Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gegužės 25-oji – Tarptautinė be žinios dingusių vaikų diena

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
BPC nuotr. BPC nuotr.

Kasmet Lietuvoje ir pasaulyje gegužės 25 d. minima Tarptautinė dingusių be žinios vaikų diena. Taip prisimenami visi vaikai, kurie buvo atskirti nuo savo namų, ir solidarizuojamasi su šeimomis, kurios dėl nežinomų priežasčių patyrė siaubingą vaikų netektį. Šią dieną tarptautiniai forumai taip pat skiria dėmesį visame pasaulyje dingusių vaikų priežastims paminėti, įskaitant seksualinį bei fizinį smurtą prieš vaikus, pedofiliją bei prekybą vaikais. Šiais metais didelis dėmesys skiriamas ir dingstančių Ukrainos vaikų situacijai pažymėti.

 

Tarptautinė dingusių be žinios vaikų diena pradėta minėti po JAV sukrėtusios istorijos, kai 1979 m. Niujorke iš autobusų stotelės be žinios dingo į mokyklą einantis šešiametis Etanas. Po šio įvykio JAV prezidentas Ronaldas Reiganas gegužės 25-ąją paskelbė Dingusių vaikų diena, kuri vėliau pradėta minėti ir kitose šalyse, norint atkreipti dėmesį į didelio masto problemą visame pasaulyje ir pasiūlyti tėvams imtis priemonių, kurios padėtų apsaugoti vaikus.

Dingusių žmonių paramos centras atkreipia visuomenės dėmesį, jog vaikų dingimas yra reali, dinamiška, didelio masto problema visame pasaulyje. Per metus Europoje be žinios dingsta apie 300 000 vaikų. Pasauliniu mastu šis skaičius dar didesnis – kasmet pranešama apie maždaug milijoną dingusių nepilnamečių.

Lietuvoje 2020 m. dingusių asmenų paieškos registre buvo užregistruoti 2 278 vaikų dingimo atvejai, 2021 m. – 1575 dingusių vaikų, 2022 m. I ketv. – 427 vaikų. Dingę vaikai sudaro daugiau nei 74 % visų dingusių asmenų.

Dėl karo Ukrainoje Missing Children Europe „Dingę Europos vaikai“ pavedimu pranešimus apie Ukrainoje dingusius vaikus iš NVO „Magnolia“(116 000 administratorius Ukrainoje)  perima Dingusių žmonių paramos centras. Nuo Rusijos karinės invazijos į Ukrainos teritoriją pradžios į Lietuva atvyko beveik 18 500 vaikų iš jų apie 1100 – nelydimų nepilnamečių perkeltų iš globos įstaigų.

„Dingę Europos vaikai“ vienijanti visas Europos dingusių vaikų karštąsias telefono linijas 116000, www.missingchildreneurope.eu skelbiamos Ukrainos nepilnamečių, kurių buvimo vieta nežinoma, nuotraukos. NVO „Magnolia“ duomenemis nuo karo pradžios Ukrainoje dingo apie 2 200 nepilnamečių. Į Rusija priverstinai išvežta apie 200 000 Ukrainos vaikų.

Gegužės 25-ąją minima Tarptautinė dingusių be žinios vaikų diena, tai puiki proga kartu su vaikais aplankyti dingusiems be žinios vaikams atminti skirtą skulptūrą „MAMA...!“, kuri yra Konstitucijos pr. 25 Vilniuje. Taip pat kalbėtis su vaikais apie tai, kokius sunkumus jie patiria, kokie pavojai tyko dingus iš namų, kaip elgtis ir kur kreiptis pasiklydus tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Dingusių žmonių šeimų paramos centro darbuotojai ir savanoriai jau 26 metus kasdien dirba tam, kad Lietuvoje sumažėtų bėgančių iš namų ir be žinios dingusių vaikų skaičius. Organizacija yra Amber Alert Europe bei International Centre for Missing and Exploited Children (JAV) narys ir Lietuvoje administruoja visą parą veikiančią Europos Sąjungos šalyse ir Didžiojoje Britanijoje, Albanijoje, Serbijoje, Šveicarijoje, Ukrainoje vieningą tarptautinę karštąją liniją 116 000. Kai dingsta vaikas, raginame  tėvus bei globėjus reaguoti nedelsiant, nes čia svarbi kiekviena minutė.

Dingo vaikas? Skambink 112 ir 116 000 Visoje ES veikiantis nemokamas pagalbos telefonas, skirtas dingusių vaikų artimiesiems ir pasiklydusiems, pasimetusiems vaikams. www.116000.lt

Dėkojame už bendradarbiavimą: Vidaus reikalų ministerijai, 112, Lietuvos policijai ir Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,