Logo
 Spausdinti šį puslapį

Dulkys: sporto klubai, kinas, teatras, asmeninės ar masinės šventės – visa tai be Galimybių paso užsivertų jau kitą savaitę

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
A. Dulkys. Andriaus Ufarto/DELFI.lt nuotr. A. Dulkys. Andriaus Ufarto/DELFI.lt nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, po Vyriausybės pasitarimo, kuriame iš esmės pritarta siūlomiems naujiems pandemijos valdymo ribojimams, vardija, kad jau kitą savaitę Galimybių paso (GP) neturintiems užsivertų dalis nebūtinųjų kontaktinių paslaugų: sporto klubai, kino teatrai, teatrai, viešbučiai, kavinės. Dar daugiau ribojimų įsigalios nuo rugsėjo 13-os dienos.

 

Tikėtina, kad naujus ribojimus Vyriausybė galutinai patvirtins pirmadienį, tuomet galutinai paaiškės ir pirmųjų ribojimų įsigaliojimo data.

Tačiau ribojimai nebus taikomi asmenims, turintiems vadinamąjį Galimybių pasą – dokumentą, įrodantį apie turimą imunitetą po skiepų, persirgus, ar atlikus tyrimą, arba apie turimą neigiamą COVID-19 testą, ne senesnį nei 48 valandų.

Galimybių pasą automatiškai turi vaikai iki 18 metų.

„Nutarimas tikrai gan sudėtingas, ilgi sąrašai veiklų, kas galima, kas negalima, daug datų, tai su tais dalykais bus galima susipažinti vėliau detaliai. Aš norėčiau šiandien uždėti keletą tokių akcentų, kurie tiesiog aiškiau parodytų, tai vis tik kaip bus iki rugsėjo 13 dienos nuo Vyriausybės nutarimo priėmimo, kuris, tikėtina, būtų pirmadienį, ir kas būtų po rugsėjo 13-os Tai reiškia kad iki rugsėjo 13 dienos be GP negalės būti naudojamasi veiklomis ir paslaugomis uždarose erdvėse, išskyrus numatytas išimtis. Pvz., nebūtų galimybės eiti į teatrą, nebūtų galimybės eiti į kino teatrą, tačiau su GP galėsime valgyti ir spragėsius ir gerti karštą šokoladą. Tačiau negalėsime naudotis be GP viešbučių paslaugomis, nebus galima lankytis kavinėse, restoranuose, baruose, nesvarbu, lauke ar viduje. Nebus galima organizuoti privačių švenčių restoranuose, kavinėse, sportuoti sporto klubuose, organizuoti ir dalyvauti uždarose erdvėse kultūros, pramogų ir sporto renginiuose, šventėse mugėse, renginiuose, festivaliuose“, – artimiausius ribojimus vardijo ministras.

Laikinos išimtys grožio ir kitoms paslaugoms, prekybai, galios iki rugsėjo 13 dienos.

„Nuo rugsėjo 13 d. be GP nebus galima lankytis parduotuvėse, kurių pagrindinė veikla nėra maisto, veterinarijos, pašarų gyvūnams, vaistinių, optikos prekių, ortopedijos techninių priemonių pardavimas. Tokioms parduotuvėms bus taikomas reikalavimas turėti atskirą įėjimą iš lauko, bus taikomas ploto reikalavimas. Dėl ploto dar truputėlį padiskutuosime. Taip pat, kad įsivaizduotume, negalėsime naudotis grožio specialistų paslaugomis, nebus galima lankytis gydymo įstaigose, jei bus teikiamos planinės paslaugos. Būtinosios paslaugos bus suteikiamos ir GP. Nebus galima naudotis viešuoju transportu, tik pavežėjų paslaugomis ar taksi. Nebus galima lankytis muziejuose, parodose, bibliotekų archyvų skaityklose, bus galima tik grąžinti knygas. Nebus galima užsakyti smulkaus remonto paslaugų, kai kontaktas tarp paslaugos gavėjo ir teikėjo trumpa trumpiau nei 15 min.“, – vardijo ministras.

Jis pabrėžė, kad išimčių nuo rugsėjo 13 dienos labai sumažėja, ir lieka tik būtinosios paslaugos.

„Žinutė – skiepykimės“, – kelis kartus kartojo A. Dulkys.

Trečiadienį Vyriausybė iš esmės pritarė siūlomiems naujiems ribojimams, patikslinus kelias nuostatas dėl prekybinio ploto ribojimo, lauko kavinių. Be GP paslaugomis bus galima naudotis tik laikantis saugumo reikalavimų, tokių kaip kaukių dėvėjimas, dezinfekcija ar atstumų laikymasis.

Turintiesiems GP šie reikalavimai nebebus taikomi, tačiau bus rekomenduojami – bus galima nedėvėti kaukių. Naujus ribojimus siūloma taikyti neįvedant karantino – keičiant ekstremalios situacijos valdymą apibrėžiantį nutarimą.

Siūloma laisvai naudotis paslaugomis leisti tik asmenims, turintiems Galimybių pasą. Apibrėžta, kad jį gauti galės pasiskiepiję, persirgę COVID-19 asmenys, turintys imunitetą, arba turintieji ne anksčiau nei prieš 48 valandas atliktą neigiamą galiojanti COVID-19 testą. Galimybių pasas galiotų ir vaikams iki 16 metų.

Premjerė Ingrida Šimonytė patvirtino, kad galutinai Vyriausybės sprendimai bus formalizuoti kitą savaitę, suderinus kelis redakcinius klausimus.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,