Logo
 Spausdinti šį puslapį

Už Georgijaus juostos ir kitų Rusijos karo prieš Ukrainą simbolių naudojimą grės baudos

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Oresto Gurevičiaus, Delfi nuotr. Oresto Gurevičiaus, Delfi nuotr.

Seimas pritarė Administracinių nusižengimų kodekso ir Susirinkimų įstatymo pakeitimams (projektai (Nr. XIVP-1453(2) ir Nr. XIVP-1454(2), uždrausdamas karinę agresiją propaguojančius ženklus ir simbolius.

 

Kodekse uždraustas totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolių, kuriuos šie režimai naudojo ar naudoja jų įvykdytai ar vykdomai karinei agresijai, vykdomiems ar įvykdytiems nusikaltimams žmoniškumui ir karo nusikaltimams, propagavimas, platinimas ar demonstravimas.

Už tokius nusižengimus asmenys bus baudžiami bauda nuo trijų šimtų iki septynių šimtų eurų, juridinių asmenų vadovai ar kiti atsakingi asmenys – bauda nuo šešių šimtų iki vieno tūkstančio dviejų šimtų eurų. Už pakartotiną nusižengimą bus baudžiama bauda asmenims nuo penkių šimtų iki devynių šimtų eurų, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo aštuonių šimtų iki vieno tūkstančio penkių šimtų eurų.

Pradiniame pataisų projekte buvo siūloma kodekse įrašyti konkrečius autoritarinių režimų simbolius, naudojamus propaguoti jų įvykdytą ar vykdomą karinę agresiją (dvispalvę juodai oranžinę Georgijaus (šv. Jurgio) juostą, raides „Z“ ir (arba) „V“ ar kitus šias raides išreiškiančius elementus ir kitus simbolius.

Projektų svarstymų metu nuspręsta teisės aktuose įtvirtinti apibendrintas formuluotes.

„Teisės ir teisėtvarkos komitetas pasirinko apibendrinančią formuluotę. Tai leidžia aprėpti daugiau ženklų, – sakė viena pataisų iniciatorių Seimo narė Paulė Kuzmickienė, pasak kurios, iki gegužės 9 d. šios nuostatos jau bus pristatytos ir gyventojams. – Pareigūnai bus pasiruošę, visuomenė jau bus informuota apie tai, kad ir baudos yra padidintos, ir tai yra vertinama kaip karo propaganda.“

Tokiai nuomonei pritarė ir kita pataisų iniciatorė Seimo narė Monika Ošmianskienė: „Nebeliko konkrečių nuostatų dėl simbolių ir raidžių, tačiau policija turės galimybę skirti baudą už dar įvairesnių agresiją remiančių simbolių demonstravimą. Komitete buvo nuspręsta draudimo formuluotę praplėsti. Kas yra labai svarbu, jog yra palikta būtent karinė agresija, vykdoma ar vykdyta praeityje.“

Susirinkimų įstatyme nustatyta, kad susirinkimo ar pavienio asmens akcijos metu draudžiama demonstruoti totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolius, kuriuos šie režimai naudojo ar naudoja jų įvykdytai ar vykdomai karinei agresijai, vykdomiems ar įvykdytiems nusikaltimams žmoniškumui ir karo nusikaltimams propaguoti, taip pat atlikti nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR himną. Totalitarinių ar autoritarinių režimų simboliu, kurį šie režimai naudojo ar naudoja jų įvykdytai ar vykdomai karinei agresijai, vykdomiems ar įvykdytiems nusikaltimams žmoniškumui ir karo nusikaltimams propaguoti, visais atvejais laikoma dvispalvė (juodos ir oranžinės spalvų) Georgijaus (šv. Jurgio) juosta.

Už Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimus balsavo 124 Seimo nariai, prieš buvo vienas, susilaikė du Seimo nariai.

Susirinkimų įstatymo pataisoms pritarė 124, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė trys Seimo nariai.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,