Logo
 Spausdinti šį puslapį

Seimas priėmė rezoliuciją dėl hibridinės agresijos atrėmimo

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi VSAT nuotr. Asociatyvi VSAT nuotr.

Seimas priėmė rezoliuciją, kurioje konstatuojamas, kad nedraugiškos Lietuvai valstybės vykdo hibridinę agresiją prieš Lietuvos Respubliką, įvertinama dėl to kylanti grėsmė mūsų šaliai, išorinei Europos Sąjungos ir NATO sienai.

 

„Tai nėra įprastinė nelegali migracija, tai yra valstybės autoritarinio režimo organizuojami migracijos srautai. Tai situaciją daro kitokią nei yra įprasta matyti Europoje ir tą turi suprasti, turime suprasti ir mes, tą supranta ir mūsų partneriai. Ir tai yra naujas fenomenas ir tą mes aiškiai akcentuojame rezoliucijoje“, – pristatydamas projektą sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Priimta rezoliucija Seimas nutarė siūlyti Vyriausybei imtis visų priemonių hibridinės agresijos grėsmei suvaldyti ir užkardyti. Hibridinės agresijos atrėmimo metu pasitelkti Lietuvos kariuomenę, kuri teiktų paramą valstybės sienos apsaugai pasienio ruože tarp Lietuvos Respublikos ir Baltarusijos Respublikos; užtikrinti, kad nelegalios migracijos srautų organizatoriai būtų patraukti atsakomybėn, jiems būtų pritaikytos nacionalinės ir Europos Sąjungos sankcijos, baudžiamasis persekiojimas, prireikus – inicijuoti nelegalios migracijos organizavimo ir skatinimo tarptautinį tyrimą; visu valstybinės sienos su Baltarusijos Respublika perimetru per kaip įmanoma trumpesnį laiką pastatyti fizinį gynybinį barjerą.

„Fizinis gynybinis barjeras, taip tai nėra panacėja, bet tai yra labai svarbus elementas, veikdami sistemoje kartu su galimybe apriboti nelegalių migrantų judėjimų laisvę, kai mes turime mechanizmus kaip grąžinti žmones namo, kuomet pasibaigia procedūros ir jie nėra pripažįstami politiniais pabėgėliais. Fizinis barjeras yra ypatingos svarbos. Ir čia labai aiški žinia, kurią pasirinko Lietuva. Mes neleidžiame sukurti dar vieno tranzito kelio į Europą“, – pažymėjo L. Kasčiūnas.

Vyriausybei taip pat siūloma siekti, kad, nelegaliems migrantams, neturintiems asmens tapatybę įrodančių dokumentų, galėtų būti taikomos visos sulaikymo, apsaugos ir apgyvendinimo sąlygos, būtinos kylančioms grėsmėms Lietuvos Respublikos konstitucinei santvarkai ir visuomenės rimčiai pašalinti. Kartu pripažįstant migrantų problemos socialinį ir humanitarinį pobūdį, vykdant dėl nelegalios tarptautinės migracijos valstybėje susidariusios ekstremaliosios situacijos valdymą, užtikrinti migrantų ir pabėgėlių žmogaus teisių, įtvirtintų tarptautinėje ir Lietuvos teisėje įgyvendinimą.

Taip pat siūloma inicijuoti informacinę kampaniją nelegalios migracijos kilmės šalyse, siekiant atgrasyti potencialius migrantus ir siekti, kad visi mūsų valstybės sieną nelegaliai kertantys užsieniečiai iš trečiųjų šalių, neturintys teisinio pagrindo prašyti pabėgėlio statuso, būtų grąžinti į jų kilmės šalis.

Jei hibridinė agresija tęsis ir intensyvės, įvertinus jos pavojingumo laipsnį, Vyriausybei siūloma pradėti konsultacijas su NATO valstybėmis-narėmis, kreiptis į Europos Sąjungos valstybes nares, Europos Komisiją ir kitas institucijas, kviečiant parodyti solidarumą ir suteikti Lietuvai reikalingą paramą atremiant hibridinę agresiją.

Seimo rezoliucija „Dėl hibridinės agresijos atrėmimo“ priimta už balsavus 56, prieš buvus dviem, susilaikius 24 Seimo nariams.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,