Logo
 Spausdinti šį puslapį

Paskaita gimnazistams apie biomedicinos inžineriją – teorija ir praktika

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
R. Kundrotienės nuotr. R. Kundrotienės nuotr.

Vasario pradžioje Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijoje startavo projektas „Kokybės krepšelis“, finansuojamas ES struktūrinių fondų lėšomis. Viena iš pirmųjų veiklų – Vilnius Tech lektoriaus Donato Lukšio paskaita ,,Biomedicinos inžinerija“. Joje dalyvavę I ir II klasių gimnazistai išgirdo apie biomedicinos inžinerijos mokslo naujoves, dirbtinių organų ir galūnių konstravimą bei pritaikymą, bioninių galūnių evoliuciją, taikant besivystančias technologijas. Mokiniams buvo įdomu sužinoti, kada buvo sukurta pirmoji bioninė kūno dalis, kaip, tobulėjant technologijoms, keitėsi kūno galūnių protezai, kaip jie kuriami, apžiūrėti bioninės rankos fragmentą, išbandyti šlaunies ir kelio sąnario protezo veikimą.

 

Dar įdomesnė mokiniams buvo antroji – praktinė – paskaitos dalis, kurios metu mokiniai sužinojo, kaip registruojamas raumenų elektrinis signalas ir kur jis gali būti pritaikomas, susipažino su skaitmeniniu plaštakos dinamometru, matavo plaštakos gniaužimo jėgą ir rezultatą stebėjo ekrane realiu laiku, o naudodami mechaninį nykščio dinamometrą, matavo nykščio spaudimo jėgą.

Kita praktinė veikla – reakcijos į aplinkos pokyčius laiko matavimas. Svečias įsitikino, kad mūsų mokiniai geba reaguoti į staigius aplinkos pokyčius: vidutinis mokinių reakcijos laikas – apie 0,2 sekundės. Pasak lektoriaus Donato Lukšio, tai puikus rezultatas.

Praktinėje dalyje dalyvavo ir gimnazijos direktorė Ona Sturonienė, kartu su mokiniais išbandžiusi elektros srovės tekėjimą uždara grandine.

Paskaitos metu svečias pristatė VilniusTech Mechanikos fakulteto Biomechanikos inžinerijos katedros studentų baigiamuosius darbus, papasakojo apie atliekamus tyrimus, taip sudomindamas mokinius inžinerijos studijomis. Džiugu, kad trečdalis užsiėmimuose dalyvavusių mokinių jau dabar yra apsisprendę pasirinkti inžinerijos studijas, tikėtina, kad ši paskaita turės įtakos ir kitų mokinių apsisprendimui.

Dėkojame Vilnius Tech lektoriui Donatui Lukšiui už vieną iš geriausių paskaitų mokykloje apie biomedicinos inžineriją ir biomechaniką – mokiniams tai aktuali, įdomi ir reikšminga patirtis planuojant savo karjerą.

Biologijos mokytojos metodininkės Raimondos Kundrotienės nuotr.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,