Logo
 Spausdinti šį puslapį

Antrajame Moldovos ambasadoriaus vizite Gargžduose – jautraus filmo apie tremtį pristatymas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Administracijos direktoriaus pavaduotojas J. Ruškys, M. Vasylienė, meras B. Markauskas, vicemerė A. Balnionienė, Moldovos ambasadorius S. Mihov, Pirmoji sekretorė A. Rusu, Lietuvos moldavų ir rumunų bendrijos „Dačija“ pirmininkė L. Bartkienė. A. Rimkuvienės nuotr. Administracijos direktoriaus pavaduotojas J. Ruškys, M. Vasylienė, meras B. Markauskas, vicemerė A. Balnionienė, Moldovos ambasadorius S. Mihov, Pirmoji sekretorė A. Rusu, Lietuvos moldavų ir rumunų bendrijos „Dačija“ pirmininkė L. Bartkienė. A. Rimkuvienės nuotr.

Birželio 16-osios vakarą gyventojai rinkosi į nemokamą moldavų filmo „Sibiras kauluose“ peržiūrą. Renginys sulaukė ir garbių svečių – Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas sutiko Moldovos ambasadorių Sergiu Mihov, Pirmąją sekretorę Aliona Rusu, Lietuvos moldavų ir rumunų bendrijos „Dačija“ pirmininkę Lučiją Bartkienę. Filmą į lietuvių kalbą vertė gargždiškė, moldavų-rumunų bendruomenės atstovė Monika Vasylienė, kuriai dėkojo ir padėkos raštą įteikė meras. Premjera sulaukė gyventojų susidomėjimo – vos tik paskelbus registraciją į jį, visos 80 vietų, kurios galimos pagal galiojančius karantino reikalavimus, buvo akimirksniu užpildytos.

 

„Viskas šalia: ir džiaugsmas, ir liūdesys. Tai pirmas renginys uždaroje patalpoje, kurioje galime pagalvoti, pasidžiaugti, pabūti kartu. Bet minime gedulo ir tremties dienas, tai liūdna gaida. Džiaugiuosi, kad pavyko su Moldovos ambasadoriumi įgyvendinti šią mintį – parodyti šį filmą. Prisiminsime, tai, ką patyrė, tėvai, protėviai. Moldovai – tai nauja patirtis, apie tragediją mes kalbame laisvai, daug, jau 30 metų, tai Moldovai nebuvo taip paprasta“, – susirinkusiems sakė B. Markauskas.

Jis džiaugėsi užsimezgusiais ryšiais su Moldova, nes, pasak jo, abi šalys turi nemažai bendrumų.

Moldovos ambasadorius Sergiu Mihov dėkojo visiems susirinkusiems, Savivaldybės atstovams už galimybę pristatyti filmą, pagalbą, svetingumą, M. Vasylienei – už darbą išverčiant filmą.

Jo teigimu, Lietuva ir Moldova turi daug bendrumų, ir, minint 80-ąsias metines po pirmosios trėmimų bangos, svarbu tai prisiminti, perduoti istorinę ateitį ateities kartoms.

M. Vasylienė filmo pristatyme prisiminė, kad pirmą kartą filmą pamatė Vilniuje, kino teatre „Skalvija“.

„Filmas sužavėjo, kad kitu kampu pateikiama istorija, kurią mes žinome, kalbame mokykloje, ekskursijose, parveža misijos į Sibirą dalyviai. Nustebau, kad tai rodoma per vaikų prizmę. Ką išgyveno vaikai, ką jie galvojo, kaip jiems viskas atrodė“, – „Sibiras kauluose“ pristatė M. Vasylienė.

Ji akcentavo, kad pačios senelis yra išgyvenęs tremtį, o mama buvo moldavų kilmės, tad per filmo prizmę turėjo galimybę geriau pažinti savo mamos gimtinę.

„Filmas tapo duoklė mano mamai. Dėkoju, kad leido iš arčiau susipažinti su šia šalimi. Lietuvoje daugiau apie tai iškalbėta, Moldovoje daugiau užgniaužta ir užspausta, tai pirmasis filmas Moldovoje ta tema, o pas mus jų daug“, – dokumentinę kino juostą apibūdino gargždiškė, dėkodama Savivaldybės administracijai, merui, Kultūros centro vadovei, patikėjusiai šia idėja.

 

Dokumentinė drama „Sibiras kauluose“ pasakoja apie 1941–1949 metų trėmimus iš Besarabijos (dabartinės Moldovos žemės) į Sibirą. Tai tikros keturių žmonių istorijos, kurios prasidėjo 1949 m. liepos 6-osios naktį.

Tai už Moldovos Nepriklausomybės atkūrimą kovojusių šviesuolių Ion Mărgineanu ir Ion Vatamanu palikuonių Leontina Vatamanu bei Virgiliu pirmas Moldovoje sukurtas pasakojimas apie trėmimus į Sibiro platybes.

 

Progos pamatyti filmą nepraleido ir buvęs Administracijos direktorius A. Bogdanovas. A. Rimkuvienės nuotr.

 

Akimirkos iš filmo premjeros Gargžduose – Klaipėdos r. sav. nuotraukose:

 

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,