Logo
 Spausdinti šį puslapį

Tapti vairuotoju kainuoja vis brangiau

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
„Regitros“ nuotr. „Regitros“ nuotr.

Tuo metu, kai viskas Lietuvoje tik brangsta, ir gana stipriai, sunku net patikėti, jog kažkas dar gali pigti. Valstybės įmonė „Regitra“ nepasikuklino pasigirti, kad nuo gegužės net 14 euro centų sumažino teorijos egzamino kainą. Tačiau sykiu pridūrė, jog praktikos egzamino kainą teko padidinti kone trečdaliu. Neva vairavimo egzaminų paslauga įmonei buvo nuostolinga. Vis labiau brangsta ir vairavimo kursai.

 

Naujos valstybės įmonės „Regitra“ patvirtintos vairavimo teorijos ir praktikos egzaminų kainos įsigaliojo nuo šių metų gegužės 1-osios. Teigiama, kad jos iš esmės nekito nuo 2009 metų. Tik 2020 metų rugsėjo viduryje pasikeitė motociklų ir sunkiasvorių transporto priemonių, naudojamų praktikos egzaminuose, nuomos kaina. Egzaminus laikantiesiems nuosava transporto priemone kainos išliko tokios pačios.

 

Brangimas neišvengiamas

„Regitros“ teigimu, per visus minėtus 13 metų įmonėje nuolat diegtos įvairiausios naujovės, tačiau tai būsimų vairuotojų piniginėms įtakos beveik neturėjo. Vis dėlto anksčiau ar vėliau egzaminų kaina privalėjo didėti.

Gegužės pradžioje pokyčiai padaryti norint ne tik toliau tobulinti įmonės teikiamas paslaugas, naujinti egzaminavimui skirtų transporto priemonių parką, taip užtikrinant kuo kokybiškesnes sąlygas būsimiems vairuotojams. Neišvengiamai teko atsižvelgti ir į šalyje didėjančią infliaciją, augančias degalų kainas ir eksploatacinius kaštus, darbo užmokesčio pokyčius.

„Vairavimo egzaminų paslauga įmonei buvo nuostolinga, todėl ir norėjome užtikrinti sąžiningą ir teisingą kainodarą. Patiriamų nuostolių negali dengti dėl kitų paslaugų į mus besikreipiantys klientai. Turime prisitaikyti ir prie nuolat besikeičiančios aplinkos, klientų poreikių“, – sakė valstybės įmonės „Regitra“ generalinis direktorius Vaidas Dominauskas.

 

Nubraukti centai

Teorijos egzamino kaina nepakitusi išliko daug metų. Nepriklausomai nuo kategorijos ir nuo to, kelių kategorijų teorijos egzaminas laikomas, ji buvo vienoda – 10,14 euro.

Nuo gegužės pirmosios kaina šiek tiek sumažėjo. Ji tiesiog suapvalinta iki 10 eurų.

„Regitra“ tikina, kad kainos sumažėjimui įtakos turėjo tai, jog patobulinus egzaminavo procesą pavyko pasiekti, kad per vieną valandą teorijos egzaminą gali laikyti daugiau žmonių.

„Nepaisant praktiškai nekintančios kainos, šioje srityje ir toliau diegiamos naujovės, kad „Regitra“ galėtų užtikrinti aukštą paslaugos lygį būsimiems vairuotojams. Vien šiais metais 12-oje egzaminavimo centrų pagal olandų modelį planuojama įrengti naujo standarto teorijos klase“, – teigia „Regitra“.

Šios klasės yra ne tik šiuolaikiškesnės ir patogesnės vairuotojams, bet ir leidžia užtikrinti efektyvesnę sukčiavimų prevenciją. Kiekvienoje egzaminavimo vietoje yra įrengiami papildomi veidrodžiai bei stebėjimo kameros.

Be to, „Regitra“ ruošiasi dar vienai naujovei – ateityje teorijos egzaminai bus vykdomi nenutrūkstamu srautu, siekiant paspartinti patį egzaminavimo procesą.

Vairavimo teorijos egzaminas atpigo 14 euro centų ir nuo gegužės pradžios už jį tenka pakloti lygiai 10 eurų. „Regitros“ nuotr.

 

Smarkiai pabrango

Čia geros būsimų vairuotojų piniginėms tiesioginę įtaką turinčios naujienos ir baigiasi. Su praktikos egzaminų kaina situacija yra visiškai kitokia. Jau beveik tris savaites už praktikos egzaminą tenka mokėti kur kas daugiau.

Populiariausios B kategorijos (lengvasis automobilis) egzaminas kainuoja 41,26 Eur vietoj buvusių 31 Eur.

Brangiausiai įvertintas CE kategorijos (krovininis automobilis su priekaba) praktikos egzaminas – 84,54 Eur. Nedaug atsilieka C (79,54 Eur) ir A, A1, A2 (67,9 Eur) kategorijos. Tiesa, jei šį egzaminą atvykstama laikyti su savo transporto priemone, kaina sumažėja kone perpus.

Teikiamos praktinio egzamino paslaugos savikainos augimą „Regitra“ motyvuoja atliktomis investicijomis, infliacija, pastaruoju metu sparčiai augusiomis degalų ir eksploatacijos kainomis. Taip pat ir įmonės darbuotojų darbo užmokesčio pokyčiais.

„Mes teikiame administracines paslaugas, todėl jų kainodara yra sudaroma paskaičiuojant tikslius paslaugos teikimo kaštus. Iki gegužės galiojęs kainoraštis buvo patvirtintas prieš daugiau nei dešimtmetį. Natūralu, kad per tokį laiką įvyko daug pokyčių“, – sakė V. Dominauskas.

Augančiai egzaminų kainai įtakos turi ir siekis užtikrinti kuo didesnį eismo ir pačių įmonės darbuotojų bei būsimų vairuotojų saugumą.

„B kategorijos automobilių parką atnaujiname kas trejus metus, juose vis daugėja pažangių technologijų. Svarbu prisidėti ir prie didesnio eismo saugumo, todėl, siekdami kuo kokybiškiau ir įvairiapusiškiau patikrinti būsimų vairuotojų įgūdžius, pagal užsienio šalių gerąją praktiką taikome naujoves. Pavyzdžiui, praėjusių metų rudenį įdiegėme savarankišką vairavimo užduotį – važiavimą pagal navigaciją“, – teigė „Regitros“ vadovas V. Dominauskas.

 

Brangsta ir vairavimo kursai

Paslaugų kainas didina ne tik valstybės įmonės. Tai daryti yra priverstas ir išgyventi norintis privatus verslas.

Pasak Pajūrio vairavimo mokyklos direktoriaus Valdo Rimkaus, vairavimo kursų kainos taip pat kyla ir ateityje dar kils.

„Dabartinės vairavimo kursų kainos iš tikrųjų yra per mažos. Todėl jos pamažu kyla ir dar kils. Visi mato, kas šalyje vyksta su visomis kainomis. Infliacija Lietuvoje siekia 20 procentų, kyla atlyginimai, auga mokesčiai. Apie pabrangusį kurą aš jau net nekalbu. Suprantama, kad žmogus nori viską gauti kuo pigiau. Bet kainos kyla ir jam jau nepavyksta sutaupyti. Galiu pasakyti, kad dėl išaugusių kainų apie 30 procentų mūsų potencialių klientų persigalvojo lankyti vairavimo kursus ar šiuos planus atidėjo ateičiai“, – „Vakarų ekspresui“ sakė V. Rimkus.

Šiuo metu populiariausių B kategorijos (mechaninė pavarų dėžė) vairavimo kursų kaina uostamiestyje siekia maždaug nuo 350 iki 400 eurų.

Klaipėdoje lankyti vairavimo kursus yra pigiau nei Vilniuje, tačiau kiek brangiau nei Kaune.

„Kad būtų galima dirbti normaliai, o ne vien iš idėjos, šios B kategorijos vairavimo kursų kaina turėtų siekti nuo 500 iki 600 eurų. Mažiausiai. Pasidomėkite, kiek tokie kursai kainuoja pas mūsų kaimynus. Estijoje kone dvigubai brangiau – apie 750 eurų. Nors benzinas ten kainuoja vos 2–3 centais brangiau. Latvijoje kaina siekia apie 520 eurų“, – tikino V. Rimkus.

Klaipėdoje vairavimo kursų kainos svyruoja dešimtimis eurų, nes priklauso nuo to, kokį kurą naudoja instruktorių automobiliai.

„Jei vairuoti mokomasi benzininiu automobiliu, kainuos brangiau, nes daugiau sunaudojama kuro. Esame paskaičiavę, kad vienam mokiniui važinėjant dyzeliniu automobiliu per visą kursą, kurį sudaro 15 važiavimų, kurui sutaupoma ne mažiau nei 30–40 eurų.

Beje, vairavimo kursai aplinkiniuose rajonuose kainuoja net iki 100 eurų brangiau nei pačioje Klaipėdoje.

Šiandien niekas negali pasakyti, kiek dar kils kainos ir kokios jos galutinai išgąsdins žmones. Tačiau nesikeičia tai, jog visi ieško kur yra pigiau. Dėl 10–15 eurų žmogus važinės po miestą, gaiš savo laiką ir tikrai nepaskaičiuos, kad galiausiai ne sutaupys, o sumokės jei ne brangiau, tai lygiai tiek pat“, – sakė Pajūrio vairavimo mokyklos vadovas V. Rimkus.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,