Logo
 Spausdinti šį puslapį

Ekonomistas: jeigu situacija nesikeis, dujų kaina gyventojams gali išaugti dar daugiau

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Nuo sausio mėnesio gyventojams brangs dujos ir elektra.Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) patvirtino, kad už gamtines dujas gyventojai turės sumokėti maždaug 27–36 proc. daugiau, tuo metu elektra brangs apie 10 proc. Ekonomistas Marius Dubnikovas sako, kad butuose gyvenantys dujų vartotojai dėl jų brangimo smarkiai nenukentės, tačiau kylant energijos kainoms brangs ir prekės bei paslaugos.

 

Dujų tiekėja „Ignitis“ skaičiuoja, kad pirmą kitų metų pusmetį vidutinė mėnesio sąskaita dujas naudojantiems maistui gaminti išaugs 78 centais, o namų šildymui – daugiau kaip 14 eurų.

Skaičiuojama, kad pabrangus elektrai, statistinio namų ūkio išlaidos dėl to vidutiniškai padidės beveik 2 eurais. Naujos elektros kainos bus taikomos maždaug milijonui vartotojų.

„Gyvenantiems butuose augimas tikrai nebus kažkoks gyvenimą keičiantis – nuo kelių iki keliolikos eurų papildomai per mėnesį. Didesnę įtaką tai turės žmonėms, kurie šildosi namus, ypač dujomis. Jei dujinis šildymas per mėnesį kainuoja šimtą ir daugiau eurų, tai gali brangti 35–50 Eur, o jei namas nėra ekonomiškas, gal net ir daugiau“, – aiškino M. Dubnikovas.

Tačiau visi vartotojai pajaus tai, kad kylant energijos kainoms, kaip teigia ekonomistas, brangs ir prekės bei paslaugos.

„Vienareikšmiškai šis elektros ir šildymo brangimas daro įtaką kitoms sritims: kylant elektros kainai, labiau brangsta prekės ir paslaugos, o šildymo – labiau paslaugos“, – sako M. Dubnikovas.

„Kitas dalykas, supraskime, kad žmonės, kurie gaus didesnes sąskaitas už šildymą, elektrą, dujas, norės gauti didesnį atlyginimą, kad kompensuotų tuos praradimus. Papildomi kaštai bus ir verslui – tai iš vienos pusės – didesnės pajamos, iš kitos – ir išlaidos, kurios persikelia į prekių dedamąją dalį“, – pridūrė jis.

M. Dubnikovo teigimu, nereikėtų tikėtis, kad greitu metu energijos kainos pradės mažėti, tačiau, turėtų atpigti degalai.

„Artimiausiu metu galime tikėtis, galbūt jau net kitą savaitę, gerokai atpigsiančių degalų: nuo, turbūt, 7 iki 10 centų, pagal tai, ką dabar matome iš naftos kainos kritimo“, – prognozuoja ekonomistas.

Tuo metu dujų kaina, anot jo, gali išaugti ir dar daugiau: „Kalbant apie energiją ir šildymą, ypač dujas, kol kas labai daug prošvaisčių nėra, nes vienas kubinis metras Olandijoje biržoje vis dar realiai kainuoja 1,10 Eur. Tai yra gerokai aukščiau, nei dabar buvo nustatytos kainos buitiniams vartotojams. Tai reiškia, kad, jeigu situacija nesikeis, po kurio laiko dujų kaina gyventojams gali dar daugiau išaugti.“

M. Dubnikovas mano, kad atokvėpio sulauksime tik pasibaigus šaltajam sezonui.

„Visų pirma, labai padėtų šilta žiema, kas reikštų mažesnį dujų suvartojimą, o tai lemtų kainos atsitraukimą. Bet kokiu atveju, dabar, žiūrėdami į ateities sandorius, matome, kad kainos balandžio–gegužės mėnesiais stipriai krenta ir reiškia, kad atsipalaidavimo galima laukti jau pavasarį, kai poreikis energijai sumažės“, – teigia ekonomistas.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,