Logo
 Spausdinti šį puslapį

Patarimai, kaip tinkamai laistyti veją

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Įmonės nuotr. Įmonės nuotr.

Norėdami šalia savo namų turėti žalią ir vešlią žolės veją, turite iš karto nusiteikti, kad tam reikės skirti nemažai savo laiko.

 

Tiesa, viskas priklausys, ar norėsite ją laistyti patys, ar įsigysite įrangą, kuri už Jus tai padarys. Vienu ar kitu atveju, pirmiausia Jūs turite susipažinti su pačios vejos auginimo ir puoselėjimo fragmentais.

 

Kada yra geriausia laistyti veją?

Veją yra geriausia laistyti anksti ryte, nes tuo metu vyrauja vėsus rytinis oras, kuris ne taip garuoja, o žolė iki karščio spėja pradžiūti. Tiesa, galima laistyti ir dieną, tačiau reikia atkreipti dėmesį į tai, kad esant saulėtai dienai, lašiukai esantys ant žolės, gali ją nudeginti (vandens lašai sukuria lęšiuko efektą). Jeigu žolę laistysite karštą dieną, ant jos stiebelių atsiras dėmių. Rekomenduojamas ir vakarinis laistymas, kuris vasaros metu turi būti nuo 16 iki 18 valandos. Jeigu visą naktį žolė išbus drėgna, vejoje gali atsirasti grybų. Su laistymo įranga viską galite pasidaryti paprasčiau – nustatysite reikiamą laiką, kada žolė turės būti pradedama laistyti, o kada visas procesas nutrauktas.

 

Ar dažnai reikia laistyti veją?

Pirmiausiai reikia atsižvelgti į žemės pobūdį, šaknų gilumą ir orą. Pats svarbiausias veiksnys yra oras. Karštą vasaros dieną rekomenduojama žolę laistyti kiekvieną dieną, o jeigu vasara yra šilta, dirva smėlinga, tuomet ją reikėtų laistyti 2 arba 3 kartus per savaitę. Esant rudens ir vėsiam metui, veją užtenka laistyti ir kartą per 10 dienų. Svarbiausias dalykas – žemė tarp visų laistymų turi spėti pradžiūti.

Mūsų klimato juostai, vandens vejai reikėtų apie 20 iki 40 litrų kvadratiniam metrui. Tik laistykite saikingai, vejoje neturi būti balų.

 

Kodėl verta įsigyti laistymo sistemą?

Jeigu aplink jūsų namą gausu žemės ploto, kurį dengia žolės veja, šiltuoju laikotarpiu nespėsite pasirūpinti jos tinkama priežiūra. Automatinės laistymo sistemos puikiai tinka tada, kai turite gana didelę žolės vejos plotą, tačiau svarbiausias aspektas – ji turi būti įrengta prieš užsėjant pačią veją!

 

Reklama

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,