Logo
 Spausdinti šį puslapį

Daugiafunkcio sporto centro Gargžduose likimas – aišku, kad niekas neaišku?

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Viršuje - daugiafunkcio sporto centro Dariaus ir Girėno g. vizualizacija, apačioje – daugiafunkcio sporto centro Kvietinių g. vizualizacija. Kol kas nei vieta, nei finansavimo šaltiniai, nei viešųjų pirkimų paskelbimo pradžia nėra aiški. Viršuje - daugiafunkcio sporto centro Dariaus ir Girėno g. vizualizacija, apačioje – daugiafunkcio sporto centro Kvietinių g. vizualizacija. Kol kas nei vieta, nei finansavimo šaltiniai, nei viešųjų pirkimų paskelbimo pradžia nėra aiški.

Pirmadienio popietę pirmą kartą vietos žiniasklaidos atstovai buvo pakviesti į nuotolinę spaudos konferenciją, kurioje dalyvavo Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos valdančiosios daugumos frakcijų pirmininkai (Nerijus Galvanauskas, Alfredas Šiaulys, Ligita Liutikienė, Vaclovas Dačkauskas) ir Administracijos vadovai – direktorius Justas Ruškys, jo pavaduotoja Rasa Petrauskienė, vicemerė Audronė Balnionienė.

 

Balandžio mėnesį sudarytos valdančiosios daugumos – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, LR Liberalų sąjūdžio, Lietuvos socialdemokratų partijos ir Lietuvos socialdemokratų darbo partijos – atstovai komentavo neseniai paskelbtos pagrindinių darbų programos gaires bei atsakė į klausimus. Daugiausia jų sulaukta dėl daugiafunkcio sporto centro Gargžduose statybų.

 

Bendras koalicijos sutarimas – skelbti du pirkimus

Primename, kad praėjusią savaitę valdančioji dauguma sutarė skelbti pirkimus dviejų projektų rangos darbams – sporto centro Dariaus ir Girėno gatvėje įgyvendinimui ir baseino su krepšinio salėmis Kvietinių g. prie Gargždų stadiono, o gavus abiejų projektų rangos darbų kainas, teikti siūlymą apsispręsti Klaipėdos rajono savivaldybės tarybai su abiejų projektų kainomis ir kita svarbia informacija.

Toks sprendimas sukėlė daug klausimų, nes ankstesnės valdančiosios daugumos (kurioje buvo „valstiečiai“ ir frakcija „Bendrai“, bet nebuvo socialdemokratų ir socialdemokratų darbo partijų) buvo suplanuota statyti sporto centrą Gargždų parke, Kvietinių gatvėje. Ar naujos politinės jėgos ir nulėmė, kad praėjusios kadencijos valdžios parengtas daugiafunkcio centro projektas Dariaus ir Girėno gatvėje, vėl būtų ištrauktas į dienos šviesą? Tokį gandą dar balandžio mėnesio pabaigoje paskelbė opozicijos atstovas, „Kuriam kartu“ frakcijos seniūnas Sigitas Karbauskas. Tuomet jis teigė, kad būtent tokia buvo opozicijoje dirbusių socialdemokratų ėjimo į koaliciją su liberalais ir konservatoriais esminė sąlyga – Gargždų daugiafunkcis sporto centras turi būti statomas Dariaus ir Girėno gatvėje. Tuomet šią informaciją naujosios valdančiosios daugumos atstovai paneigė.

„Koalicija yra kita, ieškojome bendro sprendimo, kadangi techniniai projektai yra parengti skirtingu laiku, daug diskusijų yra dėl kainų, dėl statybų pabrangimo. Darniai diskutavome ir priėjome tokio sprendimo – tik rinka parodys, kokia ta tikroji kaina yra, ir vieno, ir kito. Galiausiai Taryba apsispręs“, – į klausimą, kas lėmė, kad – ne paslaptis – Liberalų sąjūdžio propaguota Kvietinių g. vieta gali ir pasikeisti, atsakinėjo šios politinės jėgos pirmininkas rajono taryboje N. Galvanauskas.

Į „Bangos“ žurnalistės klausimą „Ar šis sprendimas dėl daugiafunkcio centro ir yra naujos valdančiosios koalicijos kaina?“ N. Galvanauskas negalėjo atsakyti nei teigiamai, nei neigiamai.

„Prieš sudarydami koaliciją mes pasikalbėjome ir šiuo klausimu, nusprendėme, kad sutarsime dėl jo ir dirbsime toliau“, – nedaugžodžiavo N. Galvanauskas.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos pirmininkas A. Šiaulys atkreipė dėmesį, kad suversti tik tai, kad viena politinė jėga siekė, kad šis daugiafunkcis centras atsirastų miesto parke nėra sąžininga ir teisinga.

„Meras ir buvusi dauguma tam projektui buvo pritarę Kvietinių g. <...> Kad atsirastų ten – didelis įdirbis buvo ir mero, to reikėtų neužmiršti. Kad meras šiandien atsitraukia nuo visų projektų, reikia suprasti, kad jis yra opozicijoje, čia nieko tokio“, – replikavo A. Šiaulys.

Socialdemokratų frakcijos ir partijos rajone pirmininkė Ligita Liutikienė, į klausimą, kas privertė suabejoti dėl daugiafunkcio centro vietos tinkamumo, atsakinėjo: „Pirmiausia susidarė koalicija ir tik po to aptarėme visus klausimus ir darbus, niekas mūsų neprivertė, bendras koalicijos susitarimas. Dar kartą pademonstravome, kad koalicija yra darni, demokratiška.“

 

Finansavimo šaltiniai – neaiškūs

Spaudos konferencijos metu pateikta informacija, kad šio centro projektavimui Dariaus ir Girėno gatvėje išleista 135 tūkst. eurų, Kvietinių g. projektas atsieis apie 78 tūkst. eurų.

Projektas Dariaus ir Girėno gatvėje turi statybos leidimą, tuo tarpu šios kadencijos daugumos pradėtas projektuoti daugiafunkcis centras, statybos leidimo dar neturi.

„Projektas yra ekspertizės stadijoje, leidimas planuojamas rugsėjo pabaigoje“, – planus dėstė Administracijos vadovas ir Liberalų sąjūdžio partijos rajone pirmininkas J. Ruškys.

Įdomu, tai, kad šiam objektui dar nėra užtikrintas finansavimas, o, pasak Administracijos direktoriaus J. Ruškio, tik iš Savivaldybės lėšų įgyvendinti šį projektą būtų sudėtinga.

„Buvo ankstesnės viltys, kad pavyks sėkmingai užsitikrinti finansavimą iš VIP (Valstybės investicijų programos) pinigų, tačiau tas nėra iki galo įgyvendinta. Bet čia nesudedame ginklų ir su konservatorių, ir mūsų atstovais Seime ir Vyriausybėje bandysime šnekėtis dar kartą, bandysime Gargždų daugiafunkciam atrasti tų papildomų galimybių“, – vylėsi J. Ruškys.

Pasiteiravus, kaip ketinama lyginti visiškai skirtingų projektų kainas, N. Galvanauskas sakė, kad „frakcijų pirmininkų pasitarime buvo taip argumentuota, kad du etapai Dariaus ir Girėno g. projekto bus lyginami su Kvietinių g. pilnu projektu. Palyginimas bus toks: Tarybos nariai apsispręs, vienur X milijonų, kitur Y milijonų.“

J. Ruškys atkreipė dėmesį , kad gyventojams svarbiausia, kad daugiafunkcis centras apskritai būtų pradėtas statyti, esą vieta – jau antraeilis klausimas.

„Pasimetėme detalėse, darome politiką, ji užtęsia laiką ir mūsų nesusikalbėjimas veda prie to, kad procesas yra vilkinamas. Turime melsti Dievą, prašyti mūsų klebono, kad padėtų melsti, kad gautume kažkokį finansavimą prisidėti prie šio daugiafunkcio ir jį pradėtume statyti. Jei mes diskutuosime ir pešimės, galiausiai liksime be nieko – prie suskilusios geldos. Jau koalicija susitarė, mintis gera, skelbiame, žiūrime kainas, ir Taryba nuspręs, ką darome toliau“, – poziciją išdėstė TS-LKD rajone pirmininkė, Administracijos direktoriaus pavaduotoja R. Petrauskienė.

Pasiteiravus, kada pavyktų paskelbti viešuosius pirkimus, Administracijos direktorius nesiryžo įvardinti konkrečių terminų: „Parengiamuosius darbus iškart ir pradėsime po apsitarimo su Statybų ir Viešųjų pirkimų skyriais, pradės mechanizmas judėti ta linkme.“

 

Koalicija – tvirta

Jau šį ketvirtadienį vyksiančiame Tarybos posėdyje bus svarstomas Tarybos nario S. Karbausko parengtas sprendimo projektas, kuriuo siekiama įpareigoti Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorių paskelbti viešųjų pirkimų konkursą dėl Gargždų sporto ir sveikatingumo komplekso Dariaus ir Girėno gatvėje darbo projekto ir rangos darbų pirkimo. Siūloma skelbti konkursą pirmojo etapo, kuriuo numatyta pastatyti baseiną, darbams.

Pasiteiravus, galbūt ketinama papildyti valdančiąją koaliciją ir kitomis politinėmis jėgomis, N. Galvanauskas sakė, kad koalicija yra susiformavusi, tvirta ir apie jokį papildymą nėra kalbų.

Praėjusią savaitę vykusiuose komitetuose S. Karbausko sprendimo projektą buvo nutarta teikti svarstyti Tarybai.

„Mūsų sutarimas yra kitoks – skelbti abu konkursus, Taryba apsispręs dėl Sigito pasiūlymo, mes dar jo nesvarstę esame koalicinėje daugumoje“, – nurodė Liberalų frakcijos pirmininkas.

Konservatorius A. Šiaulys atkreipė dėmesį, kad tam tikros politinės jėgos tiesiog daro politiką: „Dabartinė dauguma esame tvirti, žinome, ko norime, žinome, ką darome. Tuo keliu einame, manau, kad eisime sėkmingai.“

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,