Logo
 Spausdinti šį puslapį

Tradicinėje Grybų šventėje Gribžiniuose – dėmesys eismo saugumui (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Gribžinių bendruomenės nuotr. Gribžinių bendruomenės nuotr.

Vasara prabėgo, bet jos nuotaikos dar neapleido mūsų. Gausūs lietūs ir kartas nuo karto išlendantys saulės spindulėliai pabėrė puikų grybų derlių. Nelaukdama, kol visi grybai bus surinkti, Gribžinių bendruomenė sugūžėjo į gražią tradicinę rudeninę Grybų šventę.

 

O kur šventė, ten ir kalbos, pamokymai, pajuokavimai... Kad kalbos nebūtų tuščios, o suteiktų ir naudingos informacijos pasikvietėme į svečius Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Klaipėdos rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnę Astą Zbarauskienę. Jos dėka įgyvendinome Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos rengiamo konkurso „Eismo saugumas bendruomenėse 2020–2021“ renginį.

Į šventę atvykę dalyviai atnešė surinktą makulatūrą, taip parodydami, kad Gribžinių bendruomenė visapusiškai siekia darnos savo aplinkoje. Perdirbdami popierių saugome medžius, puoselėjame gamtą. O ši mums atsidėkoja – grybais ir kitomis gėrybėmis.

Bet prasidėjus mokslo metams, nepamirštame, kad saugoti turime ir vieni kitus, o ypač – savarankiškai į mokyklą žengiančius mokinukus. Nesvarbu ar toli, ar arti, ar pėstute, ar „ratuoti“ pasiekiame ugdymo įstaigas – visi esame eismo dalyviais, todėl privalome žinoti saugaus eismo taisykles.

Kolektyviai dalyvaudami pokalbyje su bendruomenės pareigūne A. Zbarauskiene išgirdome daug pamokančių istorijų, kurios televizijos fone nuskamba tik kaip statistinis faktas, o įvykį išgyvenusių žmonių gyvenimuose lieka skaudi netektis, su kuria tenka taikytis kiekvieną dieną. Visi priėjome bendros išvados, kad nuolatos kartojant ir primenant saugaus elgesio taisykles vaikams padėsime išsiugdyti kultūringą ir atsargų elgesį kelyje.

Bendruomenės pareigūnės paruoštų klausimų pagalba visi dalyviai prisiminė kelių eismo taisykles:

1. Pėsčiųjų apsauga tamsiuoju paros metu, kas? – Atšvaitai, šviesą atspindinti liemenė, žibintuvėlis...

2. Važiuoti vienam važiuojamąja dalimi dviračiu leidžiama ne jaunesniems kaip .... metų asmenims. – 14 metų asmenims, o išklausiusiems Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos nustatytą mokymo kursą ir turintiems mokyklos išduotą pažymėjimą – ne jaunesniems kaip 12 metų asmenims.

3. Ar galima elektriniu paspirtuku vežti kitą asmenį? – Ne.

Ir dar daug kitų klausimų kiekvienas dalyvis išsitraukė, o už teisingą atsakymą galėjo pasirinkti vertingą suvenyrą – atšvaitą, rašiklį, pieštuką, magnetinę užrašų knygutę ar kvapą į mašiną su Klaipėdos rajono policijos logotipu.

Nors kelių eismo taisykles neblogai žinome, tačiau atkreipėme dėmesį į sudėtingesnius klausimus. Vaikai, važiuojantys automobiliu turi būti vežami specialiose sėdynėse ne pagal amžių, bet pagal ūgį. Kelių eismo taisyklių 199 straipsnis numato, kad žemesni kaip 135 cm ūgio vaikai lengvuoju ar krovininiu automobiliu vežami prisegti jų ūgiui ir masei pritaikytomis vaikų prisegimo sistemomis pagal gamintojo nurodytą dydžio intervalą ir didžiausią vaiko masę arba grupes, kurios suskirstytos pagal svorį. Vaikui netinka suaugusiųjų saugos diržai, nes automobilio saugos elementai pritaikyti aukštesniems nei 150 cm ūgio keleiviams. Automobiliui staigiai stabdant ar atsitrenkus į kliūtį, saugos diržas, prieš susidūrimą buvęs ties juosmeniu, atsiduria prie pilvo ir vaikas tiesiog išslysta iš diržo.

Itin populiarūs tapę elektriniai paspirtukai taip pat yra priskiriami transporto priemonei, todėl važiuodami jais važiuojamąja kelio dalimi privalome judėti dešiniąja kelkraščio puse. Tuo tarpu su ne elektriniu paspirtuku, ar riedučiais važiuodami keliu privalome laikytis kairiajame kelkraštyje, kaip ir pėstieji.

Po prasmingų pokalbių ir žaismingos viktorinos apie saugų eismą, visi dalyviai vaišinosi gardžia ant laužo virta grybų sriuba bei naminiais patiekalais iš grybų.

Dėkojame visiems susirinkusiems ir savo buvimu bei gera nuotaika praturtinusiems Grybų šventę, kuri šiais metais tapo ir paskutiniuoju konkursiniu „Eismo saugumas bendruomenėse 2020–2021“ renginiu.

 

Renginio akimirkos – Gribžinių bendruomenės nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,