Logo
 Spausdinti šį puslapį

Klaipėdos uostas įtrauktas į „Qatargas“ laivybos sistemą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Susisiekimo ministerijos nuotr. Susisiekimo ministerijos nuotr.

Klaipėdos uostui atsiveria naujos suskystintų gamtinių dujų (SGD) tiekimo rinkos. Nuo šiol jas bus galima importuoti ir iš Kataro.

 

„Dvišalės derybos dėl dujų tiekimo į Lietuvą su didžiausiu pasaulyje suskystintųjų gamtinių dujų tiekėju „Qatargas“ prasidėjo kone prieš dešimtmetį. Įrodėme, kad Klaipėdos uostas saugus didiesiems dujovežiams, ir pagaliau turime rezultatą – SGD dujas galėsime importuoti iš Kataro. Tačiau tam, kad į Klaipėdos uostą saugiai ir patogiai galėtų įplaukti visi didieji Baltijos jūra plaukiantys laivai, privalome dirbti ir toliau, vykdyti pradėtus projektus“, – sako Klaipėdos uosto generalinis direktorius Algis Latakas.

Šiuo metu vieni iš svarbiausių Klaipėdos uoste vykdomų projektų – bangolaužių rekonstrukcija ir uosto kanalo gilinimas. Įgyvendinus projektus, padidės laivybos uoste saugumas ir logistinės grandinės efektyvumas, t. y. mažės krovinių gabenimo laikas, o laivams išoriniame reide praleidus mažiau laiko, sumažės oro tarša iš laivų. Į Klaipėdos uostą galės įplaukti didžiausi šiuo metu į Baltijos jūrą galintys įplaukti laivai su maksimalia 15,2 m grimzle.

„Qatargas“ suskystintąsias gamtines dujas gabena didesniais nei standartiniai laivais. Q-Flex tipo dujovežių ilgis siekia 315 metrų, o plotis – 50 metrų. Iki šiol į Klaipėdos uostą tokio dydžio dujovežiai dar nebuvo įplaukę“, – teigia Klaipėdos uosto kapitonas Vladas Motiejūnas.

2021 m. Klaipėdos uoste buvo iškrauti 78 dujovežiai, atgabenę 1,14 mln. tonų suskystintųjų gamtinių dujų. Pagrindinės SGD importo šalys pernai – JAV, iš kurios importuota beveik 55 procentai viso kiekio, Rusija – 20 proc., Trinidadas ir Tobagas – beveik 13 proc.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,