Logo
 Spausdinti šį puslapį

Rajono ugdymo įstaigoje nustatytas atviros plaučių tuberkuliozės atvejis

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Paskutinę 2021-ųjų metų dieną Gargždų lopšelis-darželis „Gintarėlis“ gavo pranešimą, kad vienai jų įstaigos darbuotojai nustatytas atviros plaučių tuberkuliozės atvejis, kurį epidemiologiškai tirti ėmėsi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Gargždų skyrius. Kontaktą turėję darbuotojai per mėnesį laiko privalės pasitikrinti sveikatą, apie būtinus tyrimus informuoti ir kontaktavusių ugdytinių tėvai.

 

Sausio 3 d. ugdymo įstaigą lankančių vaikų tėvus pasiekė neraminanti žinutė ir darželio direktorės Alės Šimaitienės: „Buvo gautas pranešimas iš NVSC, kad vienai darbuotojai diagnozuota atvira plaučių tuberkuliozė. Pradėtas epidemiologinis tyrimas, visi darbuotojai per mėnesį pasitikrins sveikatą. Atvejį koordinuoja NVSC ir įstaigos direktorius.“

Portalą mano-gargzdai.lt įstaigos vadovė informavo, kad, gavus pranešimą apie fiksuotą ligos atvejį, NVSC buvo pateikti duomenys apie galimus kontaktus.

„Išskyrėme darbuotojus ir vaikus, kurie turėtų pasitikrinti, jiems buvo pranešta asmeniškai. Kiti tik informuoti apie atvejį. Mūsų visų darbuotojų sveikatos patikros knygelės yra tvarkingos, visi yra pasitikrinę sveikatą. Kaip jie tai padarė, čia jau ne mūsų kompetencija“, – kalbėjo A. Šimaitienė, pridurdama, kad per darbo praktiką įstaigoje toks ligos atvejis nustatytas pirmą kartą.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Gargždų skyriaus vedėja Aušra Syminienė patikslino, kad pranešimas apie atvirą tuberkuliozės formą buvo gautas iš gydymo įstaigos.

„Tada susisiekiama su sergančiu asmeniu, sužinomos šeimos aplinkybės, darbovietė ir pan. Dirbama su kontaktais, rekomenduojama, ką daryti, kad užbėgti už akių pačiai ligai ir jos plitimui“, – sakė A. Syminienė.

Ji patvirtino, kad sveikatą turės pasitikrinti visi kontaktavę ugdymo įstaigos darbuotojai ir vaikai, šiuo metu išrašomi siuntimai gydymo įstaigoms: „Vaikams bus atlikti tuberkulino mėginiai (mantu reakcijos tyrimai), ar jie susidūrė su infekcija, o suaugusieji kreipsis ir su šeimos gydytojais bendraus dėl sveikatos sekimo. Tuberkuliozė taip greitai nesivysto, kaip koronavirusas.“

Specialistė teigė, kad yra suprantamas tėvų ir bendruomenės narių nerimas ir baimė, tačiau visos epideminės atvejo priemonės yra daromos.

„Noriu akcentuoti, kad susirgti galime visi ir bet kur, situacija sudėtinga ir emocine prasme. Pasigendu tolerancijos susirgusiam žmogui, nes prasideda kažkoks puolimas. Specialistai teikia rekomendacijas. Apimame ir didesnį ratą galimai sąlytį turėjusių žmonių – net ir pačią minimaliausią riziką turėjusiems vis tiek rekomenduojama tirtis“, – apie sudėtingą psichologinę atmosferą užsiminė NVSC Gargždų skyriaus vedėja.

Ji pastebėjo, kad geros aplinkybės yra tai, kad dėl COVID-19 infekcijos ugdymo įstaigose yra intensyvesnė patalpų priežiūra, mažinami kontaktai, dėvimos kaukės ir t. t. Visa tai, anot specialistės, prisideda ir prie kitų oro lašeliniu būdu plintančių infekcijų, įskaitant ir tuberkuliozę, valdymo.

„Tikimės, kad neturėtų būti išplitimo, bet budrumas turi būti didelis“, – pridūrė A. Syminienė.

 

NVSC skyriaus vedėjos duomenimis, Klaipėdos rajone 2019 metais buvo nustatyti 26 tuberkuliozės atvejai, 2020 m. – 9, 2021 m. – 10.

 

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras pateikia šią informaciją apie tuberkuliozę:

Kvėpavimo organų tuberkuliozė (TB) – tai infekcinė liga, kurią sukelia tuberkuliozės mikobakterija (TM) (Mycobacterium tuberculosis ), plintanti per orą su dalelėmis. Pagrindinis TM šaltinis yra žmogus, sergantis atvira plaučių TB forma.

 

Plaučių tuberkuliozė pasireiškia šiais požymiais:

Pagrindiniai:

• Sunkus kosulys, trunkantis 3 ar daugiau savaičių;

• Skausmas krūtinėje;

• Skreplių ar kraujo atkosėjimas.

Kiti:

• Silpnumas ar nuovargis;

• Svorio kritimas;

• Apetito stoka;

• Drebulys;

• Karščiavimas;

• Naktinis prakaitavimas.

 

Kaip plinta?

Tuberkuliozės mikobakterijos (TM) patenka į orą, kai plaučių TB sergantis žmogus kalba, kosėja ar čiaudi. TM ore gali išlikti kelias valandas priklausomai nuo aplinkos sąlygų. Žmogus, įkvėpęs TM užteršto oro, gali tapti infekuotu.

 

Profilaktiniai patikrinimai

Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyta tvarka darbuotojams, dirbantiems maisto gamyboje, sveikatos priežiūros srityje, vaikų mokymo ir auklėjimo srityje, paslaugų teikimo gyventojams srityse ir kitose veiklos srityse, būtinas profilaktinis patikrinimas dėl tuberkuliozės prieš pradedant dirbti ir kasmet dirbant.

Gerinant tuberkuliozės profilaktiką Lietuvoje, Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka tuberkulino testas atliekamas 7 metų amžiaus vaikams ir rizikos grupių vaikams (bendraujantiems su sergančiais TB šeimoje ar kolektyve, sergantiems lėtinėmis ligomis ir kt.).

 

Kaip diagnozuojama?

Tuberkulino testas naudojamas siekiant nustatyti, ar žmogus užsikrėtęs TB. Sveikatos priežiūros specialistas įšvirkščia nedidelį kiekį tuberkulino po oda vidinėje dilbio dalyje. Po 2–3 dienų sveikatos priežiūros specialistas įvertina odos reakciją. Tuberkulino įšvirkštimo vietoje gali atsirasti patinimas. Išmatavus patinimo diametrą nustatoma, ar testas teigiamas, ar neigimas. Teigimas testas paprastai reiškia, kad žmogus yra infekuotas TM.

Paprasčiausias tyrimas yra skreplių ištyrimas dėl TM. Šiuo tyrimu galima greitai diagnozuoti TB ir paskirti reikiamą gydymą. Labai svarbu TM išskiriantį ligonį greitai izoliuoti ir skirti reikiamą gydymą, kontroliuojamą medicinos personalo.

 

Skiepai nuo tuberkuliozės

Tuberkuliozės infekcija ypač grėsminga naujagimiams ir kūdikiams bei vaikams iki 5 metų dėl pilnai nesusiformavusio imuniteto. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja šalims, kuriose registruojamas didelis sergamumas TB, skiepyti BCG vakcina vaikus kaip galima greičiau po gimimo. Jeigu sąlytį turėję šeimos nariai nebuvo paskiepiję naujagimio BCG vakcina, kūdikį būtina paskiepyti nedelsiant. Skiepijant kūdikius kuo jaunesniame amžiuje juos galima apsaugoti nuo susirgimų itin sunkiomis TB formomis, tačiau skiepijimai BCG vakcina neturi esminės įtakos sustabdant TB plitimą gyventojų tarpe. Lietuvoje nuo tuberkuliozės skiepijami naujagimiai 2–3 dieną po gimimo.

Daugiau informacijos – ČIA.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,