Logo
 Spausdinti šį puslapį

Vyriausybė nusprendė, kad darbuotojai patys turėtų susimokėti už privalomus testus

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Už privalomus testus nuo COVID-19 netrukus, nuo gruodžio 1 dienos, turės susimokėti patys darbuotojai, kuriems testuotis privaloma. Tokį įstatymo projektą Vyriausybė teikia Seimui svarstyti skubos tvarka.

 

Vyriausybė siūlo Seime nustatyti, kad už privalomus skiepus susimokėtų patys darbuotojai. Darbdaviai gali patys nuspręsti, ar padengti šias išlaidas darbuotojams. Dabar pagal atsikrus veiklų sąrašus kai kurie darbuotojai privalo testuotis periodiškai, kas 7-10 dienų.

Valstybė testus finansuos tik tokiu atveju, jei nebus užtikrintas vakcinų nuo COVID-19 prieinamumas, arba darbuotojai negali pasiskiepyti dėl medicininių kontraindikacijų

Siūloma, kad naujas įstatymas įsigaliotų gruodžio 1 dieną – iki to laiko darbuotojai, kurie privalo tikrintis, ar neserga, turės pakankamai laiko pasiskiepti bent viena vakcinos doze ir įgyti imunitetą nuo COVID-19, rašoma Vyriausybės dokumente.

„Nustačius, kad už sveikatos patikrinimus moka darbuotojai, būtų sutaupyta 19 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų“, – skaičiuoja Vyriausybė.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys priminė esamą situaciją, kad šalyje yra paskelbta valstybės lygio ekstremali situacija ir Vyriausybė turi teisę nustatyti tvarkas, apibrėžiančias privalomus testavimus tiems, kurie nėra pasiskiepiję ar COVID-19.

„Pokyčio esmė, kad nuo šiol sveikatos patikrinimai dėl užkrečiamosios ligos būtų finansuojami nebe valstybės biudžeto, o noriu pabrėžti, darbuotojo. Na ir jeigu darbdavys nusprendžia, tada ir darbdavio lėšomis“, – sako A. Dulkys.

Anot jo, testavimas yra tik rizikos valdymo priemonė, o efektyviausia priemonė – skiepijimasis. Prašoma, kad Seimas klausimą skubos tvarka.

„Kas man atrodo svarbu, tebelieka ta diskusija dėl darbdavio galimybių reikalauti, jog tam tikri jo darbuotojai būtų pasiskiepiję ar dėl darbo organizavimo ypatumų, ar dėl veiklos ypatumų“, – kalbėjo premjerė Ingrida Šimonytė, ir pabrėžė, kad dėl galimų papildomų sprendimų dar bus diskutuojama.

Vertinama, kad toks sprendimas sukurs naudą visuomenei, kadangi skatins skiepytis nuo užkrečiamosios ligos, užtikrins saugesnį darbo organizavimą ir apsaugos asmenis, kuriems užsikrėtimas yra pavojingesnis. Argumentuojama, kad bus mažiau ligos plitimo ar protrūkių, lemiančių sutrikimus darbovietėse.

 

Periodinis testavimas dėl COVID-19 ligos privalomas šių veiklų ir sričių atstovams:

asmens sveikatos priežiūros paslaugos ir veikla;

socialinės paslaugos ir veikla;

švietimo paslaugos ir veikla;

laisvalaikio ir (ar) pramogų, kultūros, meno paslaugų teikimo veikla (renginių organizavimas ir lankytojų aptarnavimas);

vaistinių darbuotojų veikla;

krovinių tarptautinio vežimo veikla;

viešojo transporto ir keleivių vežimo veikla;

viešojo administravimo subjektų veikla;

profesinė karo tarnyba;

veikla, susijusi su masinio užsieniečių antplūdžio, dėl kurio paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija, valdymu (tiesioginis kontaktas su užsieniečiais);

gamybos įmonių darbuotojų veikla.

 

Pasitikrinti, ar neserga COVID-19 liga, tiek prieš pradedant darbą, tiek atlikti privalomą periodinį testavimas kas 7-10 dienų jau dirbant, turi ir viešojo maitinimo sektoriaus, mažmeninės prekybos veiklos, laisvalaikio ir (ar) pramogų paslaugų teikimo (baseinų ir pirčių paslaugos, žaidimo kambarių, šokių, diskotekų, šokių salių, kino teatrų ir kino klubų, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų veikla, lošimo namų (kazino) ir lošimo automatų, bingo salonų, lažybų ir totalizatorių punktų veikla) sričių darbuotojai.

Anksčiau Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė jau buvo įspėjusi, kad valstybė gali nebekompensuoti privalomų testų už darbuotojus, kurie apsisprendė nesiskiepyti. Tuo metu svarstyta galimybė, jog už darbuotojų testus dėl COVID-19 galėtų mokėti darbdaviai.

Tačiau patys darbdaviai tokiam siūlymui priešinasi. Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis BNS teigė esąs kategoriškai prieš bet kokią prievolę darbdavbiui užtikrinti testavimą – mokėti už tai turi darbuotojai. Kad už testus turi mokėti darbuotojai, tikino ir Lietuvos darbdavių konfederacijos vadovas Danas Arlauskas.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,