Logo
 Spausdinti šį puslapį

„Klaipėdos energija“ apie artėjantį šildymo sezoną: sąskaitos nedidės tik vienu atveju

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pexels nuotr. Asociatyvi Pexels nuotr.

Nors lauke darosi vis vėsiau, pasak Gargždams ir Klaipėdai šildymą tiekiančios AB „Klaipėdos energija“ ryšių su visuomene atstovo Arūno Liubinavičiaus, vakar dienos duomenimis, dar nei vienas įmonės aptarnaujamas daugiabutis ar įstaiga nėra pareiškę noro šildytis.

 

„Šildymo sezonas nepriklauso nuo „Klaipėdos energijos“. Įmonė šilumą gamina visus metus, be perstojo, kaip įrodymas – bėgantis šiltas vanduo iš krano. Kiekvienas namas pradeda šildytis tada, kai taip nusprendžia gyventojai“, – komentavo A. Liubinavičius, pridūręs, kad šildymo sezono pradžios paskelbimas neįpareigoja gyventojų pradėti šildymo.

Pasak jo, naujų namų savininkai ar individualios įmonės šildytis pradeda, kai nori, tik tiek, kad apie pradžią informuoja „Klaipėdos energiją“. Nebėra taikoma ir nuostata, kad šildymas pradedamas, kai 3 parų vidutinė temperatūra yra žemesnė nei 10 laipsnių: „Įstatymai to nenumato, tiesiog tokia tradicija, kaip orientyras, kada pradėti šildymą.“

Klaipėdos rajono savivaldybės Viešųjų ryšių ir bendradarbiavimo skyriaus vedėja pažymėjo, kad dėl šildymo pradžios bus derinamasi su įstaigomis.

Pasiteiravus apie šildymo kainą, „Klaipėdos energijos“ atstovas teigė, kad tokio brangimo, kaip Vilniuje ir Kaune, Klaipėdos pusėje neturėtų būti.

„Mes nelinkę gąsdinti savo klientų dėl kainų augimo. Šilumos tiekėjų asociacija paskaičiavo, kad kainos Klaipėdoje gali kilti nuo 15 iki 30 proc., bet ar taip ir bus, mes negarantuojame. Šilumos kaina gali didėti, bet sąskaitos gyventojams daugiausia priklauso dar ir nuo lauko oro temperatūros. Jei bus šalta žiema, bus didesnės sąskaitos, jei žiema bus švelni, gali būti, kad žmonės to brangimo net nepajus“, – situaciją dėl kainų aiškino pašnekovas.

Tiesa, jis užsimena, kad stebima šilumos kainos statistika nėra džiuginanti ir prognozė, kad kainos didės dėl išorinių priežasčių, yra reali.

„Gamybos sąnaudos įmonėje nesikeitė – kaina išliko kaip pernai. Kaina didėja dėl išaugusios kuro kainos. Matome, kad biokuras, lyginant su praėjusių metų rugsėju, pabrango daugiau nei 9 proc. Gamtinių dujų kaina, lyginant su pernai tuo pačiu metu, šoktelėjo virš 87 proc. Na, o trečia, pati svarbiausia dalis – nepriklausomi šilumos tiekėjai, kurių Klaipėdoje yra 6, pateikia virš 70 proc. Klaipėdos miestui reikalingos šilumos, – jų parduodamos šilumos kaina rugsėjo mėnesį pakilo virš 260 proc. Taigi, šiame sektoriuje matome didžiausią kainų augimą, – pasakojo „Klaipėdos energijos“ atstovas. – Nepriklausomi tiekėjai šilumą parduoda aukcione ir „Klaipėdos energija“ privalo ją supirkti, jei ji pigesnė nei pačių gaminama.“

Pašnekovas atskleidė, kad rugsėjo mėnesio šilumos kaina, lyginant su praėjusiais metais, didėjo maždaug 40 proc., o spalio mėnesio šilumos kaina bus žinoma šios savaitės pabaigoje, kai bus įvykę visi pirkimai.

„Klaipėdos energija“, aptarnaujanti ir Gargždų miestą, stebi sezoniškumą – vasarą, kai yra šilumos perteklius, kaina krenta, o didėti ima artėjant šildymo sezonui. Didžiausi šuoliai – pereinamuoju laikotarpiu, pradedant ir baigiant sezoną, tad nereikėtų daryti prielaidos, kad kiekvieną mėnesį kaina kils 40 proc. Lapkričio mėnesį kaina nusistovi ir keičiasi labai nedaug“, – sakė A. Liubinavičius.

 

Primename, kad 2020 m. šildymo sezonas pradėtas spalio 13 dieną, 2019 m. – spalio 1 d., 2018 m. – spalio 5 d., 2017 m. – spalio 9 d., 2016 m. – spalio 7 d., 2015 m. – spalio 9 d., 2014 m. – spalio 22 d., 2013 m. – spalio 16-ąją.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,