Logo
 Spausdinti šį puslapį

Lietuvoje įsismarkavo gripas: į ligoninę dėl infekcijos pateko 40 asmenų

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Valdo Kopūsto, Delfi nuotr. Valdo Kopūsto, Delfi nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) duomenimis, Lietuvoje sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) nemažėja ir vis dar išlieka aukštas. Praėjusios savaitės bendras sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis nežymiai, bet padidėjo, lyginant su ankstesne savaite ir siekė 70,1 atvejo 10 tūkst. gyventojų (ankstesnę savaitę šis rodiklis buvo 69,1 atvejo 10 tūkst. gyventojų). Kaip ir praėjusią savaitę didžiausias sergamumo rodiklis išlieka Šiaulių apskrityje, mažiausias – Marijampolės apskrityje.

 

Padidėjo ir gripo atvejų skaičius – balandžio 11–17 d. gripas diagnozuotas 1129 asmenims, ankstesniąją savaitę (balandžio 4–10 d.) – 905 asmenims. Dėl gripo į ligonines praėjusią savaitę buvo paguldyta 40 asmenų (visi 0–17 metų amžiaus) – tai yra mažiau nei ankstesniąją savaitę, kai į ligonines dėl gripo pateko 49 asmenys.

2021 metų 15-ą savaitę bendras Lietuvos gyventojų sergamumo rodiklis buvo 20,9 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, 2022 m. 14-ą savaitę 419 ėminių, paimtų COVID-19 ligai nustatyti, buvo tirti ir dėl gripo viruso. Iš jų 26-iuose buvo nustatytas gripo virusas.

Sergamumo gripu ir ŪVKTI duomenys apskrityse:

NVSC nuotr.

 

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, Europoje 14-ą šių metų savaitę iš 58932 mėginių, imtų gripo virusui nustatyti, 7753 buvo teigiami (A tipo gripas sudarė 99 proc., B tipo – 1 proc.).

 

Gripo viruso plitimą mažinančios priemonės

Nors gripo sezonas artėja prie pabaigos (gripo sezonas prasideda 40-ąją praėjo metų savaitę, o baigiasi – 20-ąją šių metų savaitę), kaip matyti, gripas trauktis dar neskuba. Tad verta prisiminti ir nuolat laikytis pagrindinių gripo prevencijos priemonių:

  • Kuo dažniau plauti rankas, ypač slaugant ligonį, prieš valgį ar palietus galimai užkrėstą daiktą.
  • Kosint ar čiaudint, užsidengti burną ir nosį vienkartine nosine arba rankove (geriausiai alkūnės linkyje). Jei prisidengėte burną ir nosį delnu, tuojau pat nusiplaukite rankas.
  • Dažnai vėdinti bei drėgnu būdu valyti patalpas (tiek gyvenamąsias, tiek visuomenines).
  • Vengti masinių susibūrimų uždarose patalpose, daugiau laiko leisti gryname ore.
  • Susirgus rekomenduojama nesigydyti patiems, neleisti vaikų į ugdymo įstaigas, o kreiptis į šeimos gydytoją.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,