Logo
 Spausdinti šį puslapį

Ugniagesiai įspėja: būkite atsargūs prie vandens telkinių

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
PAGD nuotr. PAGD nuotr.

Šiemet ugniagesiai gelbėtojai jau atliko 109 gelbėjimo darbus vandenyje. Jie ištraukė 34 skenduolius, iš jų vieną nepilnametį, ir išgelbėjo 11 skendusiųjų. Vien gegužę iš vandens telkinių jau ištraukti 7 skenduoliai. Pirmoji šios vasaros diena taip pat paženklinta nelaimės. Popietę buvo gautas pranešimas, kad Zarasų rajone, Šukiškių kaime, Auslo ežere rastas skenduolis. Žmogaus kūnas plūduriavo vandens paviršiuje, netoli nuo kranto. Jį ištraukė ugniagesiai gelbėtojai.

 

Šalies ugniagesiai gelbėtojai intensyviai rengiasi netrukus prasidėsiančiam maudymosi sezonui. Ugniagesiai narai susitinka su vaikais ir primena jiems saugaus elgesio prie vandens taisykles, rengia praktines pamokėles prie vandens telkinių.

Praėjusią savaitę Šalčininkų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesiai pakvietė J. Sniadeckio gimnazijos mokinius į praktinę pamokėlę apie saugų elgesį prie vandens telkinių ir vandenyje. Pareigūnai pademonstravo, kaip reikia naudotis gelbėjimo ratu ir plūduru, ką daryti pamačius skęstantį žmogų ir kaip išsigelbėti pačiam.

Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos 2-osios komandos ugniagesiai narai susitikimus su moksleiviais rengia jau nuo balandžio vidurio. Siekdami stiprinti vaikų savisaugą prie vandens telkinių ir skendimų prevenciją balandžio ir gegužės mėnesiais jie surengė per 20 praktinių ir teorinių mokymų vaikų darželiuose, mokyklose bei stovyklose. Narai jauniesiems šauliams ir moksleiviams papasakojo, kokie pavojai gali tykoti vandenyje, kada ir kuriose vietose galima saugiai maudytis, kaip elgtis, jei pradedi skęsti, o kad vaikai ir jaunimas viso to nepamirštų, išdalijo jiems lankstinukus „Saugus elgesys vandenyje“. Mokymuose jau dalyvavo 2508 vaikai iš Alytaus miesto ir rajono gimnazijų, progimnazijų, vaikų darželių ir vaikų dienos centrų.

Nuvykę į susitikimus su moksleiviais pareigūnai supažindina juos ir su šiuo metu rengiama informacine prevencine akcija „Žinojimas saugo“. Jie paaiškina ir parodo, ką būtina susidėti į išvykimo krepšį, kuris yra būtinas, jeigu susidarius ekstremaliajai situacijai tektų išvykti iš namų.

Kad neįvyktų skaudžių nelaimių, ugniagesiai gelbėtojai įspėja: būkite atsargūs prie vandens telkinių, nes dažniausiai skęstama tada, kai neįvertinami pavojai. Todėl jie pataria nesimaudyti ir nenardyti nežinomose, nuošaliose vietose, pavalgius ar apsvaigus nuo alkoholio, nenardyti nežinant koks telkinio dugnas, neplaukti per toli nuo kranto, ypač už plūdurų, nes pervertinus savo jėgas gali būti nebeįmanoma parplaukti į krantą. Taip pat jie pataria neplaukioti ant pripučiamų čiužinių, padangų kamerų, savadarbių plaustų ar kitų priemonių.

Labai svarbu pasirūpinti ir savo vaikais, prižiūrėti, kad jie nebristų į vandenį vieni, be suaugusiųjų priežiūros.

Pamačius skęstantį žmogų, būtina kviesti gelbėjimo tarnybas skubiosios pagalbos tarnybų ryšio numeriu 112.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,