Logo
 Spausdinti šį puslapį

STT slapta įrašyti pokalbiai kaip reikiant klampina Petrą Gražulį

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Patricija Pachomovaitė ir Petras Gražulis. DELFI montažas Patricija Pachomovaitė ir Petras Gražulis. DELFI montažas

Nors Seimo narys Petras Gražulis teigia, kad nėra susijęs su koldūnus gaminančia Kauno bendrove „Judex“, tačiau Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) slapta įrašyti pokalbiai atskleidžia, kad kilus vadinamajam listerijos bakterijų skandalui, politikas stengėsi užglaistyti kilusias problemas ir net dabar jau buvusią savo draugę nusiuntė į Kaliningradą papirkti vietos pareigūną.

 

„Penkis?“ – viename pokalbių, kurį pareigūnai užfiksavo dar 2015 m. pabaigoje, P. Gražulis tuometės „Judex“ komercijos direktorės Patricijos Pachomovaitės klausė, kiek per susitikimą pinigų ji perdavė Rusijos veterinarinės ir fitosanitarinės priežiūros tarnybos Kaliningrado srities vadovui Andrejui Ivanovui.

„Penkis (įtariama, 500 eurų – Delfi), – džiugiai atsakė P. Pachomovaitė ir pridūrė: – Bet labai geranoriškai priėmė, sakė, perduokite Petrui linkėjimus.“

Šis pokalbis – vienas pagrindinių įrodymų baudžiamojoje byloje, kurioje P. Gražulį prokurorai kaltina dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Įtariama, kad politikas iš bendrovės „Judex“ galbūt siekė gauti ir gaudavo turtinę naudą veikdamas šios bendrovės interesais bei neleistinai kišdamasis į kitų valstybės tarnautojų Lietuvoje ir Rusijoje veiklą. Be to, prokurorų teigimu, Seimo narys kaltinamas siūlęs Rusijos pareigūnams duoti pinigų, prašydamas neteisėtai veikti koldūnus gaminančios bendrovės interesais.

Kaltinimus prokurorai grindžia ne tik liudytojų parodymais, bet ir slapta įrašytais telefoniniais pokalbiais – jie buvo pradėti fiksuoti nuo tada, kai į Rusiją eksportuojamoje „Judex“ šaldyto maisto produkcijoje Rusijos pareigūnai aptiko listerijos bakterijų. Iš šių pokalbių aiškėja, kad P. Gražulis padėjo tvarkyti bendrovei „Judex“ su tuo susijusias problemas – ne kartą skambino Lietuvos ir Rusijos pareigūnams, ragino duoti kyšius, prašė pažeisti galiojančias tvarkas, nors oficialiai net nėra šios bendrovės akcininkas.

Iš pareigūnų surinktų duomenų aiškėja, kad į Kaliningradą politikas vyko ir pats – čia susitiko su tuo pačiu Rusijos veterinarinės ir fitosanitarinės priežiūros tarnybos Kaliningrado srities vadovu. Užmegzti kontaktą su juo P. Gražuliui padėjo tuometis Lietuvos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius. Iš slapta užfiksuotų pokalbių gali susidaryti, kad jie – geri draugai, nes jų pokalbiai buvo neformalūs, vyrai net nebijojo vienas kitam pasibėdoti apie kamuojamas sveikatos problemas.

Kai šaldytą produkciją gaminančią „Judex“ dėl rastų listerijos bakterijų ištiko krizė, P. Gražulis iš karto puolė ieškoti pagalbos būtent pas J. Milių, o šis neatsisakė pagelbėti ir net pasisiūlė jį „suvesti“ su Rusijos veterinarinės ir fitosanitarinės priežiūros tarnybos Kaliningrado srities vadovu A. Ivanovu.

„Neblogas ten vyras, bet jeigu jis gavo nurodymą iš Maskvos... Tai žinot, dabar Lietuvos įmones smaugia, reikėtų važiuoti (ir kalbėti – Delfi.lt). Gal aš galėčiau paskambinti ir pasakyti... Galėčiau jam paskambinti, geras vyras yra“, – P. Gražuliui kalbėjo J. Milius.

Tiesa, prieš tai P. Gražulis norėjo A. Ivanovui paskambinti ir iš karto sužinoti atsakymus į iškilusius klausimus ir atliekamus tyrimus, tačiau J. Milius pasiūlė tokių reikalų neaptarinėti telefonu.

„Tai tik – gali ar negali, paklausti“, – vis dar bandė šį įtikinti parlamentas, pažymėjęs, kad dėl Rusijos tarnybų atliekamo tyrimo „Judex“ negalės savo produkcijos eksportuoti ir į Baltarusiją.

„Telefonu geriau nieko nesakyti“, – atrėžė J. Milius.

O kito pokalbio metu vyrai kalbėjosi apie tai, kaip už pagalbą sprendžiant „Judex“ problemas atsilyginti Kaliningrado srities pareigūnui.

„Aš jam sakiau, kad atvažiuos draugas, galvoju, kokį buteliuką gerą nuvežti, kažkokių lauktuvių, geriau dovanėlę, nes, žinot, jis žmogus neblogus“, – sakė J. Milius.

O tada P. Gražulis užsiminė apie pinigus, tačiau taip ir nieko konkrečiai nepasakė, tik pabrėžė, kad jam svarbu „nuoširdžiai pakalbėti“, todėl ir nori susitikti su Kaliningrade veikiančios tarnybos vadovu.

„Gal gerą parkerį?“, – P. Gražulis svarstė, ką duoti Rusijos pareigūnui.

„Sakykit, kad technologiją keisite“, – mokė J. Milius.

Šio pokalbio metu J. Milius užsiminė, kad ir pats kartu su P. Gražuliu galėtų nuvažiuoti į Kaliningradą, tačiau esą negali ne tik dėl pakilusios temperatūros, bet ir dėl to, jog tokią kelionę jam tektų derinti su užsienio reikalų ministru.

„Pasakysite, kad esate mano geras draugas“, – P. Gražulį instruktavo J. Milius.

Aiškėja, kad parlamentaras buvo nuvykęs susitikti su A. Ivanovu, į Kaliningradą ne kartą vyko ir anksčiau „Judex“ sekretore dirbusi, o vėliau komercijos direktore paskirta dabar jau buvusi P. Gražulio draugė P. Pachomovaitė. Prieš tai jie esą sutarė, kad Kaliningrado pareigūnui duos 500 eurų kyšį, o kad į tokį susitikimą, kai bus perduoti pinigai, atvyks būtent P. Pachomovaitė, P. Gražulis telefonu įspėjo A. Ivanovą.

Galimas kyšis, kaip aiškėja iš pokalbių, galėjo būti perduotas 2015 m. lapkritį – į Kaliningradą A. Pachomovaitė iš pradžių planavo važiuoti traukiniu, tačiau prieš pat išvyką persigalvojo ir nuvyko savo automobiliu. O kai išėjo iš A. Ivanovo kabineto, iš karto paskambino P. Gražuliui.

„Ką tik išėjau iš jo, viskas yra gerai, nematau problemų, padaviau, parašykite sumą, bet jis... čia nieko baisaus, viskas gerai“, – kalbėjo P. Pachomovaitė.

„Penkis?“ – paklausė P. Gražulis.

„Penkis, bet labai geranoriškai, sakė, perduokite Petrui linkėjimus, skambino į laboratoriją“, – atsakė ji.

„Tai neblogos naujienos“, – džiaugėsi parlamentaras.

Šio pokalbio metu P. Pachomovaitė taip pat užsiminė, kad apie tai, „kas yra popieriuose“, esą niekas nežino, o A. Ivanovas jai dar tą patį vakarą žadėjo paskambinti ir pranešti daugiau naujienų, kaip sekasi tyrimas.

„O nebijos telefonu kalbėti?“ – net nustebo P. Gražulis.

„Tai jeigu pats pasiūlė, gal nebijos“, – atkirto P. Pachomovaitė. Ir čia pat P. Gražulio paprašė ją pagirti: „Nu pagirk mane, su mašina nuvažiavau“.

„Galėjai su autobusu važiuoti“, – atkirto P. Gražulis.

„Tai būčiau penkias valandas slampinėjusi po miestą“, – nepritarė jam moteris.

Iš slapta užfiksuotų pokalbių taip pat paaiškėjo, kad Rusijos pareigūnai taip ir nepatvirtino pirminės informacijos, kad šaldytoje „Judex“ produkcijoje buvo listerijos bakterijų, tačiau viename rašte, kurį atsiuntė Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, nurodė, jog rado smulkių pažeidimų.

„Va, Maskva parašė, kad nustatė, jog rašot, kad yra vištiena, o randa kiaulieną“, – apie produkcijos sudėtį telefonu kalbėjo J. Milius. Tai kaip reikiant nustebino P. Gražulį – esą taip negali būti. Bet J. Milius čia pat paaiškino, kaip galėjo tai būti užfiksuota – esą jeigu per tą pačią gamybos liniją yra gaminami skirtingi produktai, tačiau ji tinkamai neišvaloma, atliekant tyrimus galima surasti kitos žaliavos DNR.

„Ar būsit pas save, šiandien atvažiuosiu“, – supratęs apie ką kalbama, P. Gražulis pasisiūlė atvykti į J. Milius darbo vietą.

Pareigūnai yra užfiksavę ir daugiau pokalbių, tiesa, telekomunikacijų tinklais perduodamos informacijos stebėseną STT agentai pradėjo ne iš karto po kilusio listerijų skandalo. Dėl ko buvo nuspręsta klausytis politiko pokalbių, teisėsauga neatskleidžia, tačiau neslepia, jog parlamentaro atžvilgiu kriminalinės žvalgybos pareigūnai taip pat atliko slaptą sekimą.

Generalinės prokuratūros prašymu Kaliningrade buvo apklaustas ne tik Rusijos veterinarinės ir fitosanitarinės priežiūros tarnybos Kaliningrado srities vadovas A. Ivanovas, bet ir privačios laboratorijos vadovas ir darbuotoja, kurie tyrė „Judex“ produkciją ir vėliau nurodė, jog vis dėlto pirminė informacija yra netiksli ir šaldytuose koldūnuose nėra listerijos bakterijų.

Kaip pagarsino P. Gražulio baudžiamają bylą nagrinėjantis teismas, ikiteisminio tyrimo metu apklaustas A. Ivanovas pasakojo, kad su juo panoro susitikti P. Gražulis, kuris į susitikimą atvyko su moterimi, tačiau jos nepristatė. Anot liudytojo, P. Gražulis teigė, kad „Judex“ eksportuoja kokybišką produkciją, tuo metu Rusijos laboratorija savo tyrimus esą atlieka nekokybiškai. Su tuo A. Ivanovas nesutiko ir aiškino, kad laboratorija dirba gerai, o jos tyrimo rezultatai – patikimi.

A. Ivanovas taip pat teigė, kad šio susitikimo metu P. Gražulis jam nieko nesiūlė ir neprašė, taip pat nedavė jokių materialinių vertybių, jis taip pat neigė, kad vėliau buvo susitikęs su A. Pachomovaite ir pažymėjo, jog jokių 500 Eur negavo.

Nieko apie P. Gražulį teisėsaugai negalėjo nurodyti ir Tarpsritinės veterinarijos laboratorijos, kuri tyrė „Judex“ produkciją, Karaliaučiuje vedėjas Vladimiras Popovas, pažymėjęs, kad iš jokių Rusijos pareigūnų nurodymų nefiksuoti pažeidimų negavęs.

P. Gražulis neigia jam pateiktus kaltinimus, tuo metu buvusi jo draugė P. Pachomovaitė, kurią politikas vėliau buvo įdarbinęs savo padėjėja Seime, teisme dar neapklausta – už tai, kad ketvirtadienį neatvyko į iš anksto suplanuotą posėdį, moteris buvo nubausta 500 Eur bauda. Ikiteisminio tyrimo metu jai taip pat buvo pareikšti įtarimai, bet vėliau STT pareigūnai juos panaikino. 

 

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,