Logo
 Spausdinti šį puslapį

Kodėl vaikai gali nenorėti mokytis?

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Turbūt daugelis tėvų susiduria su problema, kai jų vaikas stokoja motyvacijos mokytis. Tam gali daryti įtaką daugybe priežasčių, pavyzdžiui:

 

Neigiama patirtis mokykloje. Vaikas vengia veiklos, kuri jam nesiseka. Vaikas jaučia, kad jam nesiseka atlikti mokyklines užduotis, jis nesupranta skiriamų užduočių sąlygų ir instrukcijų. Tai jam kelia nerimą ir jis pradeda vengti mokyklos ir su ja susijusių dalykų.

Žema savigarba. Net jei vaikas realiai gali atlikti tam tikrą veiklą, dėl žemos savigarbos jis geriau nerizikuos ir nieko nedarys, nes nesėkmė dar labiau pažeis jo trapų savigarbos jausmą.

Žemi lūkesčiai vaiko atžvilgiu. Dažnai mokinys atspindi savo mokytojų nuostatas. Jei mokytojas tiki, kad mokinys gali išmokti, pats vaikas bus linkęs labiau pasitikėti savimi ir savo gebėjimais.

Paskatinimo stoka. Vaiko mokymosi motyvacijai įtakos turi ir jam artimų, emociškai reikšmingų žmonių nuostatos mokyklos ir išsilavinimo atžvilgiu. Svarbu, kad jūsų namuose vaikas gautų šią svarbią žinią – išsilavinimas yra vertingas, o pats mokymosi procesas gali teikti didelį emocinį pasitenkinimą.

Pernelyg didelis spaudimas. Vaikas gali stokoti mokymosi motyvacijos ir dėl to, kad susiduria su nuolatiniu spaudimu mokytis kuo geriau. Spaudimas kelia vaikui įtampą, o nuo įtampos jis gali vaduotis vengimu ir atidėliojimu. Prisiminkime save: jei turime padaryti kokį nors labai svarbų dalyką, nuo kurio priklauso mūsų įvertinimas, dažniausiai esame linkę jį atidėlioti.

Problemos su bendraklasiais ir mokytojais. Vaikui gali patikti pats mokymosi procesas, tačiau jam gali būti sunku eiti į mokyklą dėl nesutarimų su bendraklasiais. Vaikams draugai yra labai svarbūs. Jei jaučia, kad nesiseka susidraugauti arba nepritampa klasėje, vaikai gali prarasti susidomėjimą mokykla. Ypatingai sunku yra tiems vaikams, kurie patiria patyčias iš kitų vaikų. Jei vaikas nesutaria su mokytojais, tai taip pat jam kelia papildomą įtampą ir mažina jo motyvaciją lankyti mokyklą.

Psichikos sveikatos problemos.Žema mokymosi motyvacija gali būti vienas iš depresijos, elgesio sutrikimų požymių. Tokiu atveju vaikui gali būti reikalinga specialistų pagalba.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,