Logo
 Spausdinti šį puslapį

Suteikiama daugiau laiko gyventojams pasirinkti nepriklausomą tiekėją

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Pusmečiui pratęsiamas terminas, iki kada šalies gyventojai turi pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją. Tai reiškia, kad į antrąjį liberalizavimo etapą patenkantys ir tiekėjo nepasirinkę vartotojai visuomeniniu elektros tiekimu galės naudotis ne iki šių metų pabaigos, bet iki 2022 m. vidurio. Tikimasi, kad termino pratęsimas padės suvaldyti tiekėjus besirenkančių vartotojų srautus ir išvengti galimo butelio kakliuko efekto metų pabaigoje, taip pat mažiau vartotojų pateks į garantinį tiekimą, kuriems elektros kaina būtų didesnė.

 

Antrajame etape nepriklausomą tiekėją turi pasirinkti gyventojai, sunaudojantys 1000–5000 kWh per metus, iš viso apie 780 tūkst. namų ūkių. Likus apie pusantro mėnesio iki anksčiau galiojusio termino nepriklausomą tiekėją yra pasirinkę apie 38 proc. Reiškia, per trumpą laiką, pasirinkti tiekėją turėjo dar apie 480 tūkst. vartotojų.

Tikimasi, kad įstatymo pakeitimai taip pat padės išvengti kainų kilimo tiems vartotojams, kurie nebūtų laiku pasirinkę elektros energijos tiekėjo ir jiems būtų nutrauktos visuomeninio tiekėjo paslaugos. Tokiu atveju šie gyventojai automatiškai patektų į garantinį elektros tiekimą, kurio kaina yra ketvirčiu brangesnė ir yra laikinai teikiama bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).

Įstatymo pakeitimuose numatyta, kad nepriklausomi tiekėjai gali pasiūlyti vartotojams nuo kitų metų pradžios prasidėsiantį sutarčių vykdymą automatiškai atidėti iki 2022 m. liepos 1 d., todėl gyventojams bus aktualu atkreipti dėmesį į visuomenines elektros energijos kainas ir tarifus. Visuomeninio tiekėjo nuo 2022 m. sausio 1 d. taikytini visuomeninės elektros energijos kainos ir tarifai bus paskelbti Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) ne vėliau kaip iki šių metų gruodžio 1 d.

Ką svarbu žinoti?

Jeigu gyventojas pasirašęs sutartį su nepriklausomu tiekėju ir elektros energijos tiekimas turi prasidėti nuo 2022 m. sausio 1 d. – rekomenduojama palyginti visuomeninio tiekėjo nuo sausio 1 d. siūlomas ir nepriklausomo tiekėjo pasiūlytas kainas. Svarbu įvertinti, kuris pasiūlymas naudingesnis ir priimti sprendimą, o tada susisiekti su tiekėju pasitarti dėl galimybės įgyvendinti norimą sprendimą.

Tuo atveju, jei vartotojas pasirašęs sutarti su tiekėju ir elektros tiekimas jau prasidėjęs arba prasidės nuo šių metų gruodžio 1 d. – siūloma palyginti visuomeninio tiekėjo nuo sausio 1 d. siūlomas ir nepriklausomo tiekėjo pasiūlytas kainas. Tai padarius ir esant poreikiui, susisiekti su tiekėju pasikonsultuoti dėl tolimesnio turimos sutarties valdymo.

Tiems gyventojams, kurie dar nepasirašę sutarties su tiekėju, šiuo pokyčiu suteikiamas ilgesnis laikas pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją. Tą svarbu padaryti nelaukus paskutinės minutės, nes reikės pasirinkti, vėliausiai, iki kitų metų birželio 18 d.

 

Apie pokyčius bus informuoti visi antrojo etapo klientai

Visuomeninis ir nepriklausomi tiekėjai informuos antrojo elektros energijos rinkos liberalizavimo etapo vartotojus apie pasikeitusį reguliavimą ir jų pasirinkimo galimybes. Šie pokyčiai neliečia pirmojo etapo vartotojų, kurie tiekėją pasirinko pernai, taip pat tų, kurie patenka į kitus metus vyksiantį trečiąjį etapą, kuriame turės pasirinkti visi likę šalies gyventojai. Galutinis elektros rinkos liberalizavimo Lietuvoje terminas nesikeičia – projektas bus įgyvendintas iki 2023 m. pradžios.

 

Išsami informacija pateikiama svetainėje pasirinkitetiekeja.lt arba telefonu +37062655565.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,