Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gargždų medikės pamąstymai apie vakcinaciją sukėlė šoką internete: skiepus išvadino nuodijančiais marmalais, valdžią – parazitais

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
 E. Blaževič/LRT nuotr. E. Blaževič/LRT nuotr.

Socialinius tinklus neseniai apskriejo gandas apie Kėdainiuose neva po trečiosios vakcinos dozės mirusią jauną moterį. Lyg šios melagienos, dėl kurios į policiją kreiptis svarstė ir miesto valdžia, būtų maža – komentarų skiltyje sublizgėjo medikė iš Klaipėdos rajono, vakcinas išvadinusi marmalais, kurie išnuodys žmones.

Žinutė, kad Kėdainiuose po trečios vakcinos dozės neva mirė 47 metų moteris, sklandė šiomis dienomis. Po šiuo skelbimu į diskusijas įsivėlė vakcinaciją palaikantys ir prieš skiepus nusiteikę žmonės.

 

Tarp pastarųjų pasižymėjo ir Gargždų greitosios medicinos pagalbos skyriuje dirbanti medikė.

„Gaila jaunos mamos ir našlaičio. Tie parazitai išnuodys visus su savo marmalais. Miršta po trečio, o kas bus po 4, 5 ir t. t. Kodėl iš Seimo niekas nekrenta? Buvo suvaidinta, kad skiepijasi. Jie tik imitavo. Susileido velniai ką žino, atseit pasiskiepijo. Mulkina žmones ir tiek. Parazitų valdžia. Kad jie visi išstiptų kaip musės, gal nebenuodytų žmonių“, – socialiniame tinkle „Facebook“ dėstė minėtos įstaigos skubiosios pagalbos specialiste prisistatanti moteris.

 

 

Ekrano nuotr.

 

Klaipėdos rajono savivaldybės Gargždų pirminės sveikatos priežiūros centro (Gargždų PSPC), kuriam ir priklauso Gargždų greitosios medicinos pagalbos skyrius, vyriausiasis gydytojas Petras Serapinas patvirtino, jog internete prieštaringu pareiškimu pasižymėjusi medikė iš tiesų dirba Gargždų greitosios medicinos pagalbos skyriuje. Tiesa, paties komentaro P. Serapinas teigė nematęs ir apie tai sužinojęs iš LRT.

Pašnekovas teigė, kad jo, kaip mediko, nuomonė yra vienareikšmiška – medikams užsikrėsti COVID-19 yra didelė rizika, todėl jie turėtų paisyti visų galimų saugumo priemonių, įskaitant tiek vakcinaciją, tiek šiame darbe būtinas asmens apsaugos priemones.

Vis dėlto P. Serapinas neslėpė, kad anksčiau jau yra tekę kalbėtis su kitais darbuotojais dėl panašių incidentų, o kitokią nuomonę dėl vakcinacijos, nei priimta visuotinai, turi apie 15 proc. darbuotojų.

Gargždų PSPC vyriausiasis gydytojas teigė su darbuotoja aptarsiantis jos pareiškimus, tačiau leido suprasti, kad nušalinimo nuo pareigų ar panašių veiksmų nereikėtų tikėtis, mat darbuotojų ir taip nėra daug.

 

Medikė apgailestauja

Prieš skiepus nukreiptu komentaru dėmesį atkreipusi medikė dar tą pačią dieną savo poelgį aptarė su Gargždų PSPC vadovu.

Tiesa, aiškėja, kad moteris yra pasiskiepijusi. Ji tvirtino, jog nėra nusiteikusi prieš vakcinaciją, o dėl savo žodžių internete gailisi.

„Aš nesu prieš vakcinaciją, aš pati esu pasiskiepijusi. O tai, kad kažką parašiau… Visi rašo žmonės. Aš savo nuomonę reiškiu. Aš nežinau, ar čia blogai padariau. Aš žadu daugiau neberašyti nieko iš viso. Mano pasiteisinimas toks, kad visi išreiškiame savo nuomonę, bet aš pati esu pasiskiepijusi, nesu prieš. Pati vežioju, rengiuosi, pati dirbu tokį darbą. Aš negaliu pasakyti… ir tokių, ir tokių žmonių sutinkame“, – sakė minėtą komentarą parašiusi Klaipėdos rajono medikė, pageidaujanti, kad jos vardas ir pavardė nebūtų viešinami.

Moteris vis aiškino, kad apgailestauja dėl savo komentaro, ir pridūrė, jog komentavimą internete priėmė kaip tam tikrą žaidimą.

„Tuose komentaruose vyksta žmonių erzinimas. Paprasčiausiai tarp žmonių susipriešinimas – man taip parašo, aš taip parašau. Paprasčiausiai taip išeina. Kartais žmogus parašo kokią nesąmonę, suerzina ir neatlaikai. Pareini iš darbo, stresas ir neatlaikai“, – sakė medikė.

 

Klaipėdos rajono valdžia skėsčioja rankomis: belieka apgailestauti

Klaipėdos rajono valdžia neslepia, kad puikiais vakcinacijos rodikliais nepasižyminčioje savivaldybėje iš medikų bei kitų šios srities darbuotojų, pedagogų tikimasi kardinaliai kitokio elgesio. Viliamasi, kad šių sričių specialistai talkins savivaldybei ir skatins žmones skiepytis, o ne žarstysis prieš vakcinaciją nukreiptais pareiškimais.

„Tenka apgailestauti, kad Gargždai vėl pasižymi tokiais pasisakymais ir tokiomis reakcijomis. Praėjusią savaitę per Seimo narę buvo mokytojų pasisakymas, kad nedirbs, jeigu reikės testuotis, dabar – medikai. Sunkiai sekasi mums šioje srityje rajone. Nuolatos esame per 10 proc. atsilikę nuo Lietuvos vidurkio pagal skiepijimosi rodiklius. Dabar esame 4-oje vietoje nuo galo – 55 proc. dar nesiekiame, po pusę procento tik paskiepijame per savaitę“, – teigė Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja ir Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovė Rasa Petrauskienė.

Anot valdininkės, nuo pat vakcinacijos proceso pradžios Klaipėdos rajone žmonės buvo aktyviai skatinami skiepytis, rengtos įvairios akcijos, žmonėms buvo sudarytos galimybės pasiskiepyti renginių metu, už tai, kad pasiskiepijo, biudžetinių įstaigų ir savivaldybės darbuotojams buvo suteikiama po tris laisvas dienas, kartą per savaitę rengiami specialūs posėdžiai, kurių metu bandoma rasti būdų, kurie paskatintų žmones skiepytis.

„Tenka tik apgailestauti, kad atsiranda tokių žmonių rajone ir tarp pedagogų, ir tarp medikų, bet aš labai tikiuosi, kad tai išimtys, mažuma ir jie neatspindi viso mūsų rajono veido“, – sakė R. Petrauskienė.

Miesto valdžia šį atvejį ketina aptarti su Gargždų PSPC vyriausiuoju gydytoju ir paraginti jį šia tema pasikalbėti su visa savo komanda.

„Esu girdėjusi dar ir iš mokinių tėvų, kad mokytojai į tuos bendrus susirašinėjimus siunčia visokias antivakseriškas nuorodas, puslapius, kas taip pat yra nepateisinama. Kiekvieną kartą reaguojame, stengiamės, kad taip neatsitiktų, bet va išlenda“, – sakė savivaldybės administracijos direktoraus pavaduotoja.

 

Asociacija: tai menkina greitosios medicinos pagalbos ir sveikatos sistemos įvaizdį

Klaipėdos rajono medikės komentarą neigiamai vertina ir kolegos. Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacijos valdybos pirmininkas Zdislavas Skvarciany teigė manantis, kad tokių pareiškimų neturėtų būti.

„Tokie pasisakymai pirmiausia turbūt yra neleistini. Pirma, tokie pasisakymai nepagrįsti nei moksliškai, nei niekaip. Visi mes puikiai žinome, kad dabar yra kova, pats geriausias variantas yra vakcinacija. Mes tai žinome ir tai yra moksliškai įrodyta. Todėl tokie pasisakymai neturi jokio pagrindo“, – sakė Z. Skvarciany.

Asociacijos vadovo teigimu, per pandemiją sveikatos sistema išgyvena sudėtingą laikotarpį – ligoninės gana užimtos ir, nors sistema šiuo metu laikosi gerai, situacija yra įtempta. Todėl tokie komentarai nėra naudingi ne tik žmogui, kuris tai skelbia, bet ir sistemai.

Z. Skvarciany pridūrė, kad iki šiol asociacija nebuvo susidūrusi su panašiais incidentais, kai greitosios medicinos pagalbos medikai prieštarautų vakcinacijai.

„Tokie raginimai iš esmės eina prieš mūsų veiklą, mūsų Vyriausybės politiką“, – teigė asociacijos valdybos pirmininkas.

Medikų agitaciją prieš skiepus Z. Skvarciany apibūdino kaip kenksmingą veiklą ir yra įsitikinęs, kad šios srities atstovai neturėtų skelbti moksliškai nepatvirtintos informacijos ar savo nuomonės. Be to, tokie medikų pareiškimai, anot Z. Skvarciany, daro didesnę žalą nei analogiški ne medikų komentarai.

„Tai menkina visos greitosios pagalbos ir sveikatos sistemos įvaizdį. Tokios situacijos neturėtų būti. Aš vertinu labai neigiamai“, – sakė asociacijos valdybos pirmininkas.

Atkreiptinas dėmesys, kad jokie teisės aktai šiuo metu nenumato, jog medikai negalėtų taip kalbėti ar rašyti, tad tokiais atvejais darbdaviams sudėtinga adekvačiai įvertinti darbuotojo veiksmus ar imtis kokių nors drausminamųjų priemonių.

 

Žinia apie mirusią jauną moterį – melagiena

Tiesa, pirmadienį socialiniame tinkle „Facebook“ skelbimo apie neva Kėdainiuose po skiepo mirusią moterį jau nebuvo, tačiau mieste jis neliko nepastebėtas.

Skelbimą matė ir Kėdainių rajono savivaldybės atstovai, tačiau aiškėja, kad žinia veikiausiai yra melagiena.

„Sužinoję, kad socialiniuose tinkluose sklando gandas, jog po skiepų mirė gana jauna moteris, pradėjome skambinti į sveikatos įstaigas. Nei Kėdainių ligoninėje, nei Pirminiame sveikatos priežiūros centre nepatvirtino, kad buvo toks atvejis“, – teigė Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius.

Jis pridūrė, jog svarstyta kreiptis į policiją, kad būtų išsiaiškinta, kas skleidžia tokius gandus, tačiau po kurio laiko šios žinios socialiniuose tinkluose aptikti nepavyko.

„Atsidūrėme tokioje situacijoje, kad kažkur sklando gandas, bet mes nežinome nei kas, nei kaip tuos gandus paleido“, – teigė A. Kacevičius.

Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktorius ragino gyventojus atsakingai vertinti tokias žinias ir tikėti tik oficialiai skelbiama informacija.

Esą jei ir nutiktų taip, kad dėl vakcinos mirtų žmogus, informacijos nuo visuomenės niekas neslėptų, ji būtų kuo greičiau paviešinta.

„Visą svarbesnę informaciją savivaldybė skelbia tiek savo tinklalapyje, tiek per vietos žiniasklaidos priemones. Gyventojai bet kokiu atveju visada informuojami, jeigu atsitinka vienokia ar kitokia bėda, nelaimė ar įvykis, apie kurį turėtų žinoti“, – užtikrino A. Kacevičius.

VšĮ Kėdainių ligoninės, kur galėjo būti atvežta po skiepo sunegalavusi moteris, direktoriaus pavaduotoja medicinai, laikinai einanti direktoriaus pareigas, Rita Kuodienė tikino, kad į Kėdainių ligoninės priimamąjį nebuvo atvežta ar čia mirė jokia moteris nei dėl alerginių reakcijų, nei dėl skiepų.

„Taip, aišku, reakcijų po skiepo yra vienokių ir kitokių – ir skauda ranką, ir paskauda sąnarius, ir pakarščiuojama, bet tokių didelių, mirtinų alerginių reakcijų nebuvo. Juk medikai visi suskiepyti. Ligoninėje dirba apie 500 darbuotojų, neskiepytų yra labai maža dalis – dabar nei 20 nėra. Nė vienas po skiepo nebuvo sunkios būklės, bet reakcijų, be abejo, visiems buvo. Infekcija – nestandartinė. Tai yra nauja infekcija, gana sudėtinga, veikianti visą organizmą, visus organus, ir skiepas nėra standartinis“, – aiškino R. Kuodienė.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,