Logo
 Spausdinti šį puslapį

Pajūryje užgimęs „Spragtukas“ belsis į dideles ir mažas širdis

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Martyno Aleksos nuotr. Martyno Aleksos nuotr.

Piotro Čaikovskio šokio spektaklis „Spragtukas“ – geriausia šventinė dovana: Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras gruodžio 16 d. jūsų lauks „Avia Solutions Group“ arenoje, Vilniuje, o gruodžio 22 d. -„Švyturio“ arenoje, Klaipėdoje.

 

Kviečiame kartu nerti į jaudinantį gėrio pasaulį bei dar kartą sau patvirtinti, kad meilė įveikia visas kliūtis! Artėjant šventėms – tikėti ir pasitikėti būtina!

Artėjant metų virsmui, „Spragtuko“ spektakliai tradiciškai atgimsta viso pasaulio scenose. Jie – tarsi teatrinis žiemos švenčių simbolis, tarsi privalomas baleto gerbėjų kalėdinis atributas ir kasmetinių susitikimų vieta. Todėl kiek bebūtų skelbiama „Spragtuko“ spektaklių su savais ar gastroliuojančiais artistais – žiūrovų jiems niekada netrūksta.

 

Sukūrė žinomas baletų restauratorius

Savąją „Spragtuko“ versiją 2019 m. Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pristatė Vilniaus ir Klaipėdos arenose. Spektaklį uostamiestyje sukūrė garsus rusų choreografas Kirilas Simonovas, kartu su kostiumų ir scenografijos dailininkais - Jekaterina Zlaja ir Aleksandru Barmenkovu, šviesų dailininku Jevgenijumi Vinogradovu. Sceną puošia gigantiškos dekoracijos, o išmanūs Linarto Urniežio vaizdo projekcijų sprendimai stebina skaitmeninės realybės tikroviškumu.

Šių metų „Spragtuke“ Klaros partiją pirmą kartą atliks Oleksandra Borodina, publikai gerai pažįstama kaip šokio spektaklių „Faustas“, „Romeo ir Džuljeta“ pagrindinių partijų atlikėja. Jos partneriu taps premjeriniame „Spragtuke“ 2019 m. sužibėjęs Spragtukas-Princas – Mykhailo Mordasov.

 

Intriga

Bene labiausiai intriguojantis krikštamotės Droselmajer vaidmuo patikėtas patyrusiai Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vedančiajai solistei, šokių mokyklos įkūrėjai ir vadovei Olgai Konošenko.

Tarptautiniame pastatyme šoka ne tik visa Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupė, bet ir dainuoja Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vaikų operos studijos jaunieji dainininkai.

Į užburiantį muzikos pasaulį žiūrovai ners kartu su Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoniniu orkestru ir batutos meistru, teatro vyriausiuoju dirigentu – Tomu Ambrozaičiu.

 

„Spragtukas“: iš kartos į kartą

Dviejų dalių baletas „Spragtukas“ sukurtas pagal E. T. A. Hofmano pasaką „Spragtukas ir pelių karalius“. Muziką baletui sukūrė kompozitorius Piotras Čaikovskis. Baleto choreografiją pradėjo statyti Marius Petipa, tačiau dėl ligos nespėjo užbaigti. Tai padarė jo ilgametis asistentas Levas Ivanovas.

Nors pirma baleto premjera pripažinimo nesulaukė, 20-ties minučių Čaikovskio suita paimta iš baleto tapo labai populiari. Baletą „Spragtukas“ didžioji šlovė ištiko tik šeštojo dešimtmečio pabaigoje ir nuo tada jis tapo neatsiejamu metų virsmo atributu.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,