Logo
 Spausdinti šį puslapį

Bus steigiama daugiau ukrainiečių registracijos centrų

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Vidaus reikalų ministerijos nuotr. Vidaus reikalų ministerijos nuotr.

Sekmadienį Vilniuje pradėjęs veikti trečiasis šalyje ukrainiečių registracijos centras jau pilnas. Jame laikinai apgyvendinta 150 karo pabėgėlių. Lietuvoje veikia 3 ukrainiečių registracijos centrai, kurie sparčiai pildosi, tad jau dabar ieškoma registracijai ir laikinam apsistojimui tinkamų patalpų Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje.

 

„Su „Stiprūs kartu“ organizuojame ukrainiečių atvežimą iš Lenkijos tiesiai į Vilnių, tad tokių centrų poreikis didžiulis. Akivaizdu, kad pabėgėlių skaičius augs, tad aktyviai dirbame, jog suteiktume jiems visą reikiamą pagalbą. Dėkoju visiems savanoriams, mokyklos bendruomenei, neabejingiems Lietuvos žmonėms, aukojantiems ir padedantiems karo pabėgėliams“, – teigia ministrė A. Bilotaitė.

Pasak vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės, jau dabar matoma, kad Lietuvos registracijos centrai tampa ir tranzito taškais ukrainiečiams, kurie keliauja į kitas Baltijos ir Šiaurės šalis. Vakar į Vilnių atvyko du Suomijos autobusai, buvo paprašyta suteikti nakvynę 97 Ukrainos karo pabėgėliams. Tikėtina, kad tokių grupių bus daugiau.

Pirmieji registracijos centrai įrengti Alytuje ir Marijampolėje, trečiasis – Vilniaus m. savivaldybės pasiūlytose patalpose Minties g. 3, Vilniuje. Baigiamame statyti 1000 m2 Vilniaus Joachimo Lelevelio inžinerijos gimnazijos priestate įrengta 30 darbo vietų Migracijos departamento darbuotojams. Jiems padeda pilietinės iniciatyvos „Stiprūs kartu“ ir nevyriausybinių organizacijų – Raudonojo kryžiaus, Carito, Maltiečių, Maisto banko, Gelbėkit vaikus – savanoriai, prie jų prisijungė ir Lelevelio gimnazijos vyresniųjų klasių moksleiviai.

Laikinuose ukrainiečių registracijos centruose vykdomos migracijos procedūros ir paskirstymas į laikino apgyvendinimo vietas, čia pabėgėliai gali apsistoti iki 72 val. Čia taip pat veikia vaikų kampelis, teikiamos maitinimo, medicininės, psichologinės pagalbos paslaugos.

Ukrainiečių apgyvendinimui savivaldybėse paruoša per 11 tūkst. vietų. Lietuvos žmonės per pilietinę iniciatyvą „Stiprūs kartu“ užregistravo daugiau nei 7 000 būstų ir yra pasirengę priimti 23 tūkst. ukrainiečių. Savivaldybių ar valstybės įstaigų įrengtose patalpose jau apgyvendinti 165 asmenys, „Stiprūs kartu“ pasiūlytose vietose – 140 šeimų.

Tęsiantis karui Ukrainoje iš šalies jau pasitraukė 1.5 mln. žmonių, 1 milijonas atvyko į Lenkiją. Migracijos departamento duomenimis, Lietuvoje jau užregistruota 3135 ukrainiečių, dauguma iš jų pateikė prašymus dėl leidimo laikinai gyventi humanitariniu pagrindu, nei vienas nepasiprašė prieglobsčio.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,