Logo
 Spausdinti šį puslapį

Pastatas vaiduoklis transformuosis į modernią erdvę biurams, paslaugų teikėjams

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
A. Rimkuvienės nuotr. ir projekto rengėjų pastato vizualizacija A. Rimkuvienės nuotr. ir projekto rengėjų pastato vizualizacija

Gargžduose (Naujoji g. 5) esantis apleistas didžiulis pastatas, panašu, netrukus pasikeis neatpažįstamai. Prieš pusmetį turtą įsigiję „Dilis Group“ atstovai žada neregėtas permainas – čia planuojama pasiūlyti įvairaus ploto patalpas nuomai. Pasak įmonės vadovo Lino Dirgėlos, erdvėse galės įsikurti tiek įmonių administracijos, tiek paslaugų teikėjai. Kol kas tik analizuojamas poreikis ir lanksčiai reaguojama į pasiūlymus.

 

Investicijos – iki 2,5 mln. eurų

L. Dirgėla pasakojo, kad apie 1500 kv. m pastatas yra sudarytas iš dviejų dalių. Vienoje jų bus įrengiamos nedidelės patalpos (nuo 40 kv. m.), kitoje bus galimybė turėti ir 160 kv. m ar dar didesnį plotą.

„Tikslas – atnaujinti, bet vidų palikti plačiam spektrui, stiklines pertvaras galima sustatyti pagal tai, kiek ploto reikia užsakovui. Ar reikia mažo 40 kv. m, ar kaip biurui – 200–300 kv. m. Didžiojoje patalpoje bus planuojamos stiklinės pertvaros su užraktais. Antroje dalyje daugiau individualūs, su atskirais sanitariniais mazgais, bus įėjimai iš abiejų pusių, privažiavimai, kiekvienas klientas galės iki durų privažiuoti, bus dideli vitrininiai stiklai“, – planus dėstė L. Dirgėla.

Jis atskleidė, kad pradinės planuojamos investicijos buvo apie 1,5 mln. eurų, tačiau stipriai išaugus atlyginimams, medžiagų kainoms, manoma, kad būtų gerai „sutilpti į 2–2,5 mln. eurų.“

„Dabar sąmatininkai turės perskaičiuoti, bet kainos keičiasi kasdien. Vieną savaitę – viena, o kitą savaitę jau kita“, – kalbėjo gargždiškis įmonės vadovas, pridurdamas, kad reaguojant į spartų kilimą jau dabar pradedama pirkti, sandėliuoti medžiagas.

Anot įmonės direktoriaus, dabar objekte vykdomi valymo darbai, tikimasi tikruosius statybos darbus pradėti rudenį, o objektą, jeigu viskas gerai, užbaigti per pusantrų metų.

L. Dirgėla atskleidė, kad pastato konstrukcijos iš esmės nebus keičiamos, tik žemesnioji pastato dalis bus sulyginta su aukštesniojo, taip gaunant daugiau naudingo ploto antrajame namo aukšte. Fasadas, pasak įmonės vadovo, bus modernaus stiliaus.

„Jis bus modernizuotas, daug stiklo, išlengvintas, dominuos aplink esančios spalvos, visas rajonas – pilkos spalvos, toliau – garažai, taikysimės prie to, dominuojanti bus balta, pilka, – pastato vizualinius sprendimus pristatė „Dilis Group“ vadovas. – Esame statybų kompanija, aš grįžęs į Gargždus, įsikūrę Basanavičiaus g. Daug metų ieškojau nuomos savo administracijai. Gargžduose nieko panašaus neradau, kas atitiktų mano kriterijus, kad būtų modernizuotas, jaukesne atmosfera, su naujomis technologijomis ir visa kita. Ar investicija pasiteisins, šito negalime numatyti. Gargžduose šios paslaugos nelabai yra, pabandysime.“

 

Pastate vyksta valymo darbai. A. Rimuvienės nuotr.

 

Valo šiukšlyną

Nors jau kuris laikas objekte pluša darbininkai, įmonės vadovas sako, kad kol kas tik tvarkomas šiukšlynas, vežamos įvairaus tipo atliekos, kurios pastate buvo sukauptos per daug metų. Pašnekovo teigimu, jau vien per kelias savaites buvo išvežta 60 konteinerių statybinių atliekų, apie 160 senų padangų, kurios buvo sudėtos ant stogo.

„Pastatas sovietiniais laikais buvo metalo gamybos, apdirbimo cechas. Mažasis pastatas pastatytas 1963 metais, ten buvo cecho administracija. Didžiajame pastate turėjo būti valgykla, aktų salė, susirinkimų vieta, buvo planas prijungti prie kitų gamybos cechų. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, pastatas buvo privatizuotas ir nepabaigtas iki galo. Statyba taip pat labai juokinga, metalo gamykla, bet, kaip juokaudamas sakau, konstrukcijose – metalo trūkumas. 20 metų išstovėjo kaip sandėlis kažkam realizuoti šiukšles“, – pastato istoriją atskleidė gargždiškis.

Jis informavo, kad objektas kol kas dar yra projektavimo stadijoje, tačiau viskas jau yra paruošta viešinimui.

L. Dirgėla atskleidė, kad per dideles statybinių atliekų sankaupas matininkai negali įvertinti realios pastato būklės, neįmanoma tiksliai išmatuoti erdvių. Pastato vidus, anot įmonės vadovo, yra avarinės būklės, be to, senieji brėžiniai neatitinka realybės.

„Mūsų tikslas – išsivežti visas atliekas per tvi–tris savaites, matininkai persimatuos, ar tikrai yra taip, kaip mes matome, projektus pasiruošę esame ir viešinsime. Jeigu matysime, kad kažkas technologiškai neįmanoma, turėsime pakeisti, todėl su viešinimu ir neskubame <...> Rusų laikų brėžiniai, projektavome pagal juos, kai pradėjome valytis, jau iš to pamatėme, kad yra neatitikimų, turime patikslinti,“ – sakė verslininkas.

 

 

Projekto rengėjų vizualizacijos

 

Lanksčiai reaguos į poreikį

„Dilis Group“ vienija tris kompanijas: UAB „Dilis“, UAB „Dilisa“ bei UAB „Eriksa“. Kaip sako verslininkas, statybos kompanijų veikla 80 proc. orientuota į užsienį, užsiima renovacija, kruizinių laivų restauracija.

„Mūsų duona – restauruoti seną, todėl ir tinka seni pastatai, nes turime specialistų, patirtį. Mūsų tikslas – atgaivinti pastatą naujai funkcijai, kad nebūtų vaiduokliai 20 metų stovintys, būtų gražūs, tvarkingi“, – sako apie 5-metį į Gargždus grįžęs įmonės vadovas, neslėpdamas, kad entuziazmo turi nemažai.

Jis ne kartą akcentavo, kad yra lanksčiai nusiteikęs reaguoti į gyventojų, verslininkų poreikius ir modernizuojamą pastatą pritaikyti jų veiklai.

„Dar gal darysime užklausą visuomenei, ko Gargžduose labiau reikėtų“, – kalbėjo L. Dirgėla.

Verslininkas atviravo, kad minčių, ką pasiūlyti Naujojoje g. 5 esančiame pastate taip pat būta įvairių: nuo sporto klubo iki vaikų darželio. Pastarojo įkurdinimą, anot įmonės direktoriaus, apriboja labai ribotas žalios erdvės plotas.

„Bandome investuoti į didesnius objektus, bandysime sukurti gražesnį vaizdą, pasiūlyti naujų technologijų ir pažiūrėti, ar reikia, ir jeigu reikia, kokiai paskirčiai. Gargžduose ne tiek daug tų senų pastatų, kur galėtume pasireikšti. Man pastatas turi turėti dvasią, charakterį“, – įsitikinęs investuotojas.

Verslininkas taip pat užsiminė, kad Gargžduose, Klaipėdos g. 14, taip įsigytas pastatas, kurį ketinama nugriauti ir jo vietoje pastatyti naują. Esą taip pat yra įvairių pamąstymų, kas ten galėtų būti įrengta: nuo pasilinksminimo, laisvalaikio erdvės iki darželio.

 


Klaipėdos g. 14 esantis pastatas. A. Rimkuvienės nuotr.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,