Logo
 Spausdinti šį puslapį

Kodėl vienas obuolių maišas bendrame konteineryje pridaro aibę problemų ir kur dėti žaliąsias atliekas?

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Į bendrus konteinerius mesdami obuolius gyventojai nesusimąsto apie daromą žalą. Asociatyvi nuotr. Į bendrus konteinerius mesdami obuolius gyventojai nesusimąsto apie daromą žalą. Asociatyvi nuotr.

VšĮ „Gargždų švara“ stebi padidėjusius surenkamų žaliųjų atliekų kiekius. Nemažą dalį jų, artėjant rudeniui sudaro obuoliai. Įstaigos direktoriaus pavaduotojas Raimundas Daubaris primena, kaip tvarkyti žaliąsias atliekas ir kokią žalą gali padaryti į mišrių atliekų konteinerį išmestas vienas obuolių maišelis.

 

Supuvę obuoliai mišriuose konteineriuose pridaro aibę problemų

Anot R. Daubario, į mišrių atliekų pusiau požeminius konteinerius išmestas supuvusių obuolių maišas gali pridaryti nemažai žalos – užteršia daugkartinio naudojimo maišą, patekusios į atliekų išvežimo mašiną, atliekos yra supresuojamos, tad tokie obuoliai išleidžia skystį.

„Stengiamės, kad automobiliai būtų sandarūs, bet to užtikrinti 100 proc. neįmanoma. Todėl, atliekų vežėjai, iškratę tokį maišą ir nuvažiavę į privačių namų kvartalus teršia, prilaisto gatves, tuomet pasipila žmonių skundai, turime važiuoti valyti“, – pasakoja direktoriaus pavaduotojas.

Pašnekovas atskleidžia, kad, kaip bebūtų gaila, žmonės nemažus kiekius žaliųjų atliekų dar meta į mišrių atliekų konteinerius, tuomet jos patenka į sąvartyną, didindamos bendrą ten pristatomų atliekų svorį.

R. Daubaris „Gargždų švaros“ kolektyvo vardu kviečia žmones elgtis atsakingai: „Jei geriau rūšiuosime, mažinsime į sąvartyną vežamų atliekų kiekį, rinkliava už šiukšlių išvežimą ateityje nedidės, nors sąvartyno „vartų mokestis“ ir didėja.“

 

Gyventojai prie konteinerių palieka atliekas, kurios turėtų būti pristatytos į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles. VšĮ „Gargždų švara" nuotr.

 

Kaip tvarkyti žaliąsias atliekas?

Pasak R. Daubario, privačių namų gyventojai turi keletą pasirinkimų, kaip tvarkyti susidarančias žaliąsias atliekas – kompostuoti savo sklype arba nemokamai pristatyti į Vėžaičiuose, Ąžuolo g. 54 esančią žaliųjų atliekų surinkimo aikštelę. Kiekiai, kiek atliekų galima pristatyti į pastarąją aikštelę, nėra ribojami.

„Galima atvežti šakas, žolę, obuolius, daržoves ir t. t. Rūšiuoti žaliųjų atliekų į atskirus maišus nereikia“, – informuoja „Gargždų švaros“ atstovas.

Šiais metais įstaiga baigė dalinti kompostavimo konteinerius, iš viso jų buvo išdalinta 6 tūkst. vienetų.

Pašnekovas primena, kad iš gyventojų, kurie turi nedidelį žaliųjų atliekų kiekį (gyvenamasis namas mieste – 9,6 kg, kaime – 6,8 kg), jos bus surenkamos apvažiavimo būdu.

Žaliąsias atliekas atliekų turėtojai tiesiogiai perduoda atliekų surinkėjui šių atliekų surinkimo dieną arba ne anksčiau nei vieną dieną prieš šių atliekų surinkimą, tvarkingai padeda prie individualių mišrių komunalinių atliekų surinkimo konteinerių ar jų stovėjimo vietoje.

Atliekų turėtojai sugrėbtus medžių ir krūmų lapus ir po medžių, krūmų kirtimo ar genėjimo susidariusias žaliąsias atliekas turi susmulkinti ne ilgesnėmis nei 1 m dalimis ir tvarkingai sudėti į maišus. Rekomenduojami žalios spalvos maišai.

 

Už netinkamą tvarkymą – baudos

Stebėti pažeidimus, kuomet žaliosios atliekos tvarkomos netinkamai, padeda Klaipėdos rajone prie konteinerių įrengtos kameros. Už netinkamą atliekų tvarkymą gyventojams gresia baudos iki 600 Eur. Apie pažeidimus įstaiga informaciją perduoda Viešosios tvarkos skyriui.

„Mieste yra pastatyti keli žaliųjų atliekų konteineriai, bet jie nėra skirti gyventojų reikmėms – juos pasistatė seniūnija. Ten meta šakas, nupjautą žolę“, – informuoja direktoriaus pavaduotojas.

 

Užsakymo nr. GSVA-2021-08-31

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,