Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gegužės 31-ąją minima Pasaulinė diena be tabako

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Šiemet Pasaulio sveikatos organizacija, siekdama atkreipti žmonių dėmesį į ypač didelę tabako žalą aplinkai, vykdo kampaniją pavadinimu „Tabakas – grėsmė mūsų aplinkai“.

 

Tabako epidemija – viena didžiausių grėsmių visuomenės sveikatai, su kuriomis kada nors susidūrė žmonija. Nuo tabako kasmet miršta daugiau nei 8 mln. žmonių. Cigarečių dūmai, kuriuose yra šimtai kenksmingų medžiagų, kenkia ne tik rūkančiųjų, bet ir aplinkinių sveikatai.

Rūkymas yra pagrindinis širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo ligų, piktybinių navikų ir daugiau nei 20 skirtingų vėžio tipų rizikos veiksnys.

 

Norite mesti rūkyti? Štai 10 žingsnių, kurie padės tai padaryti:

1 žingsnis. Jei tvirtai nusprendėte mesti rūkyti, neatidėliokite savo sprendimo. Pradėkite tai daryti tuoj pat. Nesakykite sau „nuo pirmadienio“, „rytoj“, „kai baigsiu pakelį“. Kita vertus, metant rūkyti, pravartu pakeisti įprastinę aplinką. Pirmoji Jūsų nerūkymo diena galėtų sutapti su Jūsų atostogų ar kelionės pradžia, o gal tai būtų Pasaulio diena be tabako?..

2 žingsnis. Išmeskite visas savo cigarečių atsargas. Iš kišenių, automobilio, rankinės, darbo stalo. Pažiūrėkite, ar kur nors neliko atsargų, skirtų svečiams. Paslėpkite visas pelenines, degtukus, žiebtuvėlius – visa, kas galėtų priminti rūkymą.

3 žingsnis. Venkite ar keiskite tas situacijas, kai dažniausiai norėdavote užsirūkyti. Surašykite ant popieriaus visus ritualus, kuriuos siedavote su rūkymu. Šį didesnės rizikos situacijų sąrašą visuomet turėkite su savimi. Jei užsirūkydavote tik atsikėlę iš lovos, pamėginkite vietoj to išsimaudyti po dušu, jei rūkydavote gerdami kavą ar „prie taurelės“ , geriau kurį laiką venkite ir taurelės, ir kavos.

4 žingsnis. Visuomet turėkite kramtomosios gumos, ledinukų, vaisių ar bent galimybę išgerti stiklinę vandens, kad, kilus norui užsirūkyti, galėtumėte jais pasinaudoti. Kartais norą rūkyti susilpnina keli gilūs įkvėpimai.

5 žingsnis. Visiems giminėms, pažįstamiems, draugams, bendradarbiams pasisakykite, kad metėte rūkyti. Gal kas nors iš jų taip pat yra metęs – jų pritarimas ir parama Jums bus labai svarbūs.

6 žingsnis. Stenkitės kuo smulkiau planuoti savo dieną, numatykite kuo daugiau ir kuo įvairesnės veiklos. Išbandykite naujas veiklos rūšis – puiku, jei turite galimybę pradėti mokytis, lankyti parodas, spektaklius, koncertus.

7 žingsnis. Pamėginkite pradėti mankštintis ar sportuoti. Fizinė veikla gerina nuotaiką, teikia žvalumo ir energijos, mažina įtampą. Susiraskite pačią maloniausią fizinio aktyvumo rūšį.

8 žingsnis. Eiti miegoti ir keltis stenkitės kas dieną tuo pačiu metu. Jei buvote įpratę rūkyti prieš miegą,  vietoj to pamėginkite lėtai skaičiuoti nuo 100 iki 1.

9 žingsnis. Susikurkite savęs skatinimo sistemą. Atšvęskite dieną, savaitę ar mėnesį be cigaretės, kuo nors save apdovanokite. Paskaičiuokite, kiek pinigų jau sutaupėte, nepirkdami cigarečių. Mesti rūkyti nelengva, todėl nenusiminkite, jei kartą nepavyks. Tiesiog pradėkite viską iš naujo.

10 žingsnis. Venkite rūkyti pasyviai – nebūkite prirūkytose patalpose, rūkančių žmonių būryje. Neleiskite niekam rūkyti šalia Jūsų.

 

Prisiminkite, kad pagalbą gali suteikti ir profesionalai – Jūsų šeimos gydytojas mielai padės Jums mesti rūkyti, prireikus skirs vaistų.

Atsisakykime žalingų įpročių – puoselėkime savo sveikatą!

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,