Logo
 Spausdinti šį puslapį

Dviračių žygio metu kvietiniškiai keliavo istorijos pėdsakais (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Tavo fotografė Charlotte nuotr. Tavo fotografė Charlotte nuotr.

Kvietinių bendruomenė savaitgalį, dviračių žygio „Kvietinių istorijos pėdsakais“ metu, dar kartą susipažino su Kvietinių istorija, kuri mena gilią senovę, todėl drąsiai galime teigti, kad Kvietiniai turi kuo pasigirti ir pasididžiuoti.

 

Būrys kvietiniškių su dviračiais ir paspirtukais susibūrė prie Kvietinių informacinio-istorinio stendo, kuris praėjusiais metais bendruomenės iniciatyva buvo pastatytas pačiame Kvietinių centre.

Kvietinių vardas rašytiniuose šaltiniuose minimas nuo 1535 m., bet žmonės šiose žemėse gyveno gilioje senovėje, net 2 tūkst. metų prieš Kristaus gimimą.

Ne kiekviena gyvenvietė turi tiek lankytinų ir istorinių vietų, kiek turi Kvietiniai, deja, laikui bėgant, jos buvo primirštos ar visiškai paskendusios užmarštyje. Kvietinių bendruomenės centro iniciatyva – vėl prikeltos ir įamžintos ne tik nuotraukų galerijoje bendruomenės namuose ar informaciniame-istoriniame Kvietinių stende, bet ir gyvai aplankytos bei detaliai papasakota Kvietinių istorija, kuri glaudžiai buvo surišta su Gargždais.

Dviračių žygio dalyviai aplankė šias vietas: Šv. Florijono koplytėlė; pirmoji pradžios mokykla Mineikių sodyboje, kuri veikė nuo 1924 m. (dėkojame istorikei Janinai Valančiūtei už šiltą priėmimą ir pasidalintais faktais apie šią mokyklą); vokiečių tiltas, statytas 1932 m. Dvaro kelio atkarpoje, kuris pakeitė buvusį medinį tiltą; dvaro kelio pabaiga ties autostrada, nuo kur atsiveria gražus vaizdas (seniau Kvietiniai buvo pravažiuojama gyvenvietė, kurią su Gargždais nuo XVI a. jungė senasis Dvaro kelias, deja, tiesiant autostradą buvo nukastos žemės ir nepastatytas tiltas, taip kelio atkarpa jungianti Kvietinius su Kvietinių gatve Gargžduose sunaikinta); Kvietinių pradinė mokykla Telšinskų sodyboje po Telšinskų tremties į Sibirą 1945 m. perkelta iš Mineikių sodybos; giliausias Lietuvos šulinys Špučių sodyboje, kurį aplankė Lietuvos prezidentas Antanas Smetona ir įteikė net 600 litų premiją; Kvietinių senosios (maro) kapinaitės; Kvietinių pilkapynas.

Organizatoriai dėkoja rėmėjams: Mariui Stropui ir Rūgpienių kaimo sodybos savininkams.

 

Nuotraukos – Tavo fotografė Charlotte:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,