Logo
 Spausdinti šį puslapį

Pasiskiepiję britai pranešė apie dar du kitokius omikron simptomus

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Kol kas omikron atmaina paskiepytiems asmenims sukelia, palyginti, švelnias infekcijas, kurių simptomai primena įprastą peršalimą. Tačiau dabar nuo COVID-19 pasiskiepiję britai pranešė apie dar du neįprastus simptomus.

 

Galvos skausmas, perštinti gerklė, varvanti nosis, nuovargis ir dažnas čiaudėjimas gali atrodyti tarsi įprastas peršalimas ar gripas. Tačiau profesorius Timas Spectoras, Didžiosios Britanijos programėlės „ZOE COVID Study“ tyrimų vadovas, visus žmones, pajutusius peršalimo simptomus, ragina nedelsiant pasitikrinti. T. Spectoras taip pat pažymi, kad tokie požymiai kaip karščiavimas, kosulys ir dingusi uoslė dabar priklauso „simptomų mažumai“.

„Dauguma žmonių nebejaučia klasikinių simptomų“, – teigė jis.

Kol kas omikron atmaina apsikrėtę žmonės dažniausiai nurodo tokius simptomus kaip: nedidelis karščiavimas, nuovargis, perštinti gerklė, kūno skausmas ir naktinis prakaitavimas, tačiau ženklų, kad būtų dingusi uoslė ir skonis, nėra.

Nors koronaviruso vakcinos ir sustiprinančios dozės apsaugo nuo šio viruso bei jo atmainų, susirgti gali ir skiepyti žmonės.

Per antrąją COVID-19 bangą daug visiškai paskiepytų žmonių taip pat buvo apsikrėtę koronavirusu ir patyrė lengvus bei vidutinius simptomus. Tai buvo įrodymas, kad, nors paskiepyti gyventojai yra apsaugoti nuo sunkių ligos formų, jie vis tiek gali apsikrėsti šiuo virusu.

Pasak profesoriaus T. Spectoro, omikron atmaina serga tiek neskiepyti, tiek skiepyti žmonės. Tačiau pastarieji jaučia švelnesnius simptomus.

„Nemažai jų jautė pykinimą, šiek tiek karščiavo, juto gerklės ir galvos skausmus“, – sakė jis.

Neseniai programėlė ZOE prie COVID-19 įtraukė du neįprastus omikron atmainos simptomus: vėmimą ir dingusį apetitą. Šios tyrimų programėlės vadovas T. Spectoras pažymėjo, kad šiuos du simptomus jautė dviem vakcinos dozėmis skiepyti žmonės ir tie, kurie jau gavo stiprinančiąją dozę.

Išanalizavusi tūkstančius COVID-19 atvejų, ši programėlė nustatė, kad pradėjus plisti omikron atmainai, COVID-19 apsikrėtusius žmones dažniausiai vargino sloga, galvos skausmai, nuovargis, čiaudulys ir perštinti gerklė.

„Taigi, jei susirgote ir jaučiate bet kurį iš šių simptomų, turėtumėte kuo greičiau pasitikrinti. Nepamirškite, kad turite izoliuotis, kol gausite neigiamą testo rezultatą“, – ragina ekspertai.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai rekomenduoja izoliuotis mažiausiai 10 dienų nuo simptomų pradžios.

 

Pasikeitęs balsas

Naujo tyrimo rezultatai leidžia daryti prielaidą, kad omikron sukeltą COVID-19 infekciją dažniausiai išduoda pasikeitęs balsas. Panašu, jog užsikrėtus omikron atmaina simptomai pasireiškia greičiau nei delta infekcijos atveju.

„Yra keletas požymių, kad susirgote naująja atmaina, bet jeigu žmonės sako, jog Jūsų balsas lūžinėja, tačiau pastaruoju metu nedainavote ir nešaukėte, galbūt reikėtų išsitirti dėl koronaviruso“, – skelbia news.com.au.

Jei pastebėjote, kad Jūsų balsas pasidarė žemesnis ir truputį prikimęs, gali būti, jog Jums pasireiškė vienas pirmųjų omikron simptomų – gerklės kutenimas. Pietų Afrikos Respublikos (PAR) gydytojų teigimu, pacientai labiau skundžiasi ne gerklės skausmu, kaip pasitaikydavo užsikrėtus delta atmaina, bet gerklės kutenimu. Surengtos spaudos konferencijos metu „Discovery Health“, didžiausios PAR privačios draudimo bendrovės, direktorius Ryanas Roachas pranešė, kad gerklės kutenimas yra dažniausias omikron užsikrėtusių pacientų patiriamas simptomas.

„Be gerklės kutenimo, užsikrėtus naujuoju koronaviruso variantu užsikemša nosis, gali atsirasti sausas kosulys ir skausmas apatinėje nugaros dalyje“, – paaiškino jis.

Remiantis keleto tyrimų rezultatais, omikron padermei būdingi švelnesni simptomai, palyginus su kitais koronaviruso variantais. Be to, Jungtinės Karalystės (JK) pirmojoje oficialioje ataskaitoje rašoma, kad hospitalizacijos rizika yra 50–70 proc. mažesnė, nei užsikrėtus delta atmaina. Stiprinamoji dozė yra geriausia apsauga nuo omikron. Vadovaujantis pirminiais duomenimis, ji sumažina tikimybę užsikrėsti 75 proc.

JK sveikatos apsaugos agentūros (UKHSA) vykdomoji direktorė dr. Jenny Harries sakė: „Vėl raginame visus galinčius skiepytis stiprinamąja doze. Tai geriausia turima apsauga nuo šio itin sparčiai plintančio varianto.“

Tiek skausmas apatinėje nugaros dalyje, tiek gerklės kutenimas nepriskiriami prie ankstesnių atmainų simptomų.

Atsižvelgiant į informaciją apie omikron atvejus JK, PAR ir Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV), toliau išvardyti simptomai yra dažniausi užsikrėtus naująja atmaina: sloga/užsikimšusi nosis; galvos skausmas; nuovargis; čiaudulys; prakaitavimas naktį; skausmas įvairiose kūno vietose.

Nors JK Nacionalinės sveikatos tarnybos atstovai tvirtina, kad COVID-19 būdingas nuolatinis kosulys, aukšta kūno temperatūra bei skonio ir uoslės netekimas, visgi nemažai britų skundžiasi ir skaudančia gerkle.

Naudojant COVID-19 simptomų tyrimo programėlę „ZOE COVID Study“ surinkti duomenys rodo, kad gerklės skausmas yra vienas dažniausiai pasitaikančių simptomų, kurį įvardija tiek pasiskiepiję, tiek nepasiskiepiję gyventojai. Pagrindinis tyrimo mokslininkas T. Spectoras „YouTube“ paprašė žmonių tiksliai nupasakoti gerklės skausmą.

„Gauname pranešimų, kad naujasis gerklės skausmas yra kiek neįprastas. Skauda kitą gerklės dalį arba pats skausmas yra kitoks. Galbūt atliksime daugiau tyrimų ir pamėginsime su COVID-19 siejamus simptomus atskirti nuo įprastam peršalimui būdingų simptomų“, – sakė jis.

Kai kurie ekspertai mano, kad derėtų išsitirti dėl koronaviruso, jeigu jaučiatės prastai, ir visai nesvarbu, kokie simptomai pasireiškė: „Jeigu greitojo testo rezultatas buvo teigiamas, kaip įmanoma greičiau pasidarykite PGR testą“.

Vis dėlto, anot kitų specialistų, pasireiškus simptomams reikėtų izoliuotis net jeigu greitojo testo rezultatas yra neigiamas.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,