Logo
 Spausdinti šį puslapį

Dulkys apie rudens prognozes: terminas karantinas bus keičiamas į „nepasiskiepijusių karantiną“

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
A. Dulkys. Andriaus Ufarto/DELFI.lt nuotr. A. Dulkys. Andriaus Ufarto/DELFI.lt nuotr.

Lietuvoje jau atsirado trys raudonos savivaldybės, o per praėjusią parą užfiksuota per 170 naujų koronaviruso atvejų. Trečiadienį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje teigė, jog ateinantį pirmadienį bus išsamus ministrų pasitarimas dėl epidemiologinės situacijos, sergamumo ir ligoninių užimtumo rodiklių.

 

„Kalbėsime apie pasirengimą rugsėjo 1 dienai, galimybes spartinti skiepijimą, apie naują seno Galimybių paso vaidmenį ir kitus panašius dalykus“, – anonsavo sveikatos apsaugos ministras.

A. Dulkys sakė, kad pasitarimas dėl saugių bendravimo sąlygų turėtų būti darbinis, bus aptarti pasiūlymai ir naujausia informacija.

„Ir jeigu bus rastas sutarimas, tai trečiadienį jau sužinosite, kabinetas oficialiame posėdyje tai svarstys. Jokios paslapties nėra, kalba sukasi apie Galimybių paso įgalinimą ir apie situaciją su testavimu“, – trečiadienį Vyriausybėje sakė sveikatos apsaugos ministras.

 

Ragina pamiršti seną žodyną

Paprašytas įvertinti epidemiologinę situaciją, A. Dulkys teigė, kad tokią tendenciją matome ne tik Lietuvoje.

„Mums labiau norėtųsi akcentuoti, kad viruso kelionė mums yra neišvengiama. Bet mums norisi akcentuosi, kad mes kur kas atidžiau turime sekti kitus rodiklius – kokia situacija ligoninėse. (…) Tokią analizę šiuo metu ir darome. Šiandien tie skaičiai dar yra tikrai labai nedideli, jei juos lyginsime su gruodžio ir sausio mėnesiais. Bet jie turi būti stebimi. Ir atitinkamai priimsime sprendimus“, – aiškino jis.

Kai kurios profesinės grupės dalinasi neva karantino data – spalio 15 diena. Ministras teigė, jog į situaciją reikia žvelgti visaip kitaip.

„Man atrodo, kad čia yra praeities žodynas. Nežinau, ar beverta dėl karantino. Dabar reikia žiūrėti į konkrečių taikomų priemonių turinį. Daugybę priemonių taikome ekstremalioje situacijoje. Gal stipresniam suvokimui ir kur mes esame, tai jei kas nori kalbėti apie pandemiją, tai vertinga pabrėžti, kad tai yra nepasiskiepijusių pandemija. Jei kažkam norisi kalbėti apie karantiną – tai yra nepasiskiepijusių karantinas“, – naują požiūrį pateikė ministras A. Dulkys.

Jau trys savivaldybės Lietuvoje yra raudonos. Ministras teigė, jog judėjimo apribojimai buvo taikomi karantino metu, jie šiuo metu nėra veikiantys.

„Į ateitį gali būti priemonės nacionaliniu mastu, arba konkrečiai geografinei vietai – savivaldybei. Šiandien tokių sprendimų priimtų nėra, bet jie gali būti priimti. Bet šiandien svarbiausia žinutė, kad beveik pusė Lietuvos žmonių jau gavo skiepą“, – pabrėžė jis.

 

Aiškūs skirtumai vakcinuotiems ir ne

Ministras teigė, jog turi būti aiškūs skirtumai ir sąlygos tiems, kurie gavo vakciną ir tiems, kurie dar to nepadarė.

A. Dulkys spaudos konferencijoje užsiminė, jog vėl bus svarstoma apie Galimybių paso naudojimą.

„Tie pavyzdžiai labai paprasti – jei išauga sergamumo rodikliai ir norite lankytis gydymo įstaigose, savo artimuosius – reikia Galimybių paso. (…) Judėjimas, dalyvavimas renginiuose. Juk mes suprantame, jeigu renginyje dalyvauja tik pasiskiepiję, tai yra vienos galimybės virusui. Jei renginys, kuriame dalyvauja žmonės be skiepo, ten yra kita situacija. Tai manau, kad kiekvienu atveju tos sąlygos ir turi skirtis“, – aiškino sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys.

Ministras anonsavo, kad jau dabar yra rengiami teisės aktai ir kitą savaitę trečią skiepo dozę galės gauti asmenys, kurie turi nuslopintą imunitetą.

„Tikimės, kad visa procedūra truks ne ilgiau kaip iki kitos savaitės. Ir per kitą savaitę ta galimybė bus įgyvendinta“, – sakė jis.

Sveikatos apsaugos ministras teigė, jog dar nėra sprendimų, kada visa visuomenė galėtų gauti trečią skiepą.

„Mes įvertinome, kalbėjomės su ekspertais. Pagal tai, kiek jau yra atlikta tyrimų ir turimų rezultatų, tai taip, atitinkamoms diagnozėms ji bus įvesta ir tikiuosi, kad pradės veikti jau kitą savaitę. O dėl visos bendruomenės, pakankamai tyrimų nėra, bet jei jų tokių bus, mes į tai reaguosime“, – aiškino A. Dulkys.

Jis teigė, jog jau užtenka tyrimų, kad būtų leidžiama miksuoti skirtingas vakcinas.

„Gali būti, kad kitą savaitę bus ir tokie sprendimai“, – teigė jis.

Ministras spaudos konferencijoje taip pat teigė, jog 1808.lt komanda aktyviai patys skambina į įvairias organizacijas ir kviečia vakcinuotis, jeigu organizacijoje yra nemažiau 6 žmonių. Į tokias įmones galima nusiųsti mobilią komandą, norimoje vietoje, norimu metu.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,