Logo
 Spausdinti šį puslapį

Klaipėdos rajonas savo seniūnaičių nemyli?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Klaipėdos rajono seniūnaičiai su pavydu žiūri į savo kolegas ir šalia jų jaučiasi esantys tikri vargšai. Labiausiai šalyje vietos Savivaldybės mylimi uostamiesčio seniūnaičiai darbo reikalams kiekvieną mėnesį gali išleisti vos ne dešimt kartų didesnę pinigų sumą nei artimiausi jų kaimynai.

 

Klaipėdos rajono seniūnaičiams nereikia sukti galvos, siekiant sužinoti, kaip jų darbą vertina rajono valdžioje esantys politikai.

Savo poziciją jie labai aiškiai išsakė paskutiniajame Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdyje. Jame svarstytas siūlymas padidinti seniūnaičiams išmokas.

Tačiau Taryba to daryti nepanoro. Daugumos sprendimu projektą pasiūlyta tobulinti.

Tai darys iš politikų ir Savivaldybės administracijos darbuotojų sudaryta speciali komisija. Ji spręs, kokio dydžio išmoka ir nuo kada turėtų būti skiriama rajono seniūnaičiams, kiek kartų per metus ją reikėtų mokėti. Žadama pasitarti ir su pačiais seniūnaičiais.

Šiuo metu visuomeniniais pagrindais dirbantys Klaipėdos rajono seniūnaičiai per metus gauna 100 eurų išmoką už kuro ir telefono išlaidas.

Per mėnesį Klaipėdos rajono seniūnaičiui darbo reikalams yra skiriami vos kiek daugiau nei 8 eurai.

Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas siūlo seniūnaičiams skirti bent po 50 eurų per mėnesį. Tačiau Taryba jo nepalaiko.

„Ar Jūs dirbtumėte už 8 eurus per mėnesį? O mūsų seniūnaičiai tą daro. Kuro ir telefono išlaidoms jie gauna vos 100 eurų per metus! Ne kartą ir seniūnai, ir patys seniūnaičiai, kurie dirba visiškai be jokio atlygio, akcentavo, kad 8 eurai mėnesiui nepadengia patiriamų išlaidų. Bet eilinį kartą valdantieji pademonstravo ambicijas. Socialdemokratai, liberalai ir konservatoriai atmetė siūlymą didinti išmokas. Ir jokių argumentų. Atseit reik daugiau pasvarstyti, pagalvoti. Nes, kad išmoktų dirbti, jiems, matai, reikia protokolinių pavedimų ir komisijų, nes kitaip negali ir negeba. Gaila, kai garbės troškimas būti projekto autoriumi nustelbia sveiką protą“, – neslėpė pasipiktinimo B. Markauskas.

Klaipėdos miesto seniūnaičiams, kuriems važinėti tenka kur kas mažesnius atstumus nei rajono kolegoms, visai nesenai kiekvieną mėnesį iš miesto biudžeto skiriamos išmokos padidintos nuo 50 iki 70 eurų.

Šia išmoka kompensuojamos tokios išlaidos, kaip kanceliarijos, pašto, telefono, internetinio ryšio, transporto paslaugų. Tiek, kiek jų nesuteikia ar tiesiogiai neapmoka Savivaldybės administracija.

Už nieko nedarymą pinigai seniūnaičiams nėra mokami. Išmoka skiriama tik tiems seniūnaičiams, kurie pateikia praėjusių kalendorinių metų seniūnaičio veiklos ataskaitą už pasibaigusį laikotarpį ir taip aktyviai viešina gyventojams savo atliktus darbus.

Palangos ir Šilalės rajono seniūnaičiai per mėnesį gauna 50, Tauragės rajono – 30 eurų.

Iš viso Klaipėdos rajone yra 77 seniūnaitijos. Savivaldybės duomenimis, tik dvi iš jų neturi išsirinkusios seniūnaičių – Gargždų pirmoji ir antroji seniūnaitijos.

Trečiąją kadenciją Aukštkiemių seniūnaičio pareigas einantis Romas Daugnoras neabejoja, kad toks Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos sprendimas parodo aiškų valdžios požiūrį į visus rajono seniūnaičius.

„Mes jiems esame nulinės vertės. Mus vertina tik kaip trukdančius valdžiai. Didesnės išmokos tikrai paskatintų seniūnaičius dar geriau atlikti savo darbus. Tačiau tokiu atveju valdžiai kiltų dar didesnės dilemos su mumis bendraujant.

Kokio dydžio turėtų būti išmoka? Vertinant visus nuvažiuoti tenkančius ganėtinai ilgokus atstumus, norint gerai atlikti savo pareigas, reikėtų mažiausiai 100 eurų per mėnesį.

Vietoje realių veiksmų ir pagalbos, subūrė specialią komisiją. Nenustebčiau, jei ji nuspręstų iš viso panaikinti išmokas seniūnaičiams.

Kai toks požiūris, tikrai sunku ką nors pakeisti gyventojų naudai. Svyra rankos ir dingsta visi norai“, – „Vakarų ekspresui“ sakė R. Daugnoras.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,