Logo
 Spausdinti šį puslapį

„Sodra“ jau moka padidintas pensijas

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

„Sodra“ jau perskaičiavo ir sausį moka padidintas senatvės ir kitas socialinio draudimo pensijas. Šiais metais jos buvo apskaičiuotos pagal naują principą.

 

„Augančios šalies ekonomikos vaisiai privalo pasiekti sunkiausiai besiverčiančius šalies gyventojus, ypač pagyvenusius žmones. Jau sausį perskaičiuotas pensijas gaus kiekvienas šalies senjoras, tai ypač aktualu gaunantiems mažiausias pensijas. Kai kurie jų šiemet gaus ir padidėjusią našlių pensiją ar vienišo asmens išmoką. Viliuosi, kad didėjančios pensininkų pajamos prisidės prie kiekvieno jų gyvenimo kokybės gerėjimo“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Kiekvieno gavėjo pensija susideda iš bendrosios ir individualiosios dalies. Abi šios dalys svarbios skaičiuojant pensijos dydį. Bendroji pensijos dalis pagal šių metų indeksavimo koeficientą didės 8,47 procento. Padidės taip pat individualioji dalis, kuri priklauso nuo kiekvieno žmogaus per visą gyvenimą sumokėtų socialinio draudimo įmokų. Ši pensijos dalis bus indeksuojama papildomai ir didės 12,71 proc.

Be to, siekiant labiau padidinti mažiausias pensijas, buvo pakeista bendrosios pensijos dalies apskaičiavimo tvarka. Anksčiau viso dydžio bendrąją pensijos dalį, kuri yra lygi vienos bazinės pensijos dydžiui, gavo tie žmonės, kurie yra įgiję būtinąjį stažą. Turintys minimalų stažą (15 metų), bet neturintys būtino stažo, gavo proporcingai mažesnę bendrąją pensijos dalį. Nuo šiol tokiems žmonėms bus mokama viso dydžio bendroji pensijos dalis – 215,09 euro. Tie, kurių stažas yra didesnis, ir toliau gaus didesnę bendrąją pensijos dalį.

„Sodra“ perskaičiavo visas pensijas pagal naujus indeksavimo koeficientus, o taip pat bendrosios pensijos dalies dydį tiems gavėjams, kurie yra įgiję nuo minimalaus iki būtinojo stažo. Žinome, kad pensijų gavėjai visuomet nekantriai laukia pensijų padidėjimo, domisi, kiek padidės jų pensija ir nuo kada ją gaus. Todėl susitelkėme ir per itin trumpą laiką apskaičiavome naujus pensijų dydžius. Senjorai ir neįgalieji gauna padidintas pensijas jau šį mėnesį, greičiau nei per Socialinio draudimo pensijų įstatyme numatytą terminą“ – sako „Sodros“ direktoriaus pavaduotojas Ježy Miskis.

Išankstinių senatvės pensijų gavėjai padidėjimą pajus vasarį, kadangi ši pensija, skirtingai nei visos kitos socialinio draudimo pensijos, yra mokama už praėjusį mėnesį.

Svarbu prisiminti, kad kiekvieno gavėjo pensija skaičiuojama individualiai ir padidėjimas taip pat bus individualus. Du žmonės, gaunantys tokio pat dydžio pensiją ir sukaupę tiek pat metų stažo, gali sulaukti skirtingo pensijų padidėjimo dėl to, kad turi sukaupę skirtingą kiekį apskaitos vienetų, kuris priklauso nuo praeityje gauto darbo užmokesčio dydžio ir sumokėtų įmokų.

Skaičiuojama, kad vidutinė senatvės pensija didėja nuo 414 eurų iki 465 eurų, vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu didėja nuo 441 iki 489 eurų.

 

Išmokos vienišiems

Šiemet našlių pensijos bazinis dydis padidės nuo 28,63 euro iki 32 eurų. Tokio pat dydžio išmokas gaus taip pat Lietuvoje gyvenantys vieniši, tai yra niekada nesusituokę arba išsiskyrę asmenys, sukakę senatvės pensijos amžių ir neįgalieji, kuriems nustatytas 55 proc. ar mažesnis darbingumo lygis. Išmoka bus skiriama remiantis Gyventojų registre esančiais duomenimis apie asmenų šeimyninę padėtį – nereikės teikti prašymo raštu ar telefonu.

Asmenys, kuriems vienišo asmens išmoka paskirta praėjusiais metais, šį mėnesį gaus dvi išmokas – už gruodį ir už sausį. Taip yra dėl to, kad pasikeitus įstatymui, nuo šiol vienišo asmens išmoka bus mokama už einamąjį, o ne už praėjusį mėnesį.

Vienišo asmens išmokos gavėjai, kuriems ši išmoka priklausys nuo 2022 metų pradžios ir bus skirta automatiškai, išmoką ir susidariusią nepriemoką gaus kovo mėnesį. Ji taip pat bus išmokėta tiems žmonėms, kurie teisę į išmoką įgijo nuo 2021 metų liepos ar vėlesnio šių metų mėnesio, bet nesikreipė dėl jos skyrimo.

Tuo pačiu laiku vienišo asmens išmoką gaus ir tie asmenys, kurie prašymus pateikė pernai tačiau teisę gauti išmoką įgis tik šiais metais.

Pavyzdžiui, jei žmogus įgis teisę į išmoką 2022 metų sausio mėnesį, 2022 m. kovą jis gaus išmoką už einamąjį mėnesį bei susidariusią nepriemoką už sausio ir vasario mėnesius – iš viso 96 eurus. Vėliau išmoka bus mokama periodiškai kas mėnesį.

 

Šalpos pensijos

„Sodra“ taip pat administruoja pensijas, kurios mokamos ne iš socialinio draudimo fondo, o iš valstybės biudžeto: šalpos, nukentėjusiųjų asmenų, mokslininkų, pareigūnų ir karių pensijas. Visos šios pensijos mokamos už praėjusį mėnesį, tad jų gavėjai sausio mėnesį sulauks tokio pat dydžio išmokų, kaip visus praėjusius metus, o jau nuo vasario pajus padidėjimą.

Šalpos pensijas gauna tie gyventojai, kurie nėra įgiję minimalaus stažo socialinio draudimo pensijai gauti arba jų socialinio draudimo pensija mažesnė už šalpos pensiją. Šalpos pensijos bazė kitąmet didės nuo 143 iki 150 eurų.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,