Logo
 Spausdinti šį puslapį

Grybavimo čempionato laureatas: kaip tikslingai pasirinkti vietas grybavimui ir ko šiuo metu ieškoti

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Orams rudenėjant daugelis skuba džiaugtis šio sezono teikiamais malonumais. Vienas jų – grybai. Šias miško gėrybes lietuviai ne tik gausiai naudoja kulinarijoje, bet ir patys skuba į miškus jų ieškoti. Grybavimo ekspertai teigia, kad šiuo metu yra puikus metas tai daryti. Mat grybų miškuose – netrūksta.

 

Tiesa, prieš ruošiantis į miškus reikėtų nepamiršti ne tik patogių batų, bet ir apsisaugojimo priemonių nuo vabzdžių ir erkių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė pastebi, kad šios kategorijos prekių pardavimai šiuo metu daugiausiai pirkėjų dėmesio sulaukia savaitgaliais ir prieš juos.

„Rugpjūčio pabaiga ir rugsėjis – geriausias metas laiką leisti miškuose. Duomenys rodo, kad apsisaugojimo nuo erkių bei kitų vabzdžių priemonių pardavimai aktyvūs buvo visą vasarą, tačiau itin daug šių priemonių yra parduodama ir vasarai baiginėjantis. Populiariausi iš jų yra įvairiausi purškalai, antroje vietoje rikiuojasi degios prekės – spiralės, trečioje pagal populiarumą vietoje yra tepalai ir galiausiai – tinkleliai“, – teigia ji.

 

Gudrus eksperto patarimas

Visuomenininkas ir grybautojų asociacijos įkūrėjas Vytenis Daugudis pasakoja, kad grybavimo entuziastų asociaciją jis įkūrė prieš penkerius metus, o šia veikla susižavėjo jau vaikystėje.

„Prieš 28 metus persikėlėme gyventi į Dzūkiją, Pirčiupius. Šiame regione, kaip žinia – apstu mišku. Juose aš pradėjau leisti visą savo laisvalaikį, o sezono metu – aktyviai grybauti. Grybavimas buvo tapęs netgi mano pragyvenimo šaltiniu. Grybų supirkimo kainos buvo dideles, algos žemos, todėl grybaudamas stipriai prisidurdavau prie atlyginimo“, – pasakoja V. Daugudis.

Kaip pasakoja vyras, nors grybavimas – jam yra savotiška meditacija, jis aktyviai dalyvauja įvairiuose grybavimo čempionatuose, ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Lenkijoje, Italijoje. 2019 metais V. Daugudis laimėjo Italijoje rengiamą pasaulio grybavimo čempionatą. O Lietuvos čempionu jis yra tapęs net devynis kartus.

Puikiai apie grybavimą nusimanantis vyras teigia, kad šiuo metu su grybais susijusi situacija Lietuvoje yra įdomi – vienose vietose daug grybų, kitose nėra. Tačiau, anot jo, šie metai – niekuo neišsiskiria iš kitų. V. Daugudis pasakoja, kad šiuo metu susekti grybingas vietas ypatingai paprasta. Tai padaryti galima netgi neišėjus iš namų, tereikia akimis permesti socialinius tinklus.

„Socialiniuose tinkluose žmonės dalijasi laimikių nuotraukomis. Užtenka pasidomėti, kokiame krašte jie grybų rado ar iš kokio krašto žmogus kilęs, ir iš karto galima bandyti ten ieškoti miško gėrybių. Būtent dėl šios priežasties prieš važiuojant grybauti siūlau peržiūrėti socialinius tinklus. Svarbiausia iš vakaro, prieš vykstant grybauti susirinkti informaciją ir išsirinkti tuo metu grybingą kryptį“, – patarimais dalijasi grybautojų asociacijos įkūrėjas.

Tiesa, jeigu į rekomenduojamą vietą nuvyksite po savaitės – po ilgo laiko toje pačioje vietoje grybų galite ir neberasti. Mat situacija labai greitai keičiasi. Visgi, kaip teigia ekspertas, šiuo metu drėgmės pakanka ir grybauti galima vykti į bet kurį Lietuvos regioną. Paklaustas, ar grybingos vietovės turi kokių nors išskirtinių požymių, pašnekovas atsako, kad ne. Jeigu Dzūkijoje baravykai dera jaunuolynuose, tai Aukštaitijoje gali geriau dėrėti sengirėse. Tačiau, anot jo, nepatyrusiems grybautojams dažnai pasitaiko ir „pokeristų“ sėkmė – jie išvažiuoja grybauti nepasidomėję, be konkrečios krypties, tačiau iš miškų grįžta pilnais krepšiais grybų.

 

Kaip apsisaugoti nuo vabzdžių ir erkių

Į grybų medžioklę jau šį savaitgalį besiruošiantiems žmonėms ekspertas sako, kad šiuo metu miškuose galima rasti daugybę baravykų, rudagalvių baravykų, raudonviršių ir voveraičių. Ir nors viskas priklauso nuo sėkmės, anot jo, sriubai ar mėgstamam patiekalui grybų tikrai parsivešite.

Visgi, prieš vykstant grybauti reikia pasirūpinti ne tik patogia apranga ir avalyne, bet ir apsisaugojimo nuo vabzdžių, o ypatingai erkių priemonėmis.

„Erkės gyvena aukštesnėje žolėje, todėl tokių vietų reikėtų vengti. Tačiau jeigu miške – vien aukšta žolė – tam yra įvairiausi repelentai, kuriais reikia apsipurkšti kojas, rankas tam, kad jos neturėtų per kur užlipti ant jūsų kūno. Grįžus iš miško iš karto reikėtų persirengti, palįsti po dušu, o grybavimo drabužius išskalbti skalbyklėje. Mat erkės gali užsilikti rūbuose“, – pataria ekspertas.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,