Logo
 Spausdinti šį puslapį

Sporto centro ugdytiniai – Lietuvos greitųjų šachmatų ir „Žaibo“ pirmenybėse

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Zigmo Bitino nuotr. Zigmo Bitino nuotr.

Gegužės 20-tą dieną Vilniuje, „Karolinos“ viešbučio konferencijų centre vyko visų amžiaus grupių moksleivių Lietuvos šachmatų „Žaibo“ pirmenybės. Jose dalyvavo rekordinis skaičius Klaipėdos rajono savivaldybės BĮ „Sporto centras“ ugdytinių – net 22. O iš viso pirmenybėse susirinko 215 jaunųjų šachmatininkų iš visos Lietuvos.

 

Bent pusė mūsiškių atkakliai grūmėsi tarp lyderių, kiti kovojo pagal galimybes. Džiugu pranešti, kad šįkart turime du prizininkus – Jorę Balčiūnaitę ir Dovydą Spevak. Jeigu Jorės medalis M18 grupėje buvo planuotas (šioje grupėje susirinko nedidelis kiekis dalyvių), tai Dovydas Spevak tarp 23 žaidėjų B16 grupėje turėjo įveikti didelį konkurentų kiekį, kad pavyktų užlipti ant nugalėtojų pakylos. Galop, Dovydas surinko 6,5 taško iš 9 galimų (Rtg. +54) ir iškovojo bronzos medalį.

Iki prizininkų pakylos nedaug trūko ir Auksei Zonytei – M12 grupėje ji liko ketvirta. Noja Valaikaitė M10 grupėje – penkta, Šarūnas Juknius B12 grupėje – šeštas, Domas Andrijauskas B14 grupėje – šeštas, Adelė Zonytė M08 grupėje – šešta. Į geriausiųjų dešimtuką dar pavyko patekti Žygimantui Staponui – B18 grupėje devintas, Dominykui Kušlikiui – B12 grupėje devintas. Visiškai šalia dešimtuko išsirikiavo didelę konkurenciją įveikę trys mūsų B14 grupės dalyviai: Paulius Rusteika (11 vieta), Danielius Antužis (12 vieta), Arvydas Žiūra (13 vieta). Gerai kovojo ir kiti mūsiškiai. O tai optimistiškai nuteikė prieš kitą dieną vyksiančius visų grupių greitųjų šachmatų čempionatus.

Puikiai mūsų ugdytiniai kovėsi ir gegužės 21-ąją – visų amžiaus grupių Lietuvos greitųjų šachmatų pirmenybėse. Turime čempionę – Jorę Balčiūnaitę. Skirtingai nuo vakarykščio „Žaibo“, kur Jorei nelabai sekėsi, šįkart viskas klostėsi kuo puikiausiai. Pirmoji vieta buvo iškovota pelnytai, pagrindines varžoves tvirtai palikus už nugaros. Jorė devyneriose partijose surinko 4,5 taško, pasiekė dvi puikias pergales prieš aukštus reitingus turinčius varžovus (buvo žaidžiama vienoje grupėje su bendraamžiais vaikinais), pasikėlė savo Rtg. per 51 tašką. Žodžiu, puiki pergalė, ką čia ir bepridursi. Nuo šiol Jorė Balčiūnaitė – triskart Lietuvos čempionė.

Arčiausiai medalių antrąją dieną buvo keletas mūsų ugdytinių. Apmaudžiausiai tai bronza išsprūdo M12 grupėje kovojusiai Auksei Zonytei. Tai įvyko tik paskutinėje grupės partijoje, kur netikėtą pergalę pasiekė čempione tapusi Laura Grikšaitė iš Tauragės. Ji, turėdama vieną iš žemiausių turnyro koeficientų, finišuodama, po paskutinės pergalės peršoko iškart per penkias varžoves, kartu pastumdama mūsų Auksę iš trečios į ketvirtąją vietą. Apmaudu, bet ką čia jau padarysi. Bus tų pergalių, tik reikia laukti ir kantriai dirbti. Tuo labiau, kad Auksė už visas savo varžoves buvo metais jaunesnė.

Savo medalio kantriai laukia ir Dominykas Kušlikis, kuris greitųjų šachmatų B12 grupėje vakar atkakliai grūmėsi su pajėgiausiais Lietuvos šachmatininkais. Starte, patyręs apmaudų pralaimėjimą, Dominykas toliau atkakliai rinko taškus, kol pabaigoje pakilo iki pirmos lentos. Čia jo laukė mūšis su Pijumi Grybkausku, neabejotinai pajėgiausiu šios grupės šachmatininku Lietuvoje. Tik giliame lyginiame „endšpilyje“ Dominykui pritrūko tikslumo, todėl kova buvo pralaimėta. Galutinė vieta – šešta tarp 33 grupės šachmatininkų. Tai puikus pasiekimas. Lauksime kitų metų, kai pagal gimimo metus Dominykas bus tikrasis B12 grupės dalyvis.

Aukštų pasiekimų laukėme ir B14 bei B16 grupėse, kur galėjo „iššauti“ bet kuris iš mūsiškių. Taip ir buvo. Pirmame dešimtuke B14 grupėje turime tris mūsiškius: Danielių Antužį (6,5 taško, 6 vieta, Rtg. +46), Domą Andrijauską (6,5 taško, 7 vieta) ir Paulių Rusteiką (6 taškai, 10 vieta, Rtg. +58). Vėl puikiai kovėsi tik išvakarėse „Žaibo“ bronzos medalį iškovojęs Dovydas Spevak. Jis B16 grupėje ilgai balansavo ties trečiąja vieta, kol galutinai, pagal papildomus žemesnius rodiklius, buvo pripažintas septintu tarp 29 grupės žaidėjų. Prie vakarykščio Rtg. +54 Dovydas pridėjo dar greitųjų šachmatų +31. Jis ir buvo daugiausiai reitingus kėlęs mūsiškis šiose pirmenybėse. Gerai vyriausiųjų grupėse pasirodė ir kiti mūsiškiai: Žygimantas Staponas, Dominykas Lavrentjevas, Jogailė Paliulytė, Arvydas Žiūra, Vytautė Paliulytė, Kernius Balčiūnas.

Teisėjaujant visai šalia mažesniųjų, akys nuolat krypo į jų kovas. Čia, be minėtųjų Auksės Zonytės bei Dominyko Kušlikio, dar kovojo Matas Valaika, Šarūnas Juknius, Tadas Petruškevičius, Edgaras Triušys, Oskaras Kušlikis, Norbertas Šatkus bei Adelė Zonytė. Reikia išskirti Oskaro Kušlikio pasiekimą – jis tarp 30 B08 dalyvių šįkart devintoje vietoje. Šarūnas Juknius B12 grupėje dešimtas, Matas Valaika 13-tas, Tadas Petruškevičius 14-tas. Kiti buvo maždaug turnyrinės lentelės viduryje arba kiek žemiau vidurio. Gal tik mažajai Adelei (jai dar tik šešeri) kiek sunkiau sekėsi, tačiau ji surinko 3 taškus ir tarp trylikos U08 grupės mergaičių buvo aštuntoje vietoje. Tai tikrai nuteikia optimistiškai.

Buvo puiki aplinka, daug gražių kovų. Smagu, kad Gargždų delegacija buvo nuolat matoma, gerai vertinama. Vadinasi, dirbame gera kryptimi. Medalius daug kas norėjo laimėti, bet pasisekė tik geriausiems iš geriausiųjų. Konkurencija buvo didžiulė (275 dalyviai), šįkart laimėjo didieji šachmatų centrai. Na, bet ir regionų komandos išsivežė daug aukštų vietų. Ačiū tėveliams, kurie buvo mūsų komandos dalis, rūpinosi ugdytinių gera savijauta.

Dirbsime toliau ir ruošimės ateities kovoms. Mūsų laukia dar daug pergalių. Tik to reikia siekti...

 

Turnyrų akimirkos – Zigmo Bitino nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,