Logo
 Spausdinti šį puslapį

Rajono bendruomenės pareigūnės: geriausia motyvacija darbe – grįžtamasis ryšys

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asta Zbarauskienė ir Diana Pipirienė. V. Šleiniūtės nuotr. Asta Zbarauskienė ir Diana Pipirienė. V. Šleiniūtės nuotr.

Spalio 2-ąją Lietuvoje minima Policijos, dar vadinama Angelų sargų diena. Artėjant profesinei šventei, apie darbą policijos sistemoje naujienų portalui mano-gargzdai.lt pasakojo Klaipėdos rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnės – Asta Zbarauskienė ir Diana Pipirienė.

 

Orientuojasi į prevenciją

Abi pareigūnės darbą policijoje pradėjo prieš 17 metų – Asta rinkdamasi profesiją pasuko daug metų policijoje dirbusio tėvo pėdomis, o Diana – siekdama išpildyti savo svajonę.

Policininkės, pristatydamos savo darbą teigia, kad būti bendruomenės pareigūnu reiškia vykdyti prevencines priemones – stengtis užbėgti nelaimėms už akių.

„Bendruomenės pareigūnas – gerasis policininkas, kuris ne baudžia, o orientuojasi į prevenciją. Turime užmegzti ryšį visuomene, bendruomenėmis, organizacijomis, nuolat bendrauti su gyventojais“, – darbo specifiką aiškino Asta.

Diana antrino, kad jų tikslas – kurti saugią aplinką įvairioms gyventojų amžiaus grupėms – tiek vaikams, tiek suaugusiems, ar turintiems specialiųjų poreikių.

Pareigūnės atskleidžia, kad jų darbo diena kartais nenuspėjama – tenka koreguoti susidėliotus planus dėl iškilusių netikėtų situacijų.

„Rugsėjo mėnuo – vienas sudėtingiausių metuose. Didelį dėmesį skiriame pirmų klasių vaikams, primename saugaus eismo taisykles, tad tenka apvažiuoti visas rajono mokyklas. Vakarais skubame į kokios nors bendruomenės renginį. Tikrai nėra taip, kad dirbame nuo 8 iki 17 val., jei iškyla kokia problema – reaguojame. Pavyzdžiui, jei padaugėja vagysčių, imamės situacijų prevencijos – važiuojame į tą teritoriją, informuojame žmones, – pasakojo Diana. – Mūsų darbas – ir kūrybiškas, nes turime sugalvoti, kaip žmonėms įdomiai pateikti svarbią informaciją.“

 

Asta bendruomenės renginyje. Gribžinių bendruomenės nuotr.

 

Dėmesys – žmonėms

Pašnekovės, dažnai dalyvaujančios įvairiose rajono bendruomenių šventėse, teigia, kad į visas jas vyksta atsakingai pasiruošusios ir stengiasi sudalyvauti visur, kur yra kviečiamos.

„Jei tik fiziškai spėjame, važiuojame. Pavyzdžiui, Gargžduose kai vyko Obuolių šventė, turėjome ir kitą renginį. Tad Asta važiavo ten, aš likau Gargžduose. Jeigu kviečia, negalime prarasti galimybės dalyvauti, suteikti naudingos informacijos“, – sakė Diana, užsiminusi, kad nors karantino metu dirbti buvo kiek lengviau, nes nereikėjo niekur važinėti, užteko prisijungti nuotoliniu būdu, labai trūko žmogiško kontakto ir jausdavosi didesnis emocinis nuovargis.

Pareigūnės pažymėjo, kad karantinas ypač pablogino ryšį su senyvais žmonėmis, neįgaliaisiais – jų, neturinčių interneto ryšio, ar nemokančių, negalinčių prisijungti prie nuotolinių susitikimų, pasiekti buvo neįmanoma.

„Neįgalieji juk irgi keliauja, važiuoja į gatvę, jiems reikia priminti saugaus eismo taisykles. Jie gal ir galėtų prisijungti prie kompiuterio, bet jiems įdomiau pareigūną gyvai pamatyti, ranką paspausti – vėliau mieste sutikę prisimena, sveikinasi“, – sako Diana.

„Turime su gyventojais užmegzti ryšį, tad taikomės prie situacijos – vasarą, kai tik ribojimai nebebuvo tokie griežti, važiavome pas tuos, kurie negalėjo prisijungti nuotoliniu būdu“, – atviravo Asta, užsiminusi, kad darbe labiausiai motyvuoja atgalinis ryšys – šiltas priėmimas, laimingi žmonių veidai susirinkimuose, jų padėkos už suteiktą informaciją.

Bendruomenės pareigūnės informavo, kad jų kontaktai nurodyti visose seniūnijose, tad iškilus bėdai žmonės kviečiame susisiekti.

„Mes dirbame labiau ne su pasekmėmis, o su priežastimis, esame ir kaip tarpininkės – žmonės užuot skambinę 112, kreipiasi į mus, ir tada ieškome problemų sprendimų būdų – jei reikia, skambiname kolegoms, ar atitinkamoms institucijoms“, – teigė Asta, o Diana priminė, kad daug naudingos informacijos gyventojai gali rasti bendruomenės pareigūnų puslapyje.

 

 

Ištikus bėdai Diana ragina nebijoti susisiekti su bendruomenės pareigūnėmis. Redakcijos archyvo nuotr.

 

Laisvas laikas – šeimoms

Nors yra skirtingos asmenybės – Diana impulsyvesnė, emocingesnė, o Asta – kiek ramesnio būdo, kruopštesnė, viską apmąstanti, abi pareigūnės puikiai sutaria ir stengiasi dirbti vardan saugesnės rajono gyvenamosios aplinkos. Tiesa, tam dažnai tenka aukoti savo asmeninį laiką – bendruomenių renginiai vyksta vakarais ar savaitgaliais.

„Tenka apriboti savo tą vadinamą užklasinę veiklą, nes nežinai, kada kas atsitiks – susitikimas, renginys ar kokia priemonė. Kartais tenka skambinti namiškiams, kad vaiką paimtų, kad valgyti patys pasidarytų, nes dar negrįšiu“, – sako laisvu laiku, jau beveik 30 metų Gargždų kultūros centro šokių ir dainų ansamblyje „Minija“ šokanti Diana.

Asta sako visą laisvą nuo darbo laiką skirianti šeimai: „Neturiu kažkokių ypatingų pomėgių, po darbo tos laisvos kelios valandėlės skiriamos šeimai, namų, aplinkos tvarkymui.“

 

Pašnekovės, dažnai dalyvaujančios įvairiose rajono bendruomenių šventėse, teigia, kad į visas jas vyksta atsakingai pasiruošusios ir stengiasi sudalyvauti visur, kur yra kviečiamos. Redakcijos archyvo nuotr.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,