Logo
 Spausdinti šį puslapį

Kodėl vyriškus žiedus nešioti normalu?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Tikriausiai dauguma vyrų suaugę nešios tik vieną žiedą ir tai bus vestuvių proga.

 

Kita, ženkliai mažesnė, vyrų dalis didžiąją savo gyvenimo dalį dėvės asmeninę reikšmę turintį žiedą, pavyzdžiui, klasės žiedą, šeimos antspaudą, o gal paslaptingąją masonų emblemą. Tik nedidelė dalis vyrų kada nors dėvės dekoratyvinius žiedus.

 

Vyriški žiedai: taip ar ne?

Jei Jums kyla klausimų, galite būti ramūs – taip, vyrai gali nešioti žiedus, jei tik to nori. Tiesa, daugelis šiuolaikinių papuošalų stilių gali netikti daugumos vyrų skoniui, bet išsirinkti vyrišką žiedą misija – įmanoma. Beveik visą žmonijos istoriją žiedai buvo vyriški ir moteriški (ir lyties atžvilgiu neutralūs).

Du pagrindiniai argumentai, kuriuos žmonės pateikia kritikuodami vyriškus žiedus, paprastai yra:

a) kad tai per daug moteriška

arba

b) kad jis per daug ryškus.

Abu jie visada yra susiję su nagrinėjamo žiedo dizainu, o ne su žiedo buvimu apskritai.

 

Žiedų funkcijos

Vieni žiedai turi daugiau simbolikos nei kiti. Paprastai galime suskirstyti žiedus į tokius, kurie atlieka tik dekoratyvinę funkciją, kurie siunčia konkrečią kultūrinę žinią, ir tarpinius, kurie atlieka abu vienu metu:

Nėra jokių pagrindinių pasaulio religijų, kuriose būtų aiškiai reikalaujama nešioti žiedus.

Vakarų vestuvinis žiedas yra labiausiai pažįstamas pavyzdys daugeliui iš mūsų: to aiškiai nereikalauja krikščioniškosios tradicijos, tačiau laikui bėgant ji virto kultūriniu lūkesčiu su daugybe simbolikos – užtenka, kad pasirinkę apsieiti be jų žmonės tikrai pastebės ir šnabždėsis.

Daugeliu atvejų tai būna paprasti žiedai arba su tam tikra emblema ar herbu. Jei nėra specialių asmeninio stiliaus pasirinkimų, jie apsiriboja dydžiu ir medžiaga, iš ko bus pagamintas toks žiedas.

Be to, galite tai pritaikyti savo asmeniniam stiliui – pavyzdžiui, vedę vyrai su auksiniais vestuviniais žiedais dažnai yra linkę puoštis kitais auksiniais elementais (diržų sagtimis ir kt.), kad visi metaliniai dirbiniai natūraliai derėtų tarpusavyje.

 

Priklausomybės žiedai

Žiedai buvo naudojami tūkstančius metų žymėti priklausymą grupėms ir šeimoms.

Šiais laikais dažniausiai pasitaikantys pavyzdžiai yra broliški žiedai, klasės žiedai ir kartais šeimos herbas bei kiti tokio pobūdžio dalykai. Kai kurie veteranai taip pat gali nešioti žiedą, žymintį jų tarnybos šaką.

Jie yra vadinami kultūriniais, nes juose rodomas konkretus tikėjimas ar narystė, tačiau jie taip pat yra priskiriami ir dekoratyviniams. Dėl to žiedų plotis ir dizainai yra didesni, o detalės labiau traukia akį nei esančios ant vestuvinių.

 

Reklama.

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,