Logo
 Spausdinti šį puslapį

Didelės parduotuvės, kavinės, kirpyklos užsivers asmenims be galimybių paso

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Vyriausybė apsisprendė dėl pandemijos ribojimų nepasiskiepijusiems ir nesitestavusiems asmenims – jiems liks atviros tik nedidelės parduotuvės ir vaistinės, o paslaugas galės gauti tik pagal ribotą sąrašą, kuris papildytas viešuoju transportu ir sveikatos paslaugomis. Rugsėjo 13 dieną be galimybių paso užsivers kavinės, barai, restoranai, grožio salonai, pramogos, renginiai viduje, kinas, sporto klubai, nebus galima atlikti didesnių remonto darbų, jei reikalingas kontaktas.

 

Nuo rugsėjo 13 dienos asmenims be galimybių paso (GP) užsiveria visos kontaktinės paslaugos, veiklos ar renginiai, kurie nepatenka į išimčių sąrašą. Tuo metu asmenys, atitinkantys galimybių paso kriterijus, gauna daugiau laisvių – jiems dabar privalomos apsaugos priemonės (pvz., kaukės) taps rekomenduojamos. Verslas gali rinktis su GP pradėti veikti jau nuo pirmadienio – tada nereikės paisyti privalomų kaukių dėvėjimo, atstumų laikymosi ribojimų.

Vienas didesnių ribojimų – be galimybių paso bus galima lankytis tik būtinųjų prekių parduotuvėse, turgavietėse, kurios turi atskirą įėjimą iš lauko ir jų plotas neviršija 1500 kv. metrų. Nebus galima lankytis didžiuosiuose prekybos centruose, baruose, kavinėse ar kitose viešojo maitinimo įstaigose, kirpyklose ar grožio salonuose, išimčių nenumatyta ir sporto klubams, pramogoms, kinui, renginiams viduje.

„Iš esmės, taip, kaip mes ir sutarėme dėl Vyriausybės nutarimo ir jo turinio, didžioji mūsų susitarimo dalis ir lieka. (…) Dar kartą akcentas – mes šito siekiame todėl, kad turime užtikrinti, kad su COVID-19 susijusios hospitalizacijos netrukdytų kitų sveikatos priežiūros paslaugų teikimo“, – sako Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Vyriausybė anksčiau buvo nutarusi, kad naujų ribojimų reikės imtis tik tada, kai šalies ligoninėse COVID-19 pacientų užimamos lovos viršys 250. Numatytas ribojimų įsigaliojimas rugsėjo 13-ą dieną, nors antradienį jau buvo užimtos 334 lovos, rodo Statistikos departamento duomenys. Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė paaiškino, kad pirmuoju etapu, iki rugsėjo 13 dienos, bus sugriežtinti operacijų vadovo reikalavimai, kadangi svarbiausia išvengti staigaus ligoninių užimtumo augimo. Ribojimų švelninimas galėtų būti svarstomas matant gerėjančią epidemiologinę situaciją ar sparčiai augantį vakcinavimo tempą.

„Viešbučių, prekybos ir lauko veiklų klausimai buvo papildomai aptarti, susitarta, ir redakcijos rastos“, – kalbėjo I. Šimonytė.

 

Be galimybių paso – išimčių sąrašas

Asmenims be galimybių paso numatytos išimtys, kokias paslaugas jie galės gauti, ar veiklas vykdyti. Tarp išimčių gyventojams numatytos būtinosios veiklos, net jei ir rizika užsikrėsti yra didelė, taip pat visos veiklos, kuri rizika apsikrėsti COVID-19 nedidelė. Tarp išimčių nėra įtrauktų sporto klubų, restoranų, kavinių, barų ar klubų, kino, sporto klubų ir pan.

Be galimybių paso bus galima įsigyti prekes internetu ir jas atsiimti, užsakyti tik iki 15 min trunkančius smulkaus remonto darbus, jei kontaktas neišvengiamas, lankyti muziejus ir parodas, dalyvauti laidotuvėse, lankyti bibliotekas, naudotis veterinarijos paslaugomis.

Vyriausybė atsižvelgė ir į išimtis įtraukė visuomeninio transporto paslaugas, taip pat asmens sveikatos paslaugas. Taip pat būtų galima lankytis atvirose erdvėse vykstančiuose renginiuose, šventėse, susibūrimuose, kai juose dalyvauja ne daugiau 500 asmenų. Platesnis išimčių sąrašas – žemiau.

Neturint galimybių paso, lankantis įstaigose, naudojantis paslaugomis ar kitomis veiklomis pagal išimtis, ir toliau bus privaloma naudoti apsaugos priemones – nosį ir burną dengiančias kaukes ar pan. Turintiesiems galimybių pasą tokios priemonės yra rekomenduojamos, bet neprivalomos.

Ribojimų gali išvengti tie asmenys, kurie yra pasiskiepiję pilna skiepijimo schema ir įgiję imunitetą, taip pat persirgę koronavirusu, kai tai patvirtina testais ar tyrimais. Ribojimai būtų netaikomi asmenims, turintiems neigiamą PGR testą, kai ėminys paimtas ne anksčiau nei prieš 48 valandas. Vaikams iki 16 metų ribojimai taipogi nebūtų taikomi.

„Ir tie, kurie skiepijosi pilna schema, bet skirtingomis vakcinomis, jiems taip pat bus galimybė išsiimti GP“, – patikino A. Dulkys.

Nemokamų PGR testų „pramogoms ir veikloms“, anot ministro, nebeliks. Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė žada daug platesnę galimybių paso (GP) prieigą.

„Jau dabar galima išsiimti GP, kuris galios du mėnesius, tai reiškia, kad nereikės nuolatos jungtis ar kažkur į Registrų centrą (RC) vaikščioti. RC stengiasi ir planuoja paleisti tokius kaip „pasobusus“, kuriuose bus galima žmonėms, kurie neturi išmaniųjų priemonių, e. bankininkystės ar e. parašo, pasiimti tą GP. Taip pat kalbamės su Lietuvos paštu, ir ačiū jiems, jog jie irgi planuoja prisidėti ir leisti išsiimti pasą pašto skyriuose“, – kalbėjo A. Armonaitė.

 

Nelieka dviejų etapų, bet įmonės gali pasirinkti ankstesnius ribojimus

Ankstesniame projekte Vyriausybei buvo siūloma nustatyti naujus ribojimus etapais, kurių dalis įsigaliotų nedelsiant, o griežtesni ribojimai, nuo rugsėjo 13-osios. Naujame projekte numatoma, kad visi ribojimai įsigaliotų vienu metu – nuo rugsėjo 13 dienos.

„Panašu, kad įsiklausysime į organizacijų ir asociacijų kvietimą, kad jiems reikia laiko pasiruošti, tai labai tikėtina, kad šiandien apsitarsime, jog startas būtų vieningas“, – BNS cituoja Sveikatos apsaugos minsitrą A. Dulkį.

Tačiau dabar pereinamuoju laikotarpiu paslaugų teikėjai ar veiklų vykdytojai gali pasirinkti galimybę paslaugas teikti ir ūkine veiklą vykdyti su Galimybių pasu ir iki 2021 m. rugsėjo 13 d. „Atsižvelgiant į pasirinktą veiklos modelį, paslaugų teikėjai ar veiklos vykdytojai turės deklaruoti valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatyta tvarka“, – rašoma teikime.

Tai įmonėms leistų teikti paslaugas be tam tikrų griežtesnių reikalavimų – pvz., kine būtų galima leisti lankytis be kaukės, vartoti maistą ar gėrimus, jei lankysis tik asmenys su galimybių pasu. Atitinkamai, kavinėse nereikėtų laikytis atstumų ar žmonių skaičiaus prie stalų reikalavimų.

„Yra pasiūlytas mechanizmas ir atitinkamai protokolinis Vyriausybės sprendimas pridėtas, kad būtų sudaryta galimybė verslui, paslaugų teikėjams ir veiklų vykdytojams pasirinkti savanoriškai galimybę paslaugas teikti ir ūkinę veiklą vykdyti su GP jau nuo rugsėjo 13 dienos“, – pabrėžė A. Dulkys, paaiškinęs, kad su GP operacijų centro vadovo sprendimai nebus privalomi.

Vyriausybės dokumente paaiškinama: „Veikloms, kurioms taikomi galimybių paso reikalavimai, nėra taikomos kaukių, atstumų, srautų reguliavimo priemonės. Kadangi apsikrėtimo rizika išlieka ir kontaktuose su galimybių pasu, nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių dėvėjimas, atstumų laikymasis yra rekomenduojami“.

„Siūlau tai vertinti kaip gerą sprendimą, nes tada iš tiesų nereikia jokių kitų papildomų ribojimų, reikia tiesiog užtikrinti žmonių su GP patekimą į paslaugų teikimo vietą, ir tada iš tiesų yra laisvė veikti“, – patikino A. Armonaitė.

 

Papildoma kontrolė darbuotojams: privalomi testai ir vakcinos

Jau skelbta, kad papildomai Vyriausybė ketina kontroliuoti darbuotojus. Numatytas sąrašas veiklos sričių, kur dirbti bus galima tik periodiškai besitikrinant, ar darbuotojas neserga COVID-19 (jei jis neturi imuniteto šiai ligai). Tokius tyrimus turės finansuoti darbuotojas arba darbdavys. Privalomai testuotis nuo rugsėjo 13 dienos privalės ir gamybos įmonių darbuotojai. Tai apimtų apie 80 tūkst. darbuotojų.

„Siūlome įtraukti gamybos įmonių darbuotojus, mūsų pasiūlymas susijęs su tuo, kad daugiausia protrūkių šiuo metu registruojama gamybos įmonėse, kuriose darbas atliekamas kontaktiniu būdu, didesniuose kolektyvuose“, – paaiškino A. Dulkys.

Anot jo, privalomas testavimas suaktyvino vakcinaciją, ir tikėtina, kad po 2-4 savaičių reguliariai besitestuojančiųjų reikšmingai sumažės.

Siauresniam sąrašui sričių darbuotojų Vyriausybė ketina vakcinaciją padaryti privalomą – darbuotojams nesutinkant darbdaviai turės galimybę spręsti dėl darbuotojų nušalinimo nuo darbo. Atitinkamai, nesiskiepiję asmenys, tačiau susirgę COVID-19, negalėtų pretenduoti į ligos išmokas. Išimtys numatytos asmenims, kurie negali skiepytis dėl medicininių priežasčių.

„Esant galimybei vakcinuotis, svarbiausias siekis valdant pandemiją yra užtikrinti, kad su COVID-19 susijusios hospitalizacijos netrikdytų kitų sveikatos priežiūros paslaugų teikimo. Dalis gyventojų negali skiepytis dėl sveikatos būklės ar dėl amžiaus ribojimų. Todėl antras Vyriausybės tikslas yra įmanomai apsaugoti negalinčias skiepytis gyventojų grupes“, – paaiškinama Vyriausybės dokumente.

 

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,