Logo
 Spausdinti šį puslapį

Svarbu dirbantiems savarankiškai: liko mažiau nei savaitė sumokėti PSD įmokas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

„Sodra“ išsiuntė priminimus daugiau nei 300 tūkstančių savarankiškai dirbančių gyventojų, kuriems, pasibaigus karantinui, vėl atsirado prievolė kas mėnesį mokėti privalomojo sveikatos draudimo (toliau – PSD) įmokas. Sumokėję įmokas iki paskutinės einamojo mėnesio dienos, jie ir toliau galės nemokamai naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis.

 

„Ekstremalios situacijos ir karantino metu savarankiškai dirbantys gyventojai turėjo teisę nemokėti einamųjų PSD įmokų, tačiau galėjo gauti sveikatos priežiūros paslaugas. Taip buvo siekiama palengvinti jų finansinę naštą. Pasibaigus karantinui, įmokas vėl reikia mokėti reguliariai.

Priminimus apie tai išsiuntėme gyventojams į jų asmenines „Sodros” paskyras draudėjams ir gyventojams, o tiems, kurie pasirinko būti informuojami elektroniniais laiškais, taip pat ir el. paštu. Iš viso tokius priminimus gavo apie 307 tūkstančių gyventojų“, – sako „Sodros“ Klientų aptarnavimo valdymo skyriaus vedėjas Evaldas Mikutis.

PSD įmokos dydis – 6,98 proc. nuo minimalios mėnesinės algos (toliau – MMA). Šiais metais ši suma siekia 44,81 euro.

Patys PSD įmokas nuo MMA turi mokėti individualią veiklą, individualią žemės ūkio veiklą vykdantys, verslo liudijimus turintys žmonės. Individualios įmonės moka PSD už savininkus, ūkinės bendrijos už tikruosius narius, mažosios bendrijos už mažųjų bendrijų narius bei už vadovus, kurie nėra nariai ir gauna atlygį.

Tie savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie dėl kitų sąlygų gali nemokėti PSD įmokų kas mėnesį, ir toliau galės to nedaryti. Jie privalės sumokėti PSD įmokas už 2021 metus, kai kitais metais deklaruos pajamas Valstybinei mokesčių inspekcijai.

PSD įmokų kas mėnesį gali nemokėti žmonės dirbantys pagal darbo sutartis, valstybės tarnautojai, taip pat tie gyventojai, kurie yra drausti sveikatos draudimu valstybės lėšomis – gauna senatvės arba netekto darbingumo pensiją, studijuoja aukštosiose mokyklose pagal nuolatines studijų programas ir kiti.

Savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie iki einamojo mėnesio pabaigos nesumokės PSD įmokų, negalės nemokamai naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis – jiems bus teikiama tik būtinoji pagalba.

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos primena, kad tik PSD apdrausti asmenys, prireikus sveikatos priežiūros paslaugų, gali jaustis saugūs – tuomet jų gydymo išlaidos apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų.

Neretai tokios išlaidos siekia tūkstančius. Pavyzdžiui, apendicito operacija kainuoja nuo 1 074 iki 1 834 eurų, ūminio miokardo infarkto gydymas – nuo 2 385 iki 4 157 eurų, inkstų transplantacija – 30 351 eurų.

Vidutinė COVID-19 liga sergančiojo gydymo kaina ligoninėje siekia 1700-1800 eurų. Daugiausia Lietuvoje kainavęs COVID-19 paciento gydymas atsiėjo 134 000 eurų.

Ar asmuo yra apdraustas PSD, galima pasitikrinti el. būdu savarankiškai ligonių kasų interneto svetainėje.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,