Logo
 Spausdinti šį puslapį

Atgimsta Prūsijos karalystės laikus menanti komiška opera „Pulko duktė“

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Komiškos operos „Pulko duktė“ kostiumų dailininkė Agnė Kuzmickaitė derina rūbų detales. KVMT nuotr. Komiškos operos „Pulko duktė“ kostiumų dailininkė Agnė Kuzmickaitė derina rūbų detales. KVMT nuotr.

Lapkričio 12, 13, 14 dienomis Žvejų rūmų scenoje Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pristato Gaetano Donizetti komiškos operos „Pulko duktė“ premjerą. Pirmąkart Lietuvoje statomas italų kompozitoriaus kūrinys jau beveik du šimtmečius karaliauja garsiausiose pasaulio scenose.

 

 

1840 m. Paryžiuje sukurta komiška opera iš atlikėjų reikalauja kone pirotechnikos efektus primenančio vokalinio meistriškumo bei aktorinių sugebėjimų. Pagrindinio moters vaidmens – pulko markitantės Mari – atlikėja turi ne tik nepriekaištingai valdyti balsą, kad įveiktų visus vokalo daugiakovę primenančios partitūros ruožus, bet ir sykiu kurti nepaprastai spalvingą personažą. Šios užduoties imsis scenos primadonos – Lina Dambrauskaitė, Rita Petrauskaitė ir Rasa Ulteravičiūtė.

Tuo tarpu jos mylimojo Tonijo partija tampa tikru išbandymu net geriausiems pasaulio dainininkams, kuriems jau pirmajame operos veiksme tenka devynis kartus šokdinti balsą aukštyn iki antros oktavos do bene žymiausioje visų laikų tenoro arijoje „Pour mon âme“, pramintoje „tenorų Everestu“. Į muzikinį Everestą kops ne mažiau garsūs solistai – Tomas Pavilionis ir Mindaugas Jankauskas.

Opera pasakoja našlaitės Mari istoriją. Rasta mūšio lauke ir užauginta Napoleono armijos seržanto Sulpicijaus, kurio partiją dainuos solistai Artūras Kozlovskis, Liudas Mikalauskas ir Vilius Trakys, pulke, mergina tampa jo markitante – su pulku keliaujančia maisto, drabužių ir atsargų tiekėja – ir laimingu pulko talismanu. Mari įsimyli vietinis tirolietis Tonijas, kuriam ir ji neabejinga. Norėdamas būti arčiau mylimosios, Tonijas įstoja į prancūzų kariuomenę. Tačiau netikėtai atsiradusi kilminga tikroji motina - Markizė de Berkenfyld (Dalia Kužmarskytė ir Loreta Ramelienė) išsiveža Mari ir stengiasi užtikrinti jos luomui derančią padėtį visuomenėje. Ji mėgina atpratinti Mari nuo pulke įgytų stačiokiškų manierų, moko gražaus dainavimo ir superša ją su savo luomo jaunikiu – Hercogienės de Krakentorp sūnumi. Mari sielvartauja, ilgėdamasi pulko draugų ir mylimojo, bet nedrįsta priešintis mirusio tėvo ir motinos valiai. Tačiau Tonijas nepasiduoda: su pulko draugais įsiveržia į vestuvių puotą ir visus įtikina savo meile Mari. Markizė leidžia Mari pasirinkti tą vyrą, kuriam priklauso jos širdis.

Spektaklyje išvysime Notarą (Gytis Šimelionis, Kęstutis Nevulis), Kapralą (Valdas Kazlauskas, Remigijus Mickus), Markizės de Berkenfyld kamerdinerį Hortenzijų (Vytautas Bytautas, Modestas Narmontas). Karštų jausmų opera įsuks ir dvi žinomas aktores - Virginiją Kochanskytę ir Nijolę Sabulytę (Hercogienė de Krakentorp).

G. Donizetti „Pulko duktė“ buvo pastatyta ir rodoma Prūsijos Karalystei priklausiusio Klaipėdos miesto teatre, vadovaujant impresarijui Franzui Eduardui Morohnui (1841–1859), tačiau Lietuvoje ši opera iki šiol nesulaukė nė vieno pastatymo. Spektaklio meninę koncepciją Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre kuria lietuvių statytojų komanda: muzikos vadovas ir dirigentas Martynas Staškus, režisierė Jūratė Sodytė, kostiumų dailininkė Agnė Kuzmickaitė, scenografė Sigita Šimkūnaitė, šviesų dailininkas Andrius Stasiulis. Gros Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestras. Scenoje bus galima išvysti baleto trupės artistus. Sekant naujausiomis pasaulio muzikinių teatrų tendencijomis ir norint palengvinti turinio suvokimą, operos dainuojamieji numeriai bus atliekami prancūzų kalba, o kalbamieji dialogai – lietuviškai.

Išvysti operos premjerą maga net apie tai rašant. Bilietai jau prekyboje, paskubėkite!

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,