Logo
 Spausdinti šį puslapį

Savivaldybėje – diskusijos, kaip paskirstyti papildomus milijonus iš valstybės biudžeto

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Papildomų lėšų bus numatyta ir seniūnijų infrastuktūrai. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Papildomų lėšų bus numatyta ir seniūnijų infrastuktūrai. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Birželio pabaigoje, Seimui patikslinus valstybės biudžetą, puiki žinia pasiekė ir Klaipėdos rajono savivaldybę – rajono biudžetas bus papildytas papildomais 3 milijonais eurų. Kam skirti papildomą finansavimą sprendžia Savivaldybės Strateginio planavimo darbo grupė bei komisija. Savo siūlymus Administracijos direktoriui Justui Ruškiui pateikė ir rajono meras Bronius Markauskas. Strateginio plano ir biudžeto pakeitimams dar turės pritarti ir liepos 22 d. posėdžiausianti Taryba. Domėjomės, kokie objektai pateko į „laimingųjų“ sąrašą?

 

Didelė dalis – Jakų mokyklos statyboms bei infrastruktūrai

„Tikslinant Strateginį planą, svarbiausias šios darbo grupės siekis – kad atlikti pakeitimai rezultatą duotų greitai ir leistų maksimaliai panaudoti gaunamas lėšas. Todėl orientuojamasi į objektus ir programas, kurios juda į priekį ir gali tai daryti dar sparčiau, pavyzdžiui, Jakų mokyklos statyba“, – sako Administracijos vadovas.

Jis teigė, kad dabartinės politinės daugumos, Administracijos vizija dėl svarbiausių sričių ir prioritetų nesikeičia bei sutampa su mero teiktais siūlymais.

„Darbo grupė svarstė visus gautus siūlymus, tačiau noriu atkreipti dėmesį, kad metų viduryje priemonės ir objektai, kurie neturi projektų, ar visiškai naujos iniciatyvos, neturint padarytų „namų darbų“, su siūlomomis šimtatūkstantinėmis sumomis šiemet neturėtų būti pradedamos.Kaip ir minėjau, pagrindinis dėmesys skiriamas sritims ir objektams, kuriems šiemet buvo sumažintas finansavimas ar suplanuotas mažesnis 2020 metų pabaigoje, taip pat priemonėms, kurios įgyvendinamos sparčiau nei buvo planuota“, – komentavo J. Ruškys.

Paprašius konkretizuoti, kam gi atiteks daugiau lėšų, jis įvardijo Jakų mokyklos statybas, seniūnijų infrastruktūrą.

„Seniūnijų kelių priežiūros eilutėms darbo grupės siūlymas buvo skirti 200 tūkst. eurų papildomai, pagal metodiką išsidalina kiekvienai seniūnijai. O infrastruktūros objektų vystymo planui iki 2025 m. siūlome papildomai dar 300 tūkst. eurų, šiemet buvo 175 tūkst. eurų numatyti. Jakų mokyklos statyboms bus skirta apie 800 tūkst. eurų tam, kad kuo daugiau darbų padarytų dar šiemet – nestabdytume proceso dėl nesuplanuotų lėšų“, – keletą eilučių, kam numatyta skirti papildomai lėšų įvardijo Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius.

Primename, kad daugiau nei 2,2 mln. eurų vertės Jakų mokyklos statybos sutartis pasirašyta su UAB „Statmax“. Iš Valstybės investicijų programos mokyklos statybai gauta 380 tūkstančių eurų.

Didesnį dėmesį seniūnijų infrastruktūrai, skiriant papildomai 600 tūkst. eurų, siūlė ir meras: „Turime seniūnų pagalba inventorizuotus kelius, šaligatvius, kur reikalingos lėšos jų sutvarkymui.“

Jo manymu, pusė milijono eurų turėtų būti skirta ir patvirtintam rajono infrastruktūros objektų vystymo planui iki 2025 m.

„Jis buvo sudarytas tariantis su gyventojais, seniūnaičiais, seniūnais ir jame numatyti keliai ir gatvės, kurie, žmonių manymu, būtini tvarkyti. Kitu atveju, jei tam neskirsime lėšų ir programa toliau bus vykdoma tokiais tempais, 2025 m. ji nebus įgyvendinta nei 50 proc.“, – savo prioritetus nurodė B. Markauskas.

 

Meras siūlė statyti modulinius darželius, tačiau tam nepritarta

Liepos 5 d. meras B. Markauskas feisbuke pasidalino savo siūlymais, kaip galėtų būti paskirstytos papildomos lėšos. Jo teigimu, didžiausio dėmesio reikia švietimui, socialinei sričiai ir seniūnijų infrastruktūrai.

Vienas iš įdomesnių rajono vadovo pasiūlymų – ne mažiau kaip 400 tūkst. eurų numatyti darželių plėtrai, tam kad būtų galima šalia jau veikiančiųįstaigų statyti modulinius kompleksus.

„Pradėjus darbus kuo greičiau, jau kitam rugsėjui Gargžduose galėtume turėti papildomas 60 vietų. Be abejonės, moduliniai darželiai galėtų būti statomi ir Priekulėje, ir kitose seniūnijose, nes esame augantis rajonas, tad natūralu, jog ir mažųjų rajono gyventojų skaičius didėja“, – siūlė B. Markauskas.

Tačiau Strateginio planavimo darbo grupė šiam siūlymui nepritarė – esą nėra atlikti jokie paruošiamieji darbai.

„Nematome tikslo dėti 400 tūkst. eurų į eilutę, kurios nėra. Neturime nei projekto, nieko. Įdėti pinigus tik tam, kad jie pabūtų iki metų pabaigos toje eilutėje. <...> Jeigu būtų prasidėjęs projektavimas, ar būtų leidimai, būtų paruošiamieji darbai, beliktų rangovą nusipirkti ir panašiai, tada tvarka“, – argumentavo J. Ruškys.

Meras taip pat siūlė 400 tūkst. eurų numatyti priestato statybai prie Plikių Ievos Labutytės pagrindinės mokyklos, tiek pat skirti ir socialinių paslaugų plano, kuriame numatytas įvairių socialinių paslaugų pirkimas, pagalbos pinigų mokėjimas, socialinių paslaugų perdavimas NVO, transporto apmokėjimas žmonėms, vykstantiems į hemodializes, įgyvendinimui. Ne mažiau 200 tūkst. eurų., mero manymu, reikėtų skirti įstaigoms lėšų infrastruktūros ir įrangos atnaujinimui ne mažiau kaip 100 tūkst. eurų darbuotojų motyvavimui.

Siūlomus strateginio plano ir biudžeto pakeitimus svarstys Tarybos nariai šią savaitę vyksiančiuose komitetų posėdžiuose, o sprendimas, kam gi atiteks papildomos lėšos, bus priimtas liepos 22 d. vyksiančiame Tarybos posėdyje.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,