Logo
 Spausdinti šį puslapį

Registrų centras: vėluojantiems pateikti finansines ataskaitas – priminimai, grės baudos

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Delfi.lt nuotr. Asociatyvi Delfi.lt nuotr.

Kiekvienais metais juridiniai asmenys vasarą pasitinka Registrų centrui teikdami finansinės atskaitomybės dokumentus už praėjusius metus. Maždaug pusė Lietuvoje registruotų įmonių šią prievolę įvykdo laiku ar nežymiai pavėlavę. Deja, bet nemaža dalis juridinių asmenų tai padaro pavėlavę arba duomenų apie praėjusių metų rezultatus apskritai nepateikia, rašoma Registrų centro pranešime.

 

Šiuo metu Registrų centrui finansinės atskaitomybės dokumentus už 2021 metus yra pateikę beveik 78 tūkst. juridinių asmenų. Tai yra 13 proc. daugiau palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, kai buvo pateikta apie 69 tūkst. finansinių ataskaitų. Daugiausiai finansinių ataskaitų kaip įprasta sulaukta iš uždarųjų akcinių bendrovių – beveik 51 tūkst. Šiemet aktyviai ataskaitas taip pat teikė mažosios bendrijos – per 15 tūkst., asociacijos (daugiau nei 6 tūkst.) bei viešosios įstaigos (4 tūkst.).

Registrų centro Registrų tvarkymo direktorius Kazys Maksvytis pastebi, kad finansinių ataskaitų nepateikimas gali turėti neigiamų pasekmių įmonės ar organizacijos reputacijai.

„Finansinių ataskaitų teikimas užtikrina juridinių asmenų skaidrumą, gerina jų reputaciją, tuo tarpu duomenų apie savo rezultatus nepateikusių įmonių vadovams gali grėsti ir teisinės pasekmės, įmonė gali susilaukti baudų bei netekti paramos gavėjo statuso, susidurti su kitais veiklos trukdžiais“, – pastebi K. Maksvytis.

Visgi, jis džiaugiasi, kad didelė dalis įmonių ir organizacijų ataskaitas pateikė laiku, bei teigia, kad tiems, kas to dar nepadarė, bus skirtas papildomas dėmesys.

„Siekiame palaikyti atvirą dialogą su verslu ir pelno nesiekiančiomis organizacijomis – kaip ir kasmet, ataskaitų iki šiol nepateikusių juridinių asmenų vadovams elektroniniais laiškais išsiųsime priminimus apie prievolę bei pateiksime pagrindinę informaciją, kaip tai padaryti, o esant poreikiui pasiūlysime ir konsultacinę pagalbą. Tikimės, kad taip paskatinsime daugiau įmonių ir organizacijų pateikti savo ataskaitas“,– teigia Registrų centro atstovas.

 

Kodėl svarbu pateikti

Juridinių asmenų teikiamų ataskaitų tikslas – patenkinti informacijos vartotojų poreikius gauti teisingą informaciją apie įmonės finansinę būklę, veiklos rezultatus ir pinigų srautus, kurie daugeliui finansinių ataskaitų vartotojų padeda priimti ekonominius sprendimus. Tai ne tik didina verslo ir organizacijų skaidrumą, prisideda prie visuomenės pasitikėjimo verslo aplinka, bet ir padeda priežiūrą vykdančioms institucijoms, žiniasklaidai ir visuomenei objektyviai vertinti juridinių asmenų veiklą ir jų finansinę padėtį, geriau atlikti savo darbą.

Nors skaičiuojama, kad prievolę pateikti finansines ataskaitas už 2021 metus turi daugiau kaip 194 tūkst. juridinių asmenų, iš šio skaičiaus reikėtų eliminuoti kelias dešimtis tūkstančių juridinių asmenų, kurie jau ne vienerius metus Registrų centrui išvis neteikia jokių duomenų apie save ar savo veiklą ir jiems Registrų centras inicijuoja likvidavimą.

K. Maksvytis atkreipia dėmesį, kad finansinės atskaitomybės dokumentus turi pateikti ir šiuo metu veiklos nevykdantys juridiniai asmenys.

„Svarbu pastebėti, kad finansines ataskaitas turi pateikti ir tie juridiniai asmenys, kurių veikla yra sustabdyta. Teisės aktuose nėra numatyta atleisti nuo prievolės pateikti finansines ataskaitas, jeigu juridinis asmuo laikinai nevykdo veiklos ir Valstybinė mokesčių inspekcija yra priėmusi sprendimą dėl laikino atleidimo nuo mokesčių deklaracijų pateikimo. Taigi, nepaisant to, kad įmonė jau kurį laiką veiklos nevykdo, ji savo finansines ataskaitas vis tiek turi pateikti. Na, o jeigu neketinama juridinio asmens veiklos atkurti, tuomet patartina priimti sprendimą tokį juridinį asmenį likviduoti, o atlikus likvidavimo veiksmus – išregistruoti“, – komentuoja jis.

 

Gresia baudos

Laiku nepateikus finansinės ataskaitos rizikuojama užsitraukti administracinę atsakomybę –Administracinių nusižengimų kodekse numatyta, kad finansinių ataskaitų nepateikimas laiku užtraukia baudą juridinio asmens vadovui nuo 200 iki 3 tūkst. eurų. Svarbu pažymėti, kad atsakomybė tenka asmeniui, kuris oficialiai Juridinių asmenų registre nurodytas kaip juridinio asmens vadovas.

Be to, vėluojantys ar finansinių ataskaitų apskritai neteikiantys juridiniai asmenys gali būti likviduoti ir išregistruoti iš Juridinių asmenų registro, taip pat rizikuoja netekti paramos gavėjo statuso ar susidurti su keblumais dalyvaujant viešuosiuose pirkimuose.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,