūriniais kompiuteryje, atjungtame nuo interneto tinklo.

 

Iš egzamino – su šypsenomis

„Manau, kad temos, pagal jų universalumą nėra sudėtingos. Autoriai, kurie nagrinėti 11–12 klasių programoje, tikrai šias temas kūriniuose akcentuoja, išryškina, tai mokiniai galėjo pasirinkti sau tinkamiausią temą ir sukurti reikiamų žodžių tekstą <...> Iš 36 autorių sunku pasakyti, ko tikėtis. Tikėjausi, kad nebus tokios sudėtingos, nes jau užtenka, kad jau visus metus sudėtingai dirbome“, – egzamino temas komentavo Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Zofija Vaitkuvienė.

Po egzamino pakalbintas abiturientas Haroldas Žalūda atviravo, kad lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas sekėsi gan puikiai. Nors jaunuolis per mokslo metus prioritetą teikė literatūriniams rašiniams, egzamine, apsvarstęs temas, rinkosi samprotavimo rašinį apie grėsmes.

„Literatūrinio rašinio temos vienu metu pribloškė, nes galvojau, ar rasiu tam tinkamų aspektų, nenorėjau rizikuoti. Samprotavimo rašinio temos atrodė kiek lengvesnės, kiek teko bendrauti su draugais, buvo neblogas pasirinkimas“, – komentavo politikos mokslus planuojantis studijuoti Haroldas, iš egzamino norintis gauti virš 70 balų.

Kita „Vaivorykštės“ gimnazistė Nida Ruseckaitė neslėpė, kad jaudulio, pamačius temas, netrūko.

„Rinkausi literatūrinio rašinio temą „Tėvo vaizdinys literatūroje“. Kai tik atsiverčiau lapą, labai sutrikau, nes buvo tik keli rašytojai, kuriais rėmiausi, keli buvo netgi nenagrinėti mokykloje. Praėjus kelioms minutėms, pasijaučiau geriau, nes apsvarsčiau viską, galvojau, kad nesijaudinti, viskas bus gerai, turiu 4 val. Dabar kol kas džiaugiuosi“, – atviravo Nida, iš lietuvių kalbos dalyko turinti 9 balus. – Kažin, ar pavyks 90 ar 80 balų surinkti, labai tuo abejoju, nesu linkusi rašyti rašinius.“

Mergina prisipažino, kad lietuvių k. egzamino rezultatas jai nėra itin svarbus, nes yra nusprendusi studijuoti Jungtinėje Karalystėje inžinerijos specialybę.

Abiturientė Valdonė Pakamorytė atviravo, kad tikėjosi sunkesnių temų: „Meldžiau, kad būtų autoriai, kuriais ruošiausi remtis, pavyko. Manau, kad buvo visiems, iš ko pasirinkti.“

Moksleivė tikisi, kad pavyks gauti 80–90 balų įvertinimą, juolab, kad iš mokomojo dalyko turėjo 10-uką.

„Manau, kad nuotolinis mokymas gali lemti daugeliui rezultatus. Reikėjo daugiau patiems ruoštis, analizes skaityti, į tekstus gilintis, mažiau kontakto su mokytoju. Juk mokytojo įžvalgos suteikia kitą požiūrį, kitas interpretacijas, ką mums mokiniams kartais sunku pamatyti“, – apie nuotolinio mokymosi įtaką egzaminų rezultatams svarstė pakalbinta abiturientė, ketinanti stoti į Vilniaus universiteto dermatovenerologijos studijas.

 

Tyrimų autobusiukas abiturientų nesulaukė

Abiturientams, esantiems izoliacijoje, taip pat buvo suteikta galimybė laikyti egzaminą. Kandidatas, atvykęs į egzaminą iš izoliacijos, turi galimybę atlikti greitąjį antigeno testą. Egzamino dieną, nuo 8.00 val. iki 9.00 val., tarp abiejų egzamino centrų („Minijos“ progimnazijos ir „Vaivorykštės“ gimnazijos) buvo įrengtas mobilusis punktas (už penkiaaukščio namo J. Janonio g. 34 naujai įrengtoje automobilių stovėjimo aikštelėje stovės mobilusis autobusiukas). Tiesa, anot Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Gargždų skyriaus vedėjos Aušros Syminienės, Gargžduose nebuvo moksleivių, kurie į egzaminą keliautų iš izoliacijos, tad mobilaus tyrimų punkto paslaugų neprireikė.

Tik gavęs neigiamą atsakymą, dezinfekavęs rankas ir dėvintis respiratorių, gali būti įleidžiamas į egzamino centrą. Kaip numatyta dokumentuose, apie atvykimą į egzaminą privalomos izoliacijos metu kandidatas turi prieš 48 val. informuoti NVSC.

Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos direktorė Ona Sturonienė teigė, kad lietuvių kalbos ir literatūros valstybinis ir mokyklinis egzaminai praėjo sklandžiai, nusiskundimų nesulaukta.

Laikyti valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą pasirinko 17207 kandidatai, o mokyklinį – 9352.

Planuojama, kad valstybinio lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino rezultatai bus paskelbti liepos 15 d. Lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminas yra vienintelis privalomas siekiant gauti brandos atestatą.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,