Logo
 Spausdinti šį puslapį

Klaipėdos rajonas siekia pritraukti trūkstamų pedagogų

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
„Savo programoje esame numatę ne tik gerinti švietimo kokybę ir didinti mokinių pasiekimus, bet ir užtikrinti investavimą į mokytojus, siekiant šią profesiją padaryti prestižine“, – sako Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas. Klaipėdos r. sav. nuotr. „Savo programoje esame numatę ne tik gerinti švietimo kokybę ir didinti mokinių pasiekimus, bet ir užtikrinti investavimą į mokytojus, siekiant šią profesiją padaryti prestižine“, – sako Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Apie pedagogų trūkumą, ypač kai kurių specialybių, kalbama jau seniai, tačiau situacija iš esmės nesikeičia.

 

Kasmet šalies mokyklos susiduria su mokytojų trūkumų, o ypač šią problemą jaučia rajonai, kurių ugdymo įstaigos nutolusios nuo centrų. Švietimo ir mokslo ministerija, parengusi naują Mokytojų rengimo ir kvalifikacijos tobulinimo planą, planuoja per porą metų papildomai paruošti apie 800 mokytojų, tačiau švietimo ekspertai sako, kad tik ateitis parodys, ar planai virs realybe.

Klaipėdos rajonas taip pat susiduria su pedagogų trūkumu. Yra mokyklų, kur vienas mokytojas dirba net trijose ugdymo įstaigose, o į darbą važiuoja iš kito rajono. Todėl Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija taryboje ėmėsi žingsnių, kuriais siekia pritraukti naujų pedagogų į rajoną. Pradėta rengti Klaipėdos rajono pedagogų rengimo, perkvalifikavimo, jaunųjų pedagogų pritraukimo ir mokytojo profesijos prestižo didinimo programa, kurioje numatytos priemonės, skirtos skatinti pedagogus atvažiuoti gyventi ir dirbti į Klaipėdos rajoną.

„Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga švietimui visuomet skyrė didelį dėmesį. Savo programoje esame numatę ne tik gerinti švietimo kokybę ir didinti mokinių pasiekimus, bet ir užtikrinti investavimą į mokytojus, siekiant šią profesiją padaryti prestižine. Turime suprasti, kad neužtenka pavienių priemonių, reikia parengti kompleksinę programą, kuria būtų siekiama motyvuoti pedagogus atvykti į mūsų rajoną. Tą mes šiuo metu ir darome ir tikiuosi, kad jau gruodžio Taryboje ši programa bus patvirtinta“, – sako Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

Šiuo metu sudaryta darbo grupė kaip tik nagrinėja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos taryboje siūlymus. Siūloma pasirašyti ketinimo protokolus, sutartis su trūkstamų pedagoginių specialybių studentais, įsipareigojant iš dalies finansuoti studijas arba trūkstamų specialybių pedagogų persikėlimo išlaidas.

Dalinai kompensuoti jauniems mokytojams būsto nuomą, rengti pedagogų mentorius, skirti tikslines stipendijas studentams, kurie pasirinks perkvalifikavimo į pedagoginę specialybę modulį pagal savivaldybės poreikį. Darbo grupė planuoja jau gruodžio mėnesį vyksiančiam Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdžiui teikti svarstyti parengtą programą.

„Idėjų turime nemažai. Mums padeda Savivaldybės Švietimo ir sporto skyrius, kuris geriausiai žino švietimo problematiką. Be abejonės, žiūrime ir į kitų savivaldybių patirtį, kokias jos taiko motyvacines priemones, siekiant privilioti pedagogų. Tai ir priedai prie darbo užmokesčio studijas baigusiam ir įsidarbinusiam mokytojui ir siūlymai finansuoti 80-imt procentų studijų kainos. Jei Taryba pritars darbo grupės paruoštoms priemonėms, jas taikysime keleriems metams į priekį ir neabejojame, kad tai padės pagausinti mūsų pedagogų gretas“, – tikina Klaipėdos rajono tarybos narys, darbo grupės pirmininkas Raimondas Simonavičius.

Tačiau į mokyklas svarbu pritraukti ne tik mokytojus, svarbu, kad mokyklose būtų sukurtos ir kuo geresnės sąlygos mokytis bei mokyti. Tad LVŽS frakcija taryboje siūlo parengti ir penkerių metų strateginį rajono ugdymo įstaigų tvarkymo planą. Tai leistų numatyti tikslines lėšas būtiniausiems darbams – pastatų tvarkymui, vėdinimo, šildymo sistemų atnaujinimui.

LVŽS frakcija taryboje neabejoja, kad šios priemonės padės spręsti vis gilėjančią problemą. Nes reikia žengti šiuos svarbius žingsnius, kad ateityje nereikėtų klausti – kas mokys mūsų vaikus?

 

Politinė reklama. Bus apmokėta iš LVŽS sąskaitos. Užsakymo Nr. LVZS01-2021

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,