Logo
 Spausdinti šį puslapį

„JOnas ir raJOnas“ – kuriamas stalo žaidimas apie Klaipėdos rajoną

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Projekto partnerių pirmasis susitikimas, vizualiniai personažo Jono pasiūlymai. Organizatorių ir asociatyvi nuotr. Projekto partnerių pirmasis susitikimas, vizualiniai personažo Jono pasiūlymai. Organizatorių ir asociatyvi nuotr.

„Jonas ir raJOnas“ – tai pirmasis didelės aprėpties edukacinis stalo žaidimas, kuris sieks įtraukiai ir nenuobodžiai supažindinti su Klaipėdos rajonu, rekreaciniais bei paveldo objektais. Projektą, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Klaipėdos rajono savivaldybė, užsimojo įgyvendinti Klaipėdos rajono savivaldybės J. Lankučio viešoji biblioteka, o viena idėjos sumanytojų ir šio projekto vadovė – Vaikų ir jaunimo skyriaus vedėjos pavaduotoja edukacinei ir informacinei veiklai Albina Ananjeva. Ji sutiko papasakoti, kuo bus ypatingas šis stalo žaidimas.

 

Per rajoną keliaus su smagiu personažu

Pačio stalo žaidimo koncepcija – su stilingu paaugliu Jonu atsakinėti į klausimus ir taip keliauti per visą Klaipėdos rajoną – žaidimo lenta bus stilizuotas Klaipėdos rajono žemėlapis su 11 seniūnijų. Laimės tas, kuris pirmas apkeliaus visą rajoną.

Žaidimo pavadinimas „JOnas ir raJOnas“ – A. Ananjevos pasiūlytas, taip esą atiduodama duoklė ir Jono Lankučio bibliotekai, rimas padeda geriau įsiminti, primena repo dainos eilutės skambesį, tad tikimasi, kad patrauks jaunimą. Išskirtinai ir raidės „JO“ išskiriamos, taip tikimasi susieti su populiariu žaidimu „Jo-jo“.

Pagrindinio herojaus prototipas tik kuriamas, bet viliamasi, kad maketuotojai sugebės suprasti žaidimo kūrėjų vizijas ir vizualiai patraukliai sukurti tiek pagrindinį personažą, tiek karikatūras, stilizuotus objektus. Planuojama, kad iš viso būtų sukurta apie 300 skirtingų klausimų kortelių, tačiau tikslas – juos pateikti įdomiai, kad nebūtų atsakymas tiesiog „taip“ ar „ne“, ar pavaizduoto objekto įvardijimas.

Klausimas, pavyzdžiui, galėtų skambėti taip: „Lietuvininkės, vos sulaukusios dvejų metukų, be šios tautinio rūbo detalės net į kiemą neidavo, o pasenusios moterys – ir pas Dievulį nusinešdavo. Kaip vadinama ši detalė?“ Pateikiami keli atsakymo variantai.

„Edukacinis stalo žaidimas „JOnas ir raJOnas“ turi konkrečias funkcijas – žaidybiniu būdu stiprinti vaikų ir suaugusiųjų tautinį identitetą, ugdyti jų socialines ir komunikavimo kompetencijas, atskleisti etnografinio regiono išskirtinumo ženklus“, – tikslus įvardija projekto vadovė.

Jos teigimu, tai ypač aktualu, kai globalėjančiame pasaulyje pastebimos etninės kultūros paveldo ir gyvosios tradicijos nykimo tendencijos: dažnai nežinoma net kokiame etnografiniame regione yra tam tikros gyvenvietės, nežinoma, kad Klaipėdos rajone dar galima išgirsti šišioniškių tarmę ir pan.

„Klaipėdos rajonas – unikalus 4 vandenų kraštas, kuriame susijungia Mažoji Lietuva ir Žemaitija, čia dar galima išgirti šišioniškių tarme kalbančius (mirštanti lietuvininkų kalba) žmones, paragauti išskirtinio kulinarinio paveldo patiekalų, pasižvalgyti po kultūros paveldo objektus ir kt. Tai ir privalumas, bet ir minusas – esant „ant rubežiaus“, konkretaus etnografinio regiono tradicijos niveliuojasi ir tampa nebeatpažįstamos, pavyzdžiui, retas Dauparų kaimelio gyventojas žino, jog gyvena Mažosios Lietuvos teritorijoje“, – sako A. Ananjeva, pridurdama, kad būtent šis stalo žaidimas būtų svarbi edukacinė priemonė turiningo laisvalaikio praleidimui, savo krašto pažinimui.

 

Partneriai – ir užsienyje

Vaikų ir jaunimo skyriaus vedėjos pavaduotoja edukacinei ir informacinei veiklai džiaugėsi, kad šį kartą projektas tapo tarptautiniu, prie gausaus partnerių tinklo prisijungė Latvijos lietuvių bendruomenė, Italijos lietuvių bendruomenė, Ukrainos lietuvių draugija „Medeina“. Jau įvyko ir pirmasis projekto susitikimas ir diskusija su partneriais.

Kaip pasakojo projekto vadovė, dar laukia tikrai ilgas kelias, kol stalo žaidimas „JOnas ir raJOnas“ išvys dienos šviesą – reikės sukurti autorinę edukacinio stalo žaidimo koncepciją ir žaidimo metodologiją; kartu su projekto partneriais išanalizuoti ir atrinkti edukaciniam stalo žaidimo kūrimui reikalingą archyvinę, istorinę, etnografinę medžiagą, dokumentus, susijusius su Klaipėdos rajonu; pateikti 100 nuotraukų, kuriose atsispindėtų Klaipėdos rajono kultūros, gamtos paveldo objektai, Žemaitijos ir Mažosios Lietuvos etnokultūrinių tradicijų raiška, unikalios rekreacinės teritorijos. Galiausiai didelis dėmesys ketinamas skirti žaidimo informacijos sklaidai ir viešinimui.

A. Ananjeva užsiminė, kad ketinama su informaciniais partneriais organizuoti konkursą, kuriame klausimus pateikti galėtų ir visi Klaipėdos rajono gyventojai, originalių klausimų autorių lauktų prizai.

Preliminariai pirmasis žaidimo prototipas tikimasi bus išleistas kitų metų vasario ar kovo mėnesį: „Turėtume prototipą, kurį galėtume ištestuoti mokyklose, ar fokus grupes pasidaryti, nes gali būti klaidų, neatitikimų, žaidimų metodologija yra sudėtinga.“

Galutinis variantas, viliamasi, jau bus parengtas balandžio mėnesį. Iš viso ketinama išleisti 100 žaidimo egzempliorių. Kadangi biblioteka negali vykdyti komercinės veiklos, žaidimai būtų dalijami ir liktų Klaipėdos rajono bibliotekų filialuose, taip pat pristatymai vyktų ir žaidimai būtų dovanojami partneriams: Klaipėdos, Kretingos, Šilutės, Rietavo, Jurbarko bibliotekoms.

Planuojama, kad kiekvieną kartą vyktų teatralizuotas žaidimo pristatymas su Klaipėdos dramos teatro aktoriumi, kuris suvaidintų pagrindinį personažą. Tiesioginių transliacijų metu su užsienio partneriais taip pat vyktų pristatymai, protų mūšio tipo renginiai, pažaidimai.

„Pagrindinis renginys numatytas kitų metų balandžio gale, tuomet yra Nacionalinė bibliotekų savaitė. Planas būtų visus surinkti ir filmuką nufilmuoti, pristatyti. Jeigu nebus karantino, smagu būtų vėliau važiuoti į rajono šventes ir su vaikais pažaisti šį žaidimą“, – projekto eigą atskleidė viena idėjos autorių.

A. Ananjeva atviravo, kad patarimais kuriant stalo žaidimą pasidalinti sutiko patirties šioje srityje turinti Klaipėdos Ievos Simonaitytės biblioteka.

Sėkmingai įgyvendinus projektą, ateityje tikimasi užtikrinti jo tęstinumą, papildant klausimų lenteles, jį pristatant interaktyviai.

Nors finansavimas ir buvo sumažintas ir reikėjo atisakyti nemažai suplanuotų veiklų, projekto vadovė vylėsi, kad pavyks sukurti įdomų ir patrauklų stalo žaidimą.

„Gal emigrantai galėtų dovanoti tokius žaidimus Kalėdoms, tai ir bendrystė, ir istorija, ir šeimą suartinantis dalykas“, – ateities svajonėmis pasidalino bibliotekos darbuotoja.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,