Logo
 Spausdinti šį puslapį

Artėjant vaikų poilsio stovyklų sezonui – VMVT primena apie saugų vaikų maitinimą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Jau netrukus pasibaigus mokslo metams ir prasidėjus vasarai, nemaža dalis tėvų savo vaikus leis į vasaros poilsio stovyklas. Artėjant vaikų poilsio stovyklų sezono pradžiai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) sulaukia įvairiausių klausimų apie vaikų maitinimą, teiraujamasi, kokie leidimai būtini šiai veiklai, kaip pasirinkti patikimas maitinimo paslaugas teikiančias įmones, kaip tinkamai laikyti produktus ir pan. Specialistai pateikia atsakymus į dažniausius klausimus ir pataria tėveliams iš anksto pasidomėti, kaip stovyklose bus maitinami jų vaikai.

 

Kas gali maitinti vaikus stovyklose?

Visų pirma, gaminti patiekalus stovykloje galima tik tuomet, jei tokiai veiklai išduotas VMVT leidimas – Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimas arba registracija. Stovyklų organizatoriai taip pat gali sudaryti maitinimo paslaugų sutartis, tačiau tik su tomis įmonėmis, kurios turi Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus – leidimus užsiimti vaikų maitinimu. Leidimus šiai veiklai išduoda teritoriniai VMVT padaliniai.

Kiekvienais metais, ne vėliau kaip prieš penkias darbo dienas iki numatomos vykdyti veiklos pradžios, jie turėtų pateikti informaciją (raštu ar el. paštu) VMVT teritoriniam padaliniui apie maisto tvarkymo subjektus, teiksiančius maitinimo paslaugas. Pasikeitus vaikus maitinančiai įmonei, taip pat reikia apie tai informuoti VMVT teritorinį padalinį.

 

Kaip įsitikinti, kad stovykla ar jai maistą tiekianti įmonė turi reikalingus leidimus?

Šią informaciją galima pasitikrinti VMVT interneto svetainėje skelbiamame Maisto tvarkymo subjektų registre.

 

Kokios įmonės negali tiekti maisto vaikų stovykloms?

Maisto vaikų ugdymo įstaigoms, įskaitant ir stovyklas, negali tiekti į nepatikimų įmonių sąrašą įtrauktos įmonės. Pasitikrinti ar įmonė, tieksianti maistą, neįtraukta į šį sąrašą taip pat galima VMVT interneto svetainėje čia.

 

Kokie reikalavimai keliami valgiaraščiams?

Valgiaraščiai turi būti sudaromi pagal rekomenduojamas paros energijos ir maistinių medžiagų normas, o maisto ruošimas ir patiekalų įvairovė turi atitikti vaikų fiziologinius ypatumus bei sveikos mitybos principus. Esant poreikiui, organizuojamas pritaikytas maitinimas. Stovyklose vaikai maitinami ne rečiau kaip 4 kartus per dieną, kas 3,5–4 valandas, jei poilsio stovykloje vaikai intensyviai sportuoja, šiems vaikams valgiaraščiai sudaromi atsižvelgiant į padidėjusį energijos poreikį.

 

Kokie produktai vaikų maitinime yra draudžiami?

Tam tikras maisto produktų grupes draudžiama tiekti vaikų maitinimui, pavyzdžiui:

- bulvių, kukurūzų ar kitokius traškučius, kitus riebaluose virtus, skrudintus ar spragintus gaminius;

- saldainius; šokoladą ir šokolado gaminius;

- pieno produktus ir konditerijos gaminius su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu;

- gazuotus gėrimus;

- energinius gėrimus;

- nealkoholinį alų, sidrą ir vyną;

- gėrimus ir maisto produktus, pagamintus iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto; cikorijų, gilių ar grūdų gėrimus (kavos pakaitalus);

- kisielius;

- sultinius, padažų koncentratus;

- padažus su spirgučiais;

- rūkytą žuvį;

- strimelę, pagautą Baltijos jūroje;

- nepramoninės gamybos konservuotus gaminius;

- mechaniškai atskirtą mėsą, žuvį ir maisto produktus, į kurių sudėtį įeina mechaniškai atskirta mėsa ar žuvis;

- subproduktus ir jų gaminius (išskyrus liežuvius ir kepenis);

- džiūvėsėliuose voliotus ar džiūvėsėliais pabarstytus keptus mėsos, paukštienos ir žuvies gaminius;

- maisto papildus; maisto produktus, pagamintus iš GMO, arba maisto produktus, į kurių sudėtį įeina GMO;

- maisto produktus, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai.

 

Kas stovyklose turi pasirūpinti geriamuoju vandeniu?

Stovyklos organizatorius privalo sudaryti higieniškas sąlygas vaikams bet kuriuo metu atsigerti geriamojo vandens. Žygių metu vaikai taip pat turi būti aprūpinti maistu ir geriamuoju vandeniu. Vandeniui atsigerti turi būti naudojami asmeninio naudojimo arba vienkartiniai puodukai, stiklinaitės ar buteliukai.

 

Kokie maisto saugos reikalavimai itin aktualūs vaikų vasaros stovyklose?

Svarbus dėmesys turi būti skiriamas asmens higienai ir maisto produktų, ypač greitai gendančių, laikymo sąlygoms, nes tai tiesiogiai veikia maisto saugą ir kokybę. Šiltuoju metų laiku, ypač karštomis vasaros dienomis, didėja rizika užsikrėsti žarnyno užkrečiamosiomis ligomis.

Stovyklos organizatoriai privalo nuolat tikrinti, ar pieno, mėsos, konditerijos ir kiti greitai gendantys produktai, nelaikomi vaikų gyvenamuosiuose kambariuose (miegamuosiuose). Draudžiama imti į žygį greitai gendančius maisto produktus. Daugiau apie tinkamą maisto gaminimą ir laikymą rasite čia.

 

Ar VMVT tikrina vaikų vasaros stovyklas?

Siekiant užtikrinti saugų ir kokybišką vaikų maitinimą, VMVT inspektoriai vasarą veikiančiose vaikų poilsio stovyklose kaip ir įprastai tikrins, ar gaminant maistą laikomasi higienos reikalavimų, ar patiekalai vaikams gaminami iš saugių, kokybiškų ir leistinų produktų bei žaliavų.

VMVT duomenimis, vis dar pandeminiais 2021 m. vaikų poilsio stovyklose maisto tvarkymo veiklą vykdė 46 subjektai. 2021 m. atlikti 22 maisto tvarkymo subjektų, vykdančių maitinimo organizavimą vaikų poilsio stovyklose, patikrinimai, 10 iš jų su neatitikimais. Tarp dažniausių neatitikimų – bendri higienos pažeidimai (apie 45 proc. atvejų), kaip pavyzdžiui, netvarkingos patalpos, netinkami indai ar įrankiai, pašaliniai daiktai maisto ruošimo patalpose. Taip pat buvo nustatyta ir savikontrolės pažeidimų, kuomet nebuvo pildomi žurnalai, neužtikrintos tinkamos maisto produktų laikymo sąlygos.

Primenama, kad turint įtarimų dėl netinkamo maitinimo organizavimo reikėtų kreiptis į VMVT bendruoju nemokamu telefonu 8 800 40 403 arba užpildyti pranešimo formą VMVT interneto svetainėje http://vmvt.lt/anketos/nekokybiski-maisto-produktai.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,