Logo
 Spausdinti šį puslapį

80-mečio gargždiškio istorija: iškraustytas iš namų turiu pradėti gyvenimą nuo nulio

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Naujienų portalo mano-gargzdai.lt redakciją pasiekė gargždiškio senjoro prašymas pasidalinti jo istorija – kaip susiklostė, kad sulaukęs garbaus amžiaus ir po sunkios ligos jis yra priverstas palikti namus ir ragauti nuomininko duonos. „Gal kitiems padės apsisaugoti nuo panašių klaidų“, – viliasi vyras. Istorija pateikiama anonimiškai, tikrieji asmenų vardai ir pavardės redakcijai žinomi.

 

Vilmantas sako, kad šie metai – itin sunkūs. Prasidėjo rimtos problemos su sveikata, teko gultis į ligoninę sudėtingai naviko operacijai. Bet vien tuo bėdos nesibaigė – vietoj reabilitacijos ir koncentravimosi į sveikimo procesą, užplūdo persikraustymo rūpesčiai.

„Ligoninės palatoje, sveikdamas po operacijos, sužinojau, kad esu iškraustytas iš namų, kuriuos pats kadaise stačiau. Taip susijaudinau, maniau, kad mirsiu toje ligoninės lovoje. Mano amžiuje jau vien narkozė labai pavojinga, o jaudintis po operacijos visai negaliu, tad šis įvykis tikrai sveikatos nepridėjo“, – pasakoja vyras.

Kaip susiklostė tokia situacija ir kodėl dabar senjorui tenka nuomininko dalia? Viskas, kaip pats tikina, dėl laiku nesutvarkytų nuosavybės dokumentų.

„Prieš daug metų pirkau žemę ir stačiau namą Gargžduose. Kadangi turėjau butą Klaipėdoje, dėl tuo metu šalyje galiojusių įstatymų būčiau jo netekęs, tad žemę ir namą užrašiau dukros Raimondos vardu, o vėliau, Lietuvai atgavus nepriklausomybę, turto nepersirašiau, – pasakoja vyras. – Prieš 20 metų netikėtai mirus mano žmonai, Raimondos mamai, taip ir gyvenome – dukra su vyru antrame aukšte, aš – pirmame. Butas Klaipėdoje liko mano tragiškai avarijoje žuvusio sūnaus našlei.“

Dar prieš išvykstant į ligoninę sudėtingai operacijai, dukra su vyru Vilmanto paprašė grąžinti namo raktus, bet pastarasis jų neatidavė, nes tikėjosi, kad galės grįžti namo. Tačiau parvykęs iš ligoninės į namą nepateko – buvo pakeista vartų spyna.

„Paskambinau į policiją, pasakiau, kad man būtina iš namo pasiimti gydytojo paskirtus vaistus. Atvykus pareigūnams, dukros vyras vaistus perdavė, o dėl kitų daiktų atsiėmimo liepė susiderinti su jais iš anksto. Dalį daiktų gavau per tvorą, šiukšlių maišuose. Tuomet sužinojau, kad nebesu deklaruotas šiuo adresu“, – prisiminė vyras, negalėjęs paaiškinti dukros motyvų iškeldinti tėvą. Kaip nurodoma policijos ir advokato raštuose, į namą ketina atsikraustyti Raimondos sūnus su šeima.

Vyras teisėtą namo savininkę vadina dukra, nors ir nėra biologinis jos tėtis, augino ją kaip savo nuo metukų. Ji – buvusios žmonos dukra.

„Teisiškai viskas gerai – ji, namo savininkė, bet kaip ji pasielgė su manimi – jokio žmogiškumo. Man baisu pagalvojus, kad ji dirba švietimo sistemoje ir ugdo vaikus. Jos advokato man atsiųstame rašte teigiama, kad buvau nuomininkas. Nuomininkas savo namuose?“, – stebisi vyras, pridūręs, kad jokios nuomos sutarties niekada nebuvo pasirašęs.

Pasak jo, advokato rašte nurodoma, kad iškraustytas jis yra todėl, kad tinkamai neprižiūrėjo ir nesirūpino jam patikėtais daiktais.

„Rašoma, kad pirmame namo aukšte atliekami remonto darbai, kainuosiantys 50 tūkst. Eur. Tiek, kaip nurodoma, nusidėvėjo kambariai, kuriuose gyvenau. Bet aš turtu rūpinausi, juk pats stačiau tą namą ir remontą dariau“, – sako vyras.

Dabar Vilmantas nuomojasi mažą butuką Klaipėdoje ir tariasi su teisininkais, ar įmanoma, ką padaryti, susiklosčius tokiai situacijai.

„Sulaukiau tokio amžiaus ir turiu lipdyti gyvenimą nuo nulio. Teisininkų konsultacijos nemažai kainuoja, nuoma – irgi papildomos išlaidos. Nesu užgyvenęs didelio turto, sveikata turėčiau rūpintis, bet pagalvojęs, jog likau be namų, susijaudinu, rankos dreba, sunku kalbėti. Be galo liūdna, kai vienintelis likęs artimas žmogus šitaip pasielgia. Auginau kaip savo vaiką, rūpinausi, stengiausi padėti, kad įgytų išslavinimą, rastų darbą, o ji taip atsidėkoja. Būčiau nuosavybės dokumentus laiku susitvarkęs, nieko panašaus gyvenime nebūtų nutikę“, – sako vyras, prieš keletą metų palaidojęs žmoną bei du sūnus.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,