Logo
 Spausdinti šį puslapį

Lūkesčius pateisinęs dalyvaujamasis biudžetas grįžta: gyventojų idėjų laukiama nuo lapkričio

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Įgyvendinus projektą, pakito Dovilų karjero veidas. A. Rimkuvienės nuotr. Įgyvendinus projektą, pakito Dovilų karjero veidas. A. Rimkuvienės nuotr.

Didelio Klaipėdos rajono gyventojų dėmesio ir aktyvaus dalyvavimo sulaukęs dalyvaujamasis biudžetas grįžta – jau lapkričio 1 d. Savivaldybė pradės priimti naujus gyventojų siūlomus projektus, kuriuos teikti bus galima iki šių metų pabaigos.

 

Kviečia labiau įsitraukti

Pernai Savivaldybė sulaukė 43 gyventojų idėjų, tad šiemet tikimasi tokio pat, o gal dar net didesnio aktyvumo.

„Labai džiaugiuosi pirmaisiais dalyvaujamojo biudžeto metais ir esu didelis šio projekto entuziastas. Lyginant su kaimyninėmis savivaldybėmis, mes sulaukėme didelio gyventojų aktyvumo. Aišku, buvome ir didžiausią biudžetą visoje Lietuvoje numatę. Matome, kad projektus teikę ir laimėję gyventojai labai džiaugiasi, nelaimėję – liūdi ir aiškinasi priežastis. Dalyvaujamasis biudžetas „užkabino“, tuo ir džiaugiamės“, – ketvirtadienį Savivaldybėje vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo meras Bronius Markauskas, dėkojęs ir projekto komandai, ir bendruomenėms, seniūnijoms, prisidedančioms prie aktyvaus laimėjusių idėjų įgyvendinimo.

Meras informavo, kad šiuo metu iš 10-ies laimėjusių jau įgyvendinti 5 projektai – poilsio, sporto ir laisvalaikio erdvė Mazūriškėse; geriamojo vandens fontanėlis Gargžduose; Dovilų karjero pritaikymas rekreacinei, turizmo ir sportinei veiklai; laisvalaikio praleidimo zona prie tvenkinio Gargždų mieste ir daugiafunkcis treniruoklis vaikams Venckų kaime.

„Linkiu žmonėms labiau įsitraukti, iš savo pusės irgi atliksime tobulinimą. Dabar matome problemą, kad nepataikoma į rengiamo projekto sąmatą. Pavyzdžiui, nepaskaičiuojama, kad reikia ir elektrą, ir vandenį privesti“, – kalbėjo meras, užsiminęs, kad yra pasvarstymų ateityje projektų teikime leisti dalyvauti ne tik rajono, bet ir kitų savivaldybių gyventojams, turistams.

Šiemet, kaip ir pernai, dalyvaujamajam biudžetui skirti 300 tūkst. Eur. Pagal tvarkos aprašą yra numatytos trys kategorijos, pagal kurias gyventojai galės teikti savo projektus. Pirmoji kategorija – mažos apimties iki 20 tūkstančių iniciatyvos Gargždų seniūnijoje. Antra kategorija – mažos apimties iki 20 tūkstančių iniciatyvos visame Klaipėdos rajone, išskyrus Gargždų seniūniją. Ir trečia kategorija – iniciatyvos, kurių vertė ne mažesnė nei 20 tūkstančių eurų ir ne didesnė nei 100 tūkst. Eur.

Projektų teikimas vyks nuo lapkričio 1 iki gruodžio 31 d., vertinimas – nuo sausio 1 iki 31 d., balsavimas – nuo vasario 1 d. iki kovo 2 d. Nugalėtojai paaiškės maždaug kovo viduryje.

 

Netrūks ir naujovių

Administracijos direktorius Justas Ruškys teigė, kad dėl didelio gyventojų įsitraukimo į dalyvaujamąjį biudžetą, net nekilo minčių jo netęsti.

„Žaidimo taisyklės išlieka tos pačios. Matome taisytinų dalykų, bet paliekame tuos pačius principus tam, kad neblaškytume žmonių. Esminius pakeitimus atliksime gal kitąmet, įvertinę dar ir šiuos metus“, – sakė Administracijos vadovas, pridūręs, kad laukiama ir pernai nelaimėjusių projektų savininkų, patobulinusių ir atnaujinusių savo idėjas.

„Šiemet ankstiname idėjų teikimą, automatiškai visu mėnesiu pasiankstina vertinimas ir balsavimas. Kita naujovė – turėsime orientacinius įkainius, t. y. vaikų žaidimų aikštelių, sporto įrenginių ir šiek tiek statybinių išlaidų. Sakykime, jei yra koks nors įrenginys statomas, po to reikia ir aplinką juk sutvarkyti. Projektų autoriai dažnu atveju nebuvo įvertinę, kiek kainuoja, pavyzdžiui, trinkelių išėmimas ir sudėjimas atgal, želdynų atstatymas ir t. t. Idėjų autoriai pateikdavo žaidimų aikštelių kainas iš interneto. Tai yra suprantama, nes jie gal ir nėra tos srities specialistai. Mums su vaikų žaidimų aikštelių įrengimu daug gelbėjo Sporto centras, jie žino, kokie įrengimai yra sertifikuoti, atitinka higienos normas, tai mes į orientacinius įkainius įdėjome tokias žaidimų aikšteles, kurios atitiktų reikalavimus“, – naujoves pristatė Strateginio planavimo ir projektų valdymo skyriaus vyresnioji patarėja Virginija Juknienė, prašiusi idėjas teikti norinčių gyventojų daugiau kalbėtis su specialistais.

Mero patarėjas Jevgenijus Bardauskas užsiminė, kad gyventojai galės konsultuotis net tik Savivaldybėje – ketinama važinėti ir į seniūnijas.

Dar viena naujovė – sudarytas klausimynas. Bus klausiama, ar reikalingas idėjai projektas, jei taip, kokia jo kaina. Taip pat žemėlapyje reikės nurodyti konkrečią planuojamo projekto vietą.

 

Balsavimo sistema – analogiška

Balsavimo sistema šiemet lieka tokia, kaip pernai – ir elektroninė, ir popierinė.

„Kitos savivaldybės iš viso atsisakė popierinių balsavimo biuletenių, pripažįsta tik elektronines. Bet mes pernai gavome apie 1 tūkst. popierinių balsavimo biuletenių, todėl šį variantą paliekame. Žinoma, labiau skatiname elektroninį balsavimą – ir patikimiau, ir paprasčiau“, – teigė Strateginio planavimo ir projektų valdymo skyriaus vyresnioji patarėja.

„Suprantame, kad rajone yra ir vyresnio amžiaus žmonių, kuriems patogiau naudoti tą popierinę versiją, todėl paliekame šią galimybę – kuo didesnis prieinamumas balsuoti, tuo geriau“, – pridūrė mero patarėjas.

V. Juknienė pabrėžė, kad pernai balsavimą sunkino galioję karantino ribojimai, o šiemet ketinama kviesti balsuoti ir rajono bibliotekų filialuose.

 

Vertins atidžiau

Biudžeto ir ekonomikos skyriaus vedėja Irena Gailiuvienė pasidžiaugė, kad didelės pagalbos įgyvendinant projektus sulaukta iš seniūnų ir jų komandų: „Kai kurie projektai ir yra įgyvendinami dėl to, kad prisijungė seniūnijos.“

Vedėja taip pat įžvelgė, kad didžiausia problema buvo netikslios sąmatos, todėl šiemet teikiamų paraiškų dokumentai bus tikrinami atidžiau.

„Reikia labiau kontroliuoti mažųjų projektų sąmatas, nes būtent mažieji projektai sudaro mums keblumus, juos bus gan sunku įgyvendinti, nes ir kainos pakilo, ir sąmatos buvo paskaičiuotos ne tais įkainiais, kokie realiai yra. Kalbėsime su gyventojais, kad nesistengtų mažojo projekto sąmatos išauginti iki maksimumo – 20 tūkst. Eur. Gali būti 6–7 tūkst. Eur ar daugiau, bet kad nesiektų viršutinės ribos. Jei matysime, kad jų sąmatos šiek tiek sumažintos, siūlysime perkelti į kitą kategoriją“, – teigė vedėja.

I. Gailiuvienė informavo, kad matydami pasyvų gyventojų atsakinėjimą į pateiktus klausimynus, Savivaldybės specialistai subrandino idėją įtraukti mokinius į dalyvaujamojo biudžeto veiklas, kuriose dalyvavo 14 mokyklų.

„Norėdami auginti aktyvius piliečius, pradėjome dalyvaujamąjį biudžetą ir mokyklose. Pakankamai sėkmingai projektas vyksta – 7 mokyklos yra įgyvendinusios idėjas. Mokiniai idėjas teikia, patys įgyvendina ir tėvus pasikviečia padėti, – pasakojo vedėja. – Šiam projektui skirta nepilnai 20 tūkst. Eur. Biudžetas nedidelis, bet ir tie projektukai nedideli. Mokiniai savo mokyklose mato aplinką ir nori ją gerinti – įsirengė stalo futbolą, poilsio zonas ir t. t. Turėtume užsiauginti pilietišką jauną žmogų.“

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,